"Бедна" Румъния ни дръпна по доходи – средната заплата там е 1419 лв.

И там най-високите заплати са в IT сектора
23 юни 2017 19:42,
198
"Бедна" Румъния ни дръпна по доходи – средната заплата там е 1419 лв.
Снимка: архив, Reuters

Румънците са най-често даваната страна като пример за бедност и ниски доходи в европейския печат.  Дори по-често от другата най-бедна страна в обединена Европа - България.  Но румънците вече получават с 27% по-високи доходи от българите, показват данните на Евростат.

Само за последната година доходите в северната ни съседка са се увеличили с над 14%, а долната камара на румънския парламент гласува драстично увеличение на заплатите на лекарите и учителите до 2019 година, като лекарските заплати се очаква да се удвоят и да стигнат 5000 лева за шеф на отделение.

Още по темата

Така румънците убедително печелят битката на честта за предпоследното място за размер на заплатите в 28-членния европейски блок. И все повече се доближават до централноевропейските страни, докато се откъсват от България.

1419 лева е средната брутна заплата в 19-милионата страна на север от Дунав към юни 2017 г. срещу 1034 за най-бедния член на ЕС.

И в България, и в Румъния най-високи са доходите в IT сектора. Румънците, които работят в сферата на информационните технологии, печелят средно по 3250 лева преди облагане, срещу 2159 лева у нас.

Голямата разлика в средните доходи в двете съседки идва от големия брой румънци, заети в индустрията. Работещите в този сектор получават средно по 2600 лева месечна заплата в Румъния срещу 1647 в България.

Заетите в банковия сектор, пенсионното осигуряване и застраховането в Румъния получават средно 2427 лева срещу 1612 лева у нас.

Стартовата заплата на румънски учител е 841 лева като правителството се ангажира да увеличи възнагражденията на младите учители до 1372 лева през 2022 лева.

За начало на кариерата си учителите у нас получават 660 лева. Нашето правителство обеща да вдигне стартовата учителска заплата с 15% още от септември и тя да стане 759 лева преди облагане с данъци.

Съществена е разликата в базовото възнаграждението на лекарите у нас и в Румъния – 1956 лева месечно в Румъния срещу 1000 лева в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: Румъниязаплатиприходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
6
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
ДОКАТО УПРАВЛЯВА ГЕРБ - ЩЕ СМЕ НАЙ-БЕДНИ. ТОВА Е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА.
164
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
182 - не е необходимо да ходиш-има си евростат.
163
0
 
4
 
! Отговори
май май преди 6 години
Май има връзка корупцията с ниските заплати.Картели ли що ли,ама цакат ни някак.май!Май от горе ,май.
162
1
 
0
 
! Отговори
До 176 преди 6 години
Ти ходил ли си в тези държави или просто си пишеш?
161
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
б.лгаристан тази жалка територия е ясно на едно дете че е по зле от румъния
160
0
 
4
 
! Отговори
Shipti преди 6 години
Uuuuu....bg :(. . .
159
1
 
9
 
! Отговори
Urgeo преди 6 години
Beavo Romania! ;)
158
1
 
0
 
! Отговори
Циник преди 6 години
До либералаАко това, което си написал, не е ирония..Айде почвай...избери си зет от Харманли...пълно с тъмносини афганци!Но ако ще го караш да работи...скрий всичко дет' може да мине за хладно оръжие у вас...и му обясни - как се ползват клекало, и сифон...тоалетна хартия - няма да мутрябва..купи му и б рик!
157
0
 
15
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Даааааа,ама ние си имаме Бойко Борисов!
156
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ САМО РУМЪНИЯ, В СЪРБИЯ, МАКЕДОНИЯ, АЛБАНИЯ, ДОРИ.............В КОСОВО, СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА Е ПО-ВИСОКА ОТ БЪЛГАРИЯ. ПОЗОР ЗА ГЕРБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
155
0
 
19
 
! Отговори
Пройчо преди 6 години
Тука има тука нема : Корупция има, съдебна система нема, кражби има връщане нема, море има плажове нема, пътища има шосета нема, болници има доктори нема, престъпност има наказани нема, парламент има работа нема, правителство има държава нема, ограда има бежанци нема/аха/, телевизия има нищо верно нема, пенсионери има пари нема, ...... страна на чудесата.
154
2
 
14
 
! Отговори
жалка държава преди 6 години
В Румъния се прави МАГИСТРАЛА, КОЯТО ДОГОДИНА ЩЕ МИНАВА ПРЕЗ ЦЯЛА РУМЪНИЯ И ВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ МИНАВА ПРЕЗ ОНИЯ ТЕЖКИ НАТОВАРЕНИ С КАМИОНИ ПЪТИЩА, Е КАК ТЕ ПРАВЯТ 600КМ МАГИСТРАЛА ПРЕЗ ЦЯЛАТА СИ ДЪРЖАВА, А НИЕ СМЕ ОТ 20 ГОДИНИ ВАРНА-ШУМЕН И ОНЯ МИЛИАРДЕР БОЙКО БИЛ ПРАИЛ, ТОЙ ИМА ПАРИ ЗА ДА ЖИВНЕ ЦЯЛАТА НИ ДЪРЖАВА, АМА НАРОДА СПИ, СНОЩИ Е БИЛ НА КРЪЧМА, ТРЯБВА ДА ИМА ЧЕУШЕСКО 2 ,ИНАК НАРОДЕ ЩЕ НИ ВЗЕМАТ И ПОКРИВИТЕ...
153
7
 
2
 
! Отговори
Либерал преди 6 години
За да имаме добра икономика ни трябва свежа работна ръка. Какво по-добро от афганистанците и сомалийците? Богобоязливи и плодовити хора. Като видят българка и полудяват. Ето така ще оправим демографията си а България ще дръпне икономически със свежа работна ръка. За всяка българка по един сомалиец или афганец!
152
2
 
2
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Та мисълта ми е,че не е корупцията водещия ни проблем,а липсата на хоризонти,перспектива,стремеж за развитие!Пълно е с корумпирани държави,където икономиката си върви чудесно или поне прилично.Турция е нагледен(и близък) пример.Там трудно ще започнеш бизнес,ако не дадеш.Обаче влезеш ли веднъж в системата и отчиташ ли се редовно-никакви проблеми,даже всячески се помага!И нещата вървят.У нас системата е латиноамериканска....
151
0
 
14
 
! Отговори
отидах починах си преди 6 години
Тази година посетих Румънските градове Брашов. Клуж, Арад, Расшов и се почувсвах с доста спокой и човешка среда, хората са разбрани и добри, хората си помагат и не се плюят..Не ми се коментира инфрасеуктура и такива неща, ТАМ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ СЕ ПРАВЯТ С КАЧЕСТВЕНИ МАТЕРЯЛИ И НЕ СЕ РУШАТ ЗА 1 ГОДИНА КАТО ПРИ НАС, там хората пазят, там няма мутроподобни комплексари по улиците, всички са равни и правилата се спазват..В всяко село в Румъния има по 1 участък с ч патрулка, а тук Ценко Чоков...
150
0
 
13
 
! Отговори
пътуващ преди 6 години
До Истинатаа при нас защо никой не инвестира, защото идва Бойко и ти казва процент,при което инвеститора е избягал с 200 в Румъния....Там правила има, за разлика от тая джунгла на рушвети и даване на подкупи на всякво ниво "за да пшравим работата"
149
0
 
0
 
! Отговори
Софроний Гурбетчийск преди 6 години
Абе хора, писали сте все за банкери лекари шефове какви пари взимат като заплати! Като чели в Бьлгария има работа и работят само банкери лекари учители! А може и да е така в момента или тях да ги имате само за хора!
148
1
 
13
 
! Отговори
До ГЕРБ forever преди 6 години
Събудиха първия *** - тробадур на крадльовците и антибългарите в НС. И какво като пишел тези глупости бе forever, с колко те захранват бившите бекапейци, станали демократи за една нощ. Кажи какво направи БиБитко против корупцията която ни е прояла като проказа? В доклада на ЦРУ сме посочени като най-корумпирани и най-изоставащи. И кво като ходи из Европа дебелия и *** чичка, подобри ли ни се живота?Едно само посочете което да е подобрило живота ни?Ограбва се и се лъже българина безмилостно!
147
1
 
0
 
! Отговори
Некадърни драскачи преди 6 години
През 2022 лева...некадърници
146
1
 
8
 
! Отговори
Жаме! преди 6 години
До ГЕРБ foreverАко съм им на цицката и аз така ша си кривя душата