Мюфтийството зове: Не загърбвайте евроценностите!

Ислямофобията ще подпали етническото килимче
Обновена: 28 юни 2017 21:59 | 28 юни 2017 21:52,
72
Мюфтийството зове: Не загърбвайте евроценностите!
Снимка: архив Reuters

В третия ден от свещения празник Рамазан Байрам беше извършен акт на агресия и насилие на ислямофобска основа. Нападението е изключително дръзко, безпардонно и нагло, се посочва в декларация от Главното мюфтийство, разпространена в медиите, във връзка с нападение на млади жени срещу други, носещи забрадки.

От там определят случилото се като изключително тревожен акт, "от който не само българските мюсюлмани но и всички други нормални граждани, изповядващи различни религиозни ценности са погнусени и потресени от подобно нечовешко поведение".

Още по темата

"Мюсюлманско изповедание - Главно мюфтийство остро осъжда този фашистки акт на насилие, породен от омраза към исляма. Пряка отговорност за това престъпление носят политиците, политическите фракции, медиите, журналистите, учените, които насаждат етническа и религиозна омраза в родината ни за да спечелят политически, икономически и финансови дивиденти", се посочва още в декларацията.

От Главно мюфтийство призовават българската общественост да застане против настъплението на национал-популизма и ислямофобията. Отдалечаването ни от Европейските ценности и демократичните норми ще допринесе до нарастването на пропастта между отделните религиозни и етнически групи. Ако Европа, и в частност България, иска да бъде голяма и силна трябва да се бори с ислямофобията, както се бори с други сегрегации, пише в декларацията.

"Ако държавата и компетентните институции не вземат адекватни и конкретни решения за преустановяването на ислямобската вълна в България, мюсюлманската общност е силно притесненa, че може да се подпали етническото килимче от чийто дим да се засегнат всички мирни граждани на Републиката", предупрежава Мюфтийството.

От там предупреждават още, че тази история вече е преживяна веднъж на Балканите, но Главното мюфтийство няма да бъде част от подобни събития. Според тях е редно българската общност да застане против национал-популизма и ислямофобията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Халил преди 6 години
Българите ги сърби.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички чакаме концертите с килимно пого. Толкова метал има там. Някога подсигурен с пирони, за да усетят всички таз благодат.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ислямът няма място в Европа.Да се изнася към Арабския полуостров където му е мястото.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мюфтийството нарушава закона за забрана на бурките в България.Главното мюфтийство съществува единствено да сее раздор,да заплашва с подпалване на "етническото килимче" и да турциризира ромите в нашата страна.Като не ги устройва живота тук мюсулманите да поемат към мюсулманските държави.България е християнска държава и такава ще е.Да се съобразяват и спазват законите,ако искат тук да живеят ако не,отказ от българско гражданство и -свят широк.
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, мюфтии, като ваши хира избиват десетки невинни по Европа вие какво правите? Тайно злорадствате и потривате доволно ръце, показахме на християните нашата сила. Кога сте излезли с ясна декларация и добре разбираема позиция срещу радикал аните муслита? Никога! И как искате да ви обичат и уважават, няма начин! Ще си носите последствията защото сте с подлярско мислене, долни и необективни.
26
1
 
14
 
! Отговори
La La Le Le преди 6 години
Може ли уважаемите служители на Главното (вече) Мюфтийство да не ни учат на евро ценности? Нали всички сме българи. А защо не вземат отношение по въпроса за българската общност в Украйна? Тва не са въпроси.Между другото - няма понятие или словосъчетание "национал-популизъм". Има обаче национал-социализъм. Може би от тук произтича грешното тълкуване. Май ще бъде добре да научат арабски - свещенната за тях книга не търпи преводи. И последно само като съвет - не ритайте по килимчето не е вълшебно!
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изпращам от сърДце на мюфтиството кило пържоли и буренце със свинска мас. Да си мажат филийки и похапват за здраве. И една свинска глава да си я готвят.
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко са ги били Наглите муслиманки!
23
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мюфтиството. Лесен въпрос. На колко години е била жената на пророка ви? Ще ви отговоря, защото не можете да четете арабски. На 6. Педофилската религия на мира.
22
3
 
20
 
! Отговори
SS преди 6 години
Ликвидация на плъховете със забрадки и *** ! Веднага !
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новини от последни минути Лондон: Автомобил връхлетя с бясна скорост пешеходци до гарата Кингс Крос и се вряза в кафене!До тук с евроценностите моля
20
2
 
12
 
! Отговори
kvo kaza преди 6 години
ia sektir shte mi kazvat tia pogantzi kakvo da pravia shte sme tolerantni za da ni prevzemat mirno ami nema da stane
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямa по- гнусно нещо от евроценностите!
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре загърбете мюфтийството.
17
5
 
16
 
! Отговори
Самуил преди 6 години
Главното мюфтийство да приканва към покаяние своите членове и преминаването им към християнство и спазване на християнски ценности.Така ще има мир.Христянските ценности са над европейските ценности,Исус Христос са над Европейския съюз. Ще го разберат всички мюсюлмани и бежанци, те бягат от своя бог - алах(или сатана) , ще намерят мир и утеха при Спасителя Исус Христос. Бог да просветли умът им и сърцата им
16
5
 
32
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Махайте забрадките, покажете желание за приобщаване към цивилизования свят и нямате грижи!
15
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв фашистки акт на насилие,това са обикновени крадли ?Ходят зачулени по магазините, за да крадат по-лесно. Пъхат какви ли не, неща под забрадките и ги изнасят необезпокоявани.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не всички ислямисти са терористи, но пък всички терористи са ислямисти НАТО не преговаря с терористи мюфтии.
13
1
 
36
 
! Отговори
Геле преди 6 години
Вчера имах възможността да наблюдавам част от случката станала пред Лидъл в Свобода. Малко крясъци и реплики на висок тон. Минавал съм из цялата страна през мюсулмански села , ама такива облекла ( облечени изцяло в черно и с бели забрадки) не бях виждал да се носят. Особено пък в София. Първо помислих , че са бежанци въпреки , че в Надежда не се срещат много. Дори жените на арабите на Илиянци не съм ги виждал така. Съдейки по отзвука , това според мен е търсена провокация. Някой си играе с огъня
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"тази история вече е преживяна веднъж на Балканите", но кой плащаше на подстрекателите? Кой сега плаща на косоварките и боснячките да се омотават в чаршафи? Кой плаща на ромките от Пазарджик?