Лекари в стрес: НЗОК готви лимит на ражданията!?

От Касата отричат, само идиот би го направил
42
Лекари в стрес: НЗОК готви лимит на ражданията!?
Снимка: Булфото, архив

От Българския лекарски съюз предупредиха, че Здравната каса въвежда лимити на ражданията, интензивните грижи и лекарствата за онкоболни. От съюза отказват да подпишат анекса към Националния рамков договор, в който са записани именно тези суми.

Още по темата

"Опасенията на БЛС са, че с тези нови допълнителни споразумения към договорите на лечебните заведения, които би трябвало да бъдат преподписани от БЛС, съгласувани с Управителния съвет и предоставени за подписване на управителите на болнични заведения, има понятия, които определено водят към тълкуване за въвеждане на лимит на дейности и то в т.нар. Приложение 1", заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

В Приложение 1 са раждания, онкоболни, хемодиализа, интензивни грижи за новородените.

До този момент не е имало понятието индикативна стойност, обясни д-р Грозев, като допълни, че индикативно значи прогнозно, наблюдавано.

"Сега това се въвежда и ако има индикативни стойности относно медицински изделия и лекарствени продукти, там до известна степен стиковахме нещата, защото най-големият преразход на Касата в това отношение към Закона за бюджета е в лекарствената политика", обясни д-р Грозев пред bTV.

Според Димитър Петров, подуправител на НЗОК, обаче въвеждането на този термин не означава въвеждане на лимит за болниците, още по-малко за ражданията.

"Няма такъв идиот в тази държава, който да даде лимит за ражданията, които спадат с около 7-8 % е тенденцията тази година. Ако се увеличават, ние с удоволствие ще ги платим. Промяната се  налага от това, че някои от тези дейности, най-вече химиотерапията се увеличава прогресивно и миналата година от тези дейности от Приложение 1, главно за сметка на химиотерапията, се качиха от 29 – 30 млн. на около 33 – 34 млн.", заяви д-р Петров.

По думите му имат съмнения за злоупотреби, а химиотерапията е големият проблем.

"Колко са завишени клиничните и амбулаторни пътеки в онкологията? По наши данни и по това, което сме подписали като договор с НЗОК обемът дейност, т.е. броят, прием и извършени дейности, особено завишение няма. Цялата разлика идва в лекарствата и в техните цени, които ние ще трябва да платим", заяви д-р Грозев. Завишаването на дейността в онкологията, това, което ние плащаме за пътеки и процедури, примерно 1 млн. лв.  води след себе си лекарства за 4 млн.лв.", обясни д-р Петров.

Според него не е нормално от 20 на 27 млн.лв. да се повишат разходите за лекарства.

"Изписват се по-скъпи терапии и по-високи стойности, количества, като част от тях се изхвърлят. Става въпрос за по-добро планиране на лекарства, тъй като голяма част от медикаментите се дозират на килограм тегло, поради което остават", каза още д-р Петров.

По думите му никой не взема от лекарствата за дейност.

"Индикативна стойност – това са дейности, които се наблюдават и които, когато има тенденция към надвишаване, Касата пише в самите правила, че просто уведомява изпълнителите, че има тенденция към надвишаване на стойностите, което не означава, че няма да се платят тези дейности", обясни още подуправителят на НЗОК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
2
 
! Отговори
Кина преди 6 години
До АнонименОбщо взето повечето (около97%) от лекуваните с химиотерапия се преселват в отвъдното по най-болезнения и не най-бърз начин, така че най-добре я премахнете.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
#17:,Напълно си прав,с изключение на едно нещо,което се прави надпланово - обезмозъчаването на гоите,които вече са превърнати в ходещи(засега),духовни мъртавци!!!
26
1
 
6
 
! Отговори
Извинете ме,моля, преди 6 години
Но от Борисов-2, този народ вече не ме интересува. Той си заслужава съдбата.Топим се всяка минута,а бяхме достоен народ,който се превърна в м....ша.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата каза че не може да прави деца и остави свобода на ромите.
24
1
 
11
 
! Отговори
Ааааа, преди 6 години
Ама,много станахме българите,бе. Всяка бъгарка с по пет деца.... Не може така. Или да им затворят циповете,или Здравната каса спира гювеча. Държавата ни бедна,няма пари за толкова челяд.... Моля ,не вдигайте кръвното на премиера.Не го вкарвайте в излишен масраф. Неговите планове са други.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЗОК готви лимит на ражданията!?Тои без друго българите си плащат ражданията. Да ги спират, а "малцинствата" да се оправят. По техните "традиции", които така тачат.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не мога да си представя човек на планетата, който да се навие на химиотерапия без тя да е наистина нужна. Това е най-чудовищното "лечение" което може да съществува. В този смисъл е абсурдно да се твърди, че някой надписва химиотерапии с цел да източва средства. Не знам какво значи лекарствата се изхвърлят - аз съм на лекарство което се дозира на килограм, но трайността му е точно един месец след отваряне. След което естествено се изхвърля. Не мога да си обясня това как може да бъде избегнато.
21
1
 
15
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Ромките безплатно, а българките платено раждане! :))
20
2
 
2
 
! Отговори
Тъпото преди 6 години
Е то никъде не пише че ограничава раждането . Пише ,че има интензивни грижи за новородените . Но за да се полагат такива грижи всяко едно новородено трябва да има някакви проблеми, иначе няма да е за интензивното
19
0
 
14
 
! Отговори
опса преди 6 години
лимитът свърши вчера, осмокласничките да стискат до следващата година, когато касата отпусне пари да родят бъдещите електорални единици
18
1
 
7
 
! Отговори
Сарказмов преди 6 години
Право на ПФ от както са във власта сме супер.Само така който няма пари да не ражда!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми те чолафтетата ще изпълнят десетгодишният лимит до февруари. И за българите няма да има.
16
2
 
15
 
! Отговори
Ъм, тъй де... преди 6 години
Нема да се плашите, бе!Всичко си върви по план!Днес лимит на ражданията.Утре ще бъдат спрени пенсиите!Здравеопазване само за онези които ще могат да си заплатят!Средното образование ще се заплаща!Никакви здравни и социални осигуровки!Социалната държава се закрива!А, след 20-30 години успешно ще бъде закрит и "проекта БГ!Всичко върви по план!Не се плашете, бе!
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗДРВНАТА КАСА ИМА ОГРОМНА ВИСОКО ПЛАТЕНА АДМИНИСТРАЦИЯ, ИЗЯЖДАТ 25 % от здравните вноски на хората.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния генодцит над България.
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анонимен 10, 99,9% от здравните заведения са построени преди 89 година.
12
1
 
13
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Що ме триеш бе, новия мoдepaтop ли си да те eбaaa
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми хванети ги тези злоупотреби.Нали за това ви плащат.Пък за химиотерапията какво - направо я спрете . Според касата това са неперспектевни болни
10
0
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Ама за сметка на желаещия .... че ако вземат се увеличат и желаещите касата го закъса.
9
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Хайде не ми говори за болниците по времето на Бай Тошово, че съм лежала в болница тогава и добре помня каква невероятна мизерия беше. Сега може и да те дерат като за последно, но поне мизерията е по-малка.