Около 30 хиляди са наркозависимите в България

Експерт настоява: Кампаниите срещу дрогата да се осъвременят
26 юни 2017 21:54, Анисия Иванова
32
Около 30 хиляди са наркозависимите в България
Архив: Булфото

Около 30 хиляди са наркозависимите в България. "Тази цифра е извадена от хората, които са потърсили лечение за зависимостта си", обясни в интервю за "Фокус“ директорът на дирекция "Намаляване на търсенето на наркотици" от Националния център по наркомании Виолета Богданова.

Според нея в никакъв случай не може да се каже, че сме в първите места по отношение на проблемно употребяващи в Европа, нито че сме на последните.

"Броят на тези проблемно употребяващи се запазва доста години. Ако става въпрос за увеличение, такова има при хората, които експериментират със стимуланти“, съобщи тя.

По думите ѝ в България има 27 превантивно-информационни центрове, които се занимават с това да промотират здравето и да провеждат превенция на употребата на наркотици, като само за миналата година е имало 138 кампании срещу дрогата.

"Може да се иска повече за начина, по който се правят тези превантивни политики – да са по-модерни, да са интернет базирани, да са ориентирани към младите хора. Очевидно е, че каквото и да публикувате във вестник, младите хора не четат вестници, все по-малко гледат и телевизия", коментира Богданова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Числото 30000 е много за България. Това означава горе-долу 1 на 200 човека, а реално са повече, защото не всички наркозависими са в тази статистика. Това е катастрофата на демокрацията - наркозависими, демографска катастрофа и мизерия, но важното е, че има банани.
24
0
 
3
 
! Отговори
Неграмотност преди 6 години
30000 е число, а не цифра.По-рано неграмотни бяха само фуражите и те говореха за цифри вместо числа, сега неграмотността се среща и при управляващите и обслужващите ги журналисти.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТО КАТО НЕ СЕ НАСПИШ НОРМАЛНО ОТ ОПИАТИ. КАКВИ КАЧЕСТВА ЩЕ ИМАШ НА СУТРИНТА ?ПА АКО ЩЕ, ТАЯ ТРЕВА ДА Е МНОГО ЧИСТА.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До11 ЦЯЛАТА ПОКВАРА ИДВА ОТ ИЗТОКА. ДРОГАТА МИНАВА ОТ АВГАНИСТАН ПРЕЗ РУСИЯ И В ВАРНА. АЛКОХОЛА Е НАЙ МНОГО В РУСИЯ. И ТО Е НОРМАЛНО. РЕШЕНИЕ ЗА ЖИВОТА НА ХОРАТА СЕ ВЗИМА ОТ ГРУПИ ИНДИВИДА НЕ РЕШАВА НИЩО В ЖИВОТА СИ. НЕ Е СВОБОДЕН.ЦИГАРИТЕ ОТ СИВАТА ИКОНОМИКА ПЪТУВАТ ЗА РУСИЯ.СЕМЕЙНИЯ ЖИВОТ В РУСИЯ НЯМА.ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦА МНОГО ОТ ДС ИЗНАСЯХА НАРКОТИЦИ ЗА ПЕЧАЛБА НА ЗАПАДОТ ЗАПАДА ИДВА ЕВРОТО И НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 27-28 години "демокрация", някакви си 100 (сто) пъти увеличаване на официалните наркомани, смехории.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пушещите марихуана - наркомани, друсащите нон стоп продукти на фармацефтичната индустрия, алкохол, цигари, захар и всякакви други зависимости - образцови граждани :)))Е на това му викам криворазбрана цивилизация:))))
19
0
 
2
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Около 30 хиляди са наркозависимите в България. "Тази цифра е извадена от хората, които са потърсили лечение за зависимостта си"-----------А, сега ги умножете по 4 или 5 (минимум) и може би ще отгатнем колко е приблизителната реална цифра!Срещу Бг се извършва "тих" геноцид!Онези, които ни унищожават като народ и етнос под лозунга "свобода и демокрация" имат нужда от територията ни, а не от нас!
18
0
 
1
 
! Отговори
sdfsdf преди 6 години
До До 22 SMSPF:Брех, че лъха начетеност от теб. Да не си писал доклад по темата или нещо? Я бърже да дадеш линкове за твърденията си или у лево.
17
1
 
4
 
! Отговори
До 22 SMSPF: преди 6 години
Марихуаната не е "плява". Марихуаната е л'а'й'н'а.Истина е за стъпките в легализиринето на запад. Причината не е някаква демокрация, а това, че пенсионнати и социалната система на много западни държави се задъхва и така ще решат въпроса като помогнат на простолюдието да си заминат по-бързо от този свят.Иначе, мога да ти дам хиляди линкове какво правят богатите на запад - бягане по 10км на ден и здрав фитнес, витамини, еко-храни, пречистена вода, пълни прегледи на всеки 6 месеца и т.н.
16
3
 
3
 
! Отговори
SMSPF преди 6 години
Леле мале, целият свят малко по малко легализира тая "плява". Има много хора, които са преживяли и излекували рак с помощта й, облекчават симтоми на паркинсон, множествена склероза и епилепсия, а ние продължаваме да я наричаме плява и да твърдим, че затъпяваме от нея. Затъпяваме от такива, които без да се поинтересуват от въпроса оставят безсмислени коментари по статийки за наркомани. Това ми убива мозъчните клетки на мен. :DStop making stupid people famous! ;)
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи, 30 000 клиент5а на премиерския бизнес ;)Тя и жената на Костов има принос в развитието му де. Или поне имаше. Сега може и да са я изтласкали от пазара.
14
3
 
5
 
! Отговори
Леле мале! преди 6 години
То повече от 30 000 има само в София. А тревоманите колко са... стотици хиляди, може би милиони! Вече повече от пушачите на цигари. То да пушиш някакъв пропаднал жалък плевел, който ти убива мозъчните клетки и те кара да врещиш "НЕ Е ВРЕДНО, БРИТАНСКИТЕ УЧЕНИ ГО ДОКАЗАХА! (същите доказаха, че ангелите от иконите имат твърде малки крила, за да летят и взеха милиони комисионни)". Най-малкото, че е 100% доказано вредно за потенстността... ние и без това имаме една раждаемост колосална! ***!
13
2
 
6
 
! Отговори
Бг преди 6 години
30 000 .....бая повече са ...вервайте ми...а че се увеличават....и то неконтролируемо....в пъти....зависимите са ясни...ама начинаещите...
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17 що не отидеш да поживееш в Северна Корея?Там е като преди -бачка се по 12 часа вкл и събота има режим на тока понякога и водата за кола се чака половин век манифестации по 3 пъти месечно.Наркотици няма.Обаче ако местният партиен секретар не те харесва нещо само да гъкне ще те гръмнат по бързо отколкото би го направил мексикански наркобарон.*** поживей година-две ако си жив върни се да разкажеш.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди нямаше нито дрогиращи се,нито наркомани.Или ако е имало-били са като бели лястовици-тук,там..а сега...?
10
2
 
7
 
! Отговори
Статистичников преди 6 години
30 хил. ДА,АМА НЕ-толкова са в квартала.Страшното е,не че се употребява и психиката разрушава,(филтрира част от обществото-което си го е избрало),а че е начин на живот на:СТРИКТУРООПРЕДЕЛЯЩИ ЛИЦА В БИЗНЕСА И ПОЛИТИКАТА.Риска е за нас,когато "шофьора" отсреща е дрогиран.Риска е за поколенията,когато "управляващите" Републиката са дрогирани.При кандидатстване за държавна длъжност и шофьор-тест за наркотици.Частния бизнес сам да реши-чист или...!Пазете децата-НА ВСЯКА ЦЕНА(дори и с живота)!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ почти 80 процента са наркомани. Няма парти без дрога там. Задължително.
8
1
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Живея в Подуяне.Почти 50% от населението са някакъв вид куки,останалите са нацепени батки спортисти,диви селяни алкохолици и чалгари.Тук-таме ромове.Има 2 казина,5 кръчми и 3 бензиностанции.Тва е може би един от най-смотаните квартали на софия.Има всичко останало без *** и наркотици.Може би само Враждебна и Бухово са по-задръстени квартали.Там са още с кравите и козите по улицата.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето от тия хора са някакви отрeпки.В смисъл бездомници,клошари от талибански семейства (бг талибани не оригинални талибани) с родители алкохолици или с психични отклонения..Също така тези хора нямат никакво желание за подобрение,все чакат някой или нещо да им оправи животът.Според едно изследване хероинът е с 30% по-труден за отказване от цигарите.На света има милиони пушачи отказали цигарите.Онези просто не искат да спрат тва е.Другото са циркове-вижте ме колко съм зле.Жалка и срамна работ
6
4
 
0
 
! Отговори
Надето преди 6 години
Аз вече не знам на какво съм.