80% от модерните спинъри на пазара – опасни!

Някои нямат маркировка, други пък са с опасни метали
22 юни 2017 11:07,
12
80% от модерните спинъри на пазара  – опасни!
Снимка: архив, Reuters

80% от проверените от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) спинъри на българския пазар са или опасни или нямат маркировка, указваща производителя им и сертифицират безопасността им.

Данните посочи пред Bulgaria ON AIR Теменужка Грънчарова от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която започна извънредна проверка на нашумелите в последно време спинъри.

"Към момента от 212 проверени спинъри 167 са несъответстващи с приложимото към тях законодателство като играчка", посочи тя.

Оказва се, че антистрес играчките могат да бъдат опасни за здравето на децата.

"Инспекторите установиха, че тези продукти се разпространяват при неспазено законодателство. Имаме игрови функции и производителят е бил длъжен да оцени тяхната безопасност", обясни тя.

Грънчарова уточни, че върху опаковката на спинъра трябва да има текст с информация за производитея, марка и модел на продукта, както и маркировка, че играчката не е подходяща за деца до съответната възраст.

Теменужка Грънчарова демонстрира, че се отделят малки части от спинърите и подчерта, че те не трябва да са достъпни до деца до 3-годишна възраст. Тя отбеляза, че могат да бъдат погълнати и да провокират задавяне и нежелани стомашни реакции.

В момента конфискуваните играчките се изпитват в лаборатория за наличие на живак и олово в боята и лагерите.

Според данни на агенцията има продукти с концентрация над три пъти допустимото на опасните метали, които с времето се натрупват в организма.

Вижте подробностите във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: ДАМТНспинърспинъри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Кума Лиса преди 6 години
Най великото изобретение: Върти се и за нищо не става! Поредната лудост за ***.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбрах за тия спинъри миналата седмица. Гледах в тубата "пинизи" с тях, които не са никакви пинизи, номера, които не са никакви номера, само будят леко съжаление и досега не мога да разбера - какъв е смисълът от това нещо? Кубчето на Рубик, та дори онези топчета на въженце - с тях ставаха наистина забавни номера, изискващи майсторлък, а с това...
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГАДОРЯН аз го разглобявах за 3 секунди Dсега сериозно, кубчето беше велико. имаше и един конус някакви цветни топчета, змия, ребуси с числа, нещо като сегашните судоко, абе мислихме докато играехме....иправехме си сами скейтобордове"?! с лагери ))Eх, остарявам...
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо по-велико от тамагочито! Таман го научих да не яде и то се смряска!
5
0
 
2
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Еволюшън баце: Кубчето на Рубик, Змията на Рубик, Топките на Рубик, сега спинъри. Но тия хитове са все по ***, щото хората стават все по големи ***. Виж кубчето беше велико. Редях го за 18 секунди.
4
0
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
100% от служителите в ДАМТН са партийни протежета,безхаберни и невежи като благодетелите си .Единственото им призвание е да рекетират и шантажират избирателно ,тези които не се вписват в пейзажа,срещу което си прибират предвидената дажба.
3
0
 
5
 
! Отговори
az tam преди 6 години
Всичко е заради безумните правила. Като внесеш нещо трябва да оставиш 10 бройки от него при чиновниците и да чакаш о 3 до 6 месеца за одобрение. И такси, четирицифрени такси и рушвети. И това за всеки вид и производител. Най-малкото модата ще премине, ако някой реши да го прави. То само за това да беше ...
2
0
 
5
 
! Отговори
Дебело Корумпе преди 6 години
Защо служителите в агенции в БГ обичат мутрите и безумно мразят обикновените хора-щото само така се купува вила на морето!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
К`во ли не сме видели, всичко мина и замина: кубче на Рубик, тамагочи и пр.