Министър Вълчев призна: Провалихме се при приема за I клас

Догодина ще има промяна на правилата, заяви той
20
Министър Вълчев призна: Провалихме се при приема за I клас
Архив: Булфото

Просветният министър Красимир Вълчев призна, че държавата се е провалила в опита си да систематизира приема на първолаци в общински училища.

Съгласно правилата за тази година водещият критерий за прием в първи клас е адресната регистрация като целта е децата да стигат за възможно най-кратко време в училището си, обяснява той в отговор на въпрос на депутат от Обединени патриоти.

Още по темата

Вълчев допълва, че в министерството се обсъждат различни варианти за записване на ученици през следващата година, за да не се повтори ситуацията от тази, след като системата за прием на първокласници в общинските училища в София стигна до съда.

Прокуратурата протестира общинските разпоредби пред административния съд.

Новите правила бяха приети на 23 февруари тази година. Съгласно тях при голям брой кандидати за първи клас, всяко училище може да приеме до три свои, допълнителни критерии за прием.

Според прокуратурата това представлява грубо нарушение на Закона за предучилищното и училищно образование и Наредбата за организация на дейностите в училищното образование. Затова от държавното обвинение настояват съдът да обяви разпоредбите за нищожни.

Класирането на първокласниците в София вече приключи. Някои директори направиха сами проверки и стана ясно, че много родители са предоставили фалшиви бележки за постоянен адрес или месторабота, за да получат допълнителни точки за прием.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Някои директори направиха сами проверки и стана ясно че много родители са предоставили фалшиви бележки за постоянен адрес или месторабота,за да получат допълнителни точки за прием."И как така установиха тези неща едни учители при проверка, след като нямат достъп до информацията на НБД,НАП и НОИ?Вместо да си играят на детективи,каквито не са е следвало да не играят по гайдата на поредния министерски или инспекторатски недодяланик.Не те са тези, които ще оправят кашата-законова и икономическа!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министър Вълчев да признае,че целият ЗПУО е провал.Крайно време е НЕИСПУО да бъде обвързана с граничните пунктове-децата напускат страната с паспорти,не с лични карти.Като се върне по местоживеене информация,че детето е напуснало страната ще се получат действителните деца.Сега всеки директор пише бройки,пък те в чужбина-парите си текат безхаберно и безотчетно.И кого лъжат??
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без план не може. Провалили сте се, защото предоставяте терени за търговски обекти, а няма достатъчно заведения за децата и места за игра на открито. И родителите нервни, и разходи повече, и децата нервни и после всички болни.
15
1
 
1
 
! Отговори
До провал преди 6 години
Това че НЕ СИ СЕ изнесъл си личи от писанието ти.А провал няма просто много,,се изнесоха" в София и се създадоха нови квартали .По рано за моите деца идваха от училището в махалата да го запишат,за да не отиде в някое друго.А сега проблема е САМО В СОФИЯ.Куцо и сакато,миекащо и кекащо е ,,софийски жител".То е като с мигрантите,софия се задъхва от пренаселяване със хора,които идват и заедно с мурафетите си.Моята София и моето начално у-ще/89то на Будапеща/ги няма вече.
14
1
 
1
 
! Отговори
Az преди 6 години
До До 13 АzТи луд ли си? Как ще смени начина за кандидатстване на 4 Май? Боже, колко мъка по тоя свят, боже!
13
2
 
1
 
! Отговори
До 13 Аz преди 6 години
Казваш, че след 4 май 2017, новият министър не е имал време да промени наредбата ли? Хайде у лево!
12
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 6 години
До МинчоАм не четеш, само плюеш, "Новите правила бяха приети на 23 февруари тази година.". Не са приети изобщо от този министър и състав на министерство. А от служебния кабинет.
11
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Получава се така, защото младите отидоха в столицата да работят. Столичните училища се пръскат по шевовете, а в провинцията затварят училища. Същото е станало и след 9-ти септември със селските училища. Хората от селата са се преместили в градовете, където е имало бум на промишленост, а в селата земята им е била отнета и са останали без препитание. Сега малките градове са без препитание! Историята се повтаря, но докъде ще стигнем, не знаем!
10
1
 
2
 
! Отговори
Провал преди 6 години
Провал след провал в държавата цирк. Едва ли има някой изненадан.Добре че се изнесах още преди 10г и да осигуря нормално бъдеще на децата.
9
1
 
3
 
! Отговори
Минчо преди 6 години
Държавата е неодушевен предмет и няма как да се провали! Това е провал на министерството, министърчето и правителството. Къде ги намират подобни министри? Догодина това ще се повтори със сигурност! Не трябват нови правила, а стриктно спазване на съществуващите!
8
0
 
1
 
! Отговори
daria75 преди 6 години
Директорите като са установили фалшивите бележки,какво правят-записват ги за новата учебна година 2017/2018г.И какво се случва с децата които живеят до училищата по адресна регистрация на ГРАО -за тях меко казано "няма" място.Е, тази система е неефективна да не кажа глупава.Позорно е за образованието!Къде е равноправието?Ами не отчели демографският фактор.Абсолютно безумие!
7
0
 
1
 
! Отговори
daria75 преди 6 години
Директорите като са установили фалшивите бележки,какво правят-записват ги за новата учебна година 2017/2018г.И какво се случва с децата които живеят до училищата по адресна регистрация на ГРАО -за тях меко казано "няма" място.Е, тази система е неефективна да не кажа глупава.Позорно е за образованието!Къде е равноправието?Ами не отчели демографският фактор.Абсолютно безумие!
6
2
 
2
 
! Отговори
До авторката преди 6 години
Уважаема госпожо,бихте ли дали повече яснота относно написаното в последното изречение и какво е "фалшива бележка"?? "Класирането на първокласниците в София вече приключи. Някои директори направиха сами проверки и стана ясно, че много родители са предоставили фалшиви бележки за постоянен адрес или месторабота, за да получат допълнителни точки за прием."
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли нещо ,което през последните 28 г да е замислено и реализирано и да има правилен резултат? Не е ли ясно,че тези политически търтеи,***.или и хамп.арцуняни са ментално скоп.ени, физически импот.ентни и освен да плещят и правят простотии и глупости за нищо друго не стават? Въпросът е защо ги търпим и им плащаме,след като и те самите взаимно се обвиняват,че са такива? Няма ли истински българи ,които да се организират и както цар Борис през 1934г да ги махнат от държавната ясла?
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е само в приемането за 1-ви клас. Ами провалът във висшето образование? Айде сметнете колко ВУЗ-а има в 7милионна България, колко свободни места обявяват те и колко са завършващите средно образование! Ние сме за Гинес. Завършващите средно са с 20-30хил по-малко от местата във ВУз-овете. Ясно е че има десетки измислени специалности и учебни заведения и всеки си трае. Бълват неграмотни висшисти с абсурдни специалности, без всякаква реализация
3
0
 
7
 
! Отговори
Пръмо Вълчев преди 6 години
Ами, като си се провалил, хващай си пътя и си заминавай бе, некадърен и *** ГЕРБаджийски мерзавецо! Впрочем, КОЛКО гушнахте досега, ти и престъпната ти, и много просташка ГЕРБаджийска пасмина от рушвети? Я да ни обадиш!
2
2
 
9
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Проблемът със свободните места в училищата е само в няколко града в страната и най-вече в София. Така е и така ще бъде докато кьораво и сакато иска даживее в София. Докато държавата и т.н. "економисти" не правят НИЩО за съживяване на икономиката и в по-малките населени места.
1
2
 
8
 
! Отговори
неграмотйен преди 6 години
А добър ден! Това е поредният пирон в ковчега на българското образование. Ще преуспеят в унищожаването на народ и култура и обичаи и т.н. И сега следват няколко реда за Путяяяя и за Русия и Турцуя как те са виновни..... Тотално потвърждаващи унищожаването на някога доста доброто бг образование...