Напрежение в Асеновград: Хората се изправиха срещу беззаконието!

Рокери и фенове пристигнаха. Протестът в града започна
Обновена: 29 юни 2017 21:37 | 29 юни 2017 21:05,
130

Снимка: Dnes.bg

Около  2000 души се събраха на втори поред протест в центъра на Асеновград, предаде репортер на Dnes.bg
Причина за тяхното недоволство е конфликтът между българи и роми, при който пострадаха и деца от местния клуб по гребане.  До момента по случая са задържани 9 души.

Близо 200 рокери се включиха за втора поредна вечер в мащабния протест. Протестиращите искат справедливо наказание за побойниците на децата и родителите от местния клуб по гребане.  Част от хората носят със себе си българския флаг.

Още по темата

Конфликтът започна на язовир "40-те извора". Там деца от отбора по кану-каяк тренирали, когато между тях и други деца от ромски произход възниква скандал и започва замеряне с камъни. Двама от учениците и двама треньори са пострадали.

От там конфликтът се пренася пред спешното отделение в Асеновград, където родители на децата са били нападнати. Арестувани са 8 от нападателите. Срещу тях е повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм.

В същото време институциите взимат спешни мерки в Асеновград, които да тушират напрежението в града след мелетата между гребци и роми от последните дни. На организирана среща между граждани и кмета Емил Караиванов, дойдоха вицепремиерът Валери Симеонов, главният секретар на МВР Младен Маринов, както и шефът на пловдивската полиция Атанас Илков.

След дебатите, които продължиха над 2 часа, Симеонов заяви, че засиленото полицейско присъствие в града  ще остане, докато не осигури сигурността на всички, независимо от техния етнос.

Институциите влизат в ромската махала. Започват процедури по описване на незаконните къщи, след което ще се пристъпи към бутане. Всички жители, които нямат адресна регистрация в Асеновград също ще бъдат изселени.   Симеонов обаче призова хората за търпение, тъй като не можело всичко да се случи веднага.
Създаването на общинска полиция изцяло зависило от общината, но според вицепремиера, подобно звено трябва да има.

Един от родителите Йордан Тодоров, чиито деца пострадаха в мелето, заяви, че полицията не са взели адекватни мерки.

"Ромите заобикаляха полицаите и удряха хората. Униформените не посегнаха към оръжието, стояха и гледаха отстрани. Един от треньорите щеше да бъде убит с колове, ако не бяхме го издърпали", заяви Тодоров.

Шефът на пловдивската полиция обаче заяви, че неговите служители са взели адекватни мерки, предвид конфликтните ситуации. Пред болницата имало 150 роми и едва 6 униформени. След боя, от полицията са влезли в циганската махала и са арестували 9 души.  Илков призова, ако има свидетели и записи от камери, на които се виждат и други лица, участвали в побоя, могат да бъдат сигнализирани в полицията. Шефът на пловдивската полиция допълни, че борят на задържаните може да се увеличи още в следващите дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
7
 
! Отговори
набор 194. преди 6 години
Не съм полицай, нито ми харесва слободията на ромите!Коренът на злото е в НС, където избраните от народа правят всичко за потискане на собствения си народ!Там трябва да се насочи гневът народен!
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanz"Кога МВР ще има отряди за бързо реагиране? Как могат ромите за по-малко от час да съберат сто-двеста човека, а срещу тях МВР да изкара 5-6 полицаи"Би трябвало и сега да ги има тези отряди, за които говориш. Пита се къде са и защо едни "ромове" могат да се организират по-бързо от тях.
43
13
 
6
 
! Отговори
сайта на actualno преди 6 години
Почти паралелно обаче с казуса в Асеновград се случи и нещо друго. "БГ деца" - момичета на 15 и 16 години, нападнаха съпругата и дъщерите на зам.-главния мюфтия, защото са мюсюлманки. И по тази тема има гробно мълчание. По тази тема Валери Симеонов не се изказа, не даде пресконференция, не отиде да търси сметка на виновните. По тази тема никой не се събра на протест. Вероятно, защото е по-лесно да осветляваме единствено случаите, когато сме жертви, а когато сме агресори - да мълчим.
42
1
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Кога МВР ще има отряди за бързо реагиране? Как могат ромите за по-малко от час да съберат сто-двеста човека, а срещу тях МВР да изкара 5-6 полицаи, които се чудят как да опазят себе си, вместо да охраняват реда. Може да се организират отряди, които да се мобилизират при необходимост, но да са подготвени и да не излизат с голи ръце срещу въоръжени с брадви и тояги.
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави са да протестират. Но когато се появи информация, че рокери и фенове са на линия, се замислям дали това не е контра агресия? Клин клин избива, но новия остава вътре.
40
2
 
17
 
! Отговори
1221 преди 6 години
В ЕДНА ДЪРЖАВА НЯМАЛИ ТРЕПАНЕ ДА ТИ ......... И ДЪРЖАВАТА
39
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Защо униформените пред болницата са само 6 , а в изчислителния център на МВР са 700, да ги изпратят да изчислят как да се справят шестима униформени с тълпа от 200 души!
38
4
 
25
 
! Отговори
Тиквун из с Банкя преди 6 години
Да ми пазите избирателите !!!
37
2
 
24
 
! Отговори
Параграф 22 преди 6 години
До Атлас 23Да влезело кое? Армията? Това какво беше, второто за обяд или десерта?
36
1
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След безаконието идва ред на анархията . Ние сме на път към нея за съжаление. До там ни докараха. В България законите важат само за някои . Едни не плащат ток с години нито вода. Не работят, но им дават и помощи и детски и какво ли не от нашите вноски плюс парички за глас на избори. Ето до какво ни дакара това. Колибите им незаконни с години .Не е ли виновна власта за това независимо от кои цвят е?
35
1
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво полицията иска по-високи заплати? За това, че пази престъпната напаст, а не нормалните и работещи хора? Всичко е извратено в тая държава и сякаш преследва една единствена задача- да унищожи българите и България.
34
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...и като почнат с това 'свада между българи и роми"а обикновено иде реч за нападение над българите И ПОСЛЕ,АКО ТОВА Е СВАДА МЕЖДУ БЪЛГАРИ И РОМИ ОНЯ В БЕРЛИН ЗАЩО Е НАРИЧАН БЪЛГАРИН??И ТО ОТ "БЪЛГАРСКИ"ЖУРНАЛИСТИ???
33
2
 
65
 
! Отговори
Тихомир преди 6 години
И това ако не е върхът на абсурда органите на реда да защитават престъпници, вместо да ликвидират престъпността 😩
32
1
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Срещу тях е повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм." - какво хулиганство бе сешници, това да не ви битова свада! Това си е откровен антидържавен въоръжен бунт, това е погазване на всякакви закони, щурм на болница, масово нападение над граждани, нападение над служители на закона! Да се обяви извънредно положение в града и армията да прочисти района от тези екстремисти!
31
2
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако МВР не може да осигурява обществен ред и сигурност, за какво ни е тази измислена структура, за която даваме милиарди всяка година?
30
1
 
54
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 6 години
Държавата е като градина....Има ябълки,има праскове,има картофи,домати,ягоди,зеле ,но има и плевели които само пречат и трябва да бъдат изкоренявани!Когато поливаш и ториш плевела нормално е той да расте и да унищожава всичко друго което е оставено да се оправя само...
29
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе полицаи, това не са никакви полицаи, това едни статисти, част от масовката, те нито имат знанията, нито уменията как да реагират в подобни ситуации, отделно нямат и никакви правомощия. Общо взето напоследък не ми е ясна точно функцията на полицията? Каквото и да стане, тях ги няма, не са видели, нищо не са могли да направят, е за какво са ни тези статисти питам аз?
28
2
 
48
 
! Отговори
Хасан преди 6 години
Полицай наблюдател, нова длъжност от ГЕРБ .
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
думата със звездичките изтрита от *** е "***"
26
0
 
41
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Драги Асеновградчани, приятели от Станимака! Да съм на ваше место утре всички, заедно, колективно отиваме у болницата да си изкараме документ, че имаме кръвно, глаукома и пърхот. След това - у маалата, да се наведе ред. Нема да имаме ядове с българския "съд". Ето, биячът дето би ония слепите "магистратите" го пущия, понеже бил с кръвно.