Шамари, бой... 60% от българите смятат: Така се възпитава дете!

Това отключва и агресията в училище, обясни психолог
21 юни 2017 18:54,
98
Шамари, бой... 60% от българите смятат: Така се възпитава дете!
Снимка: pixabay.com

39% от родителите у нас са удряли децата си и приемат това като възпитателен метод, а 60 на сто от българите го подкрепят. Това показват данни от национално проучване, съобщи клиничният психолог и председател на фондация "Пулс" Екатерина Велева.

Още по темата

"Шамарът, дори един да е, той засяга човешкото достойнство. Това води след себе си не само ментални, не само неврологични последствия, а много често ние за тези удряни деца казваме: "Ами те изостават в училище, те са невнимателни, имат някакви увреждания". Не само физиката засяга, преди всичко засяга тяхното психологическо функциониране", обясни Велева пред БНР.

По думите й има връзка между насилието у дома и това в училище.

"Насилието в училище е абсолютно последствие от това, което се случва в семейството. Всички тези деца, които по някакъв начин са удряни, неглижирани емоционално, малтретирани, може да донесе отреагиране навън", каза специалистът и обясни, че това е така, защото тези деца не могат да посегнат на родителите си – те са големи и значими.

Психологът обясни и какво трябва да направи родителят, когато детето му не се държи добре.

"Като родители трябва да бъдем подготвени да посрещнем нуждите и цялото емоционално функциониране и поведенческо функциониране на нашето дете. Подготвен родител значи родител, който има знания и умения в това да е родител. Да посрещнем нуждата на детето и да поговорим коя е причината", заключи Велева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 86Родителят не чете конско! Родителят възпитава с любов! Родителят изпитва състрадание към чувствата на детето си и чрез любовта/мъдростта го разбира и възпитава без агресия и крясъци! Родителят не засича с хронометър времето което отделя за детето си!Държавата би трябвало да удря сериозно рамо за родителите за да могат да възпитат децата си добре без да са под напрежение от ежедневието и обществените гнили суети! Който не го е разбрал до сега - загива!
67
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 87Преди 100 години баба ти ако имаше презерватив нямаше да пръкне *** и съответно тебе - генетичното "чудо"! Преди 100 години не е имало статистика за подобни проблеми а дисциплина породена от страха не е нищо друго освен нарцисизъм от обществен характер. Последствията обаче излизат след 100 години или по-рано! Ако не си достигнал до причинно-следствената няма как да не си пляскаш детето без да усъзнаваш че всяка една плесница по него е 100 пъти по-силна върху теб самия!!!!
66
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ceko 88Има противоречие! Психологът дава ясно да се разбере че повечето нашенци си подпляскват децата! За огромно съжаление така си беше и през фараоновата диктатура! Неговита теза се базира точно на това явление наречено подпляскване уж за възпитание! Трябва да си рядко *** за да не можеш да видиш последствията! Цъфтим като нациа и като държава! Нормалните (повечето) напуснаха страната и останаха "българи" с доста добре изявени психични растройства! Пляскайте но не забравяйте за рикошета!
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя психолог явно е с купена диплома...
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години я нямаше масово тази професия психолог,пък нямаше такава агресия не само в училищата а и в обществото като цяло.
63
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 100 години всеки учител е имал пръчка, която е използвал постоянно.Резултатът - дисциплинирани, ученолюбиви и възпитани деца и граждани.
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой метод е по- добър. Да му шибнеш един зад врата или да му четеш пет часа конско. Възпитанието на едно дете е висш пилотаж. Но едно е сигурно, децата са наши копия .
61
6
 
12
 
! Отговори
Колю преди 6 години
На глупави родители, децата са глупави. А глупаво дете освен бели, друго не му идва в главата. Боят възпитава, но кривият, умира крив.Затова казват, че детето е наказанието на родителите .
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резултата е видим...
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 83И за това сега сме 'сносна' държава за почит и пример пред цялото земно кълбо! Явно взимаме пример от "Швейцария" относно възпитанието на децата си! Там ги шамарят често за държавен просперитет и духовно развитие! Бийте се още щом ви изнася! :))))))))))
58
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости на търкалета. Точно малките извергчета в училище са тези,дето мама и тати и "гък" не им казват на глупостите, те са израз на геният на отрочето им. Едно време сигурно поне 90% от нас са изяждали по един-два шамара, колкото да се усетят(не говорим за пребиване) и сме станали хора. Да припомним "По-добре да биеш дупище, отколкото гАзище".
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До neo5 78Ами в диспансера "България" се е концентрирала мъдростта, морала и радостта! Цитатите от стария завет ги отмени Христос и не за друго е писан Новия! Ама който няма "ток" още цепи на свеще в 21-ви век! :))))))))))))))))))))
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До В действителност 79В действителност това което се втълпява на едно дете (важност, величие, покриване на желанията плюс житейски користи) не е нищо друго освен една жестока форма на нарцисизъм и гранично личностно разтройство! Самите родители са били изградени по този начин и така препроектират и децата си! Педофилът например "обвинява" детето че го е предизвикало!! Не е задължително да шамариш едно дете за да го превърнеш в изверг! Крясъците и епитетите са също пагубни за него!!!!!
55
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агресията поражда агресия и така се възпитава дете с комплекси, което ще ги избива в последствие в училище и на улицата чрез нова доза агресия.В Бг е пълно със селянндури и тарикати и това поведение е станало стандарт. Ако си отдаден на учението или изкуството като тийн, те смятат за смаххнат. Затова се махнах оттам преди 10 г.,живея си супер в Малта и имам собствен бизнес. Съветвам ви ивас да постъпите така, не робувайте на фалшивия патриотизъм, той е за овцете. Стремете се към себереализация!
54
8
 
36
 
! Отговори
В действителност преди 6 години
В действителност много деца са агресивни и злобни, не защото са удряни, а тъкмо обратното - никой нищо не изисквал от тях, внушавало им се, че те те са по-важни от всички останали на този свят и всички трябва да изпълняват желанията им. И най-вече им е втълпено, че трябва да се домогват и до това, което не заслужават. Но реалностите са други и когато се разминават с добре отгледания егоизъм, злобата и агресията са единствения начин да се наложат.
53
9
 
7
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
По-добре бой, отколкото да ти доведе зет синът ти или щерка ти ку*вЪ или лес..Да не ти се свиди да наказваш детето,Защото, ако и да го биеш с пръчка, то няма да умре. Ти, като го биеш с пръчката,Ще избавиш душата му от ада. Притчи 23:13-14Слушай баща си, който те е родил,И не презирай майка си, когато остарее. Притчи 23:22Бащата на праведния ще се радва много,И който ражда мъдро чадо ще има радост от него. Тоягата и изобличението дават мъдрост,А пренебрегнатото дете з
52
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До user 75Боят никога не е възпитавал! Боят води до социопатия и психопатия! Отключва ги и после "нормалните" граждани се чудят как е възможно 'такова' престъпление да извърши еди кой си, еди коя си! Ами може след като от едно невинно детенце изградиш ЧУДОВИЩЕ! Мозъкът на децата е мек (в преносен смисъл) като глина! както го моделираш така се втвърдява!!!!!!!!!!!!!!!!!!
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АТАКИСТДадено. И това е нещо. Спокойни сънища.
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИТЕ ИМАТ НАЙ-МОРАЛНОТО ВЪЗПИТАНИЕ НА СВЕТА. УЧАТ ДЕЦАТА СИ НА ЧЕСТНОСТ И ГРИЖА ЗА ДРУГИЯ И АКО ДЕТЕТО ПРОЯВИ ЕГОИЗЪМ ИЛИ ЛЪЖЕ ЯДЕ ШАМАРИ.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А при евреите чуждия човек ви тормози децата обикновено равина. това е наистина лошо