Президентшата и прайдващите в спор: Приети ли са гейовете в България?

Участници в "София прайд" обясниха на първата дама, че им липсва политическа подкрепа
3 юли 2017 12:39,
165

Как е протекла срещата между представители на "София прайд" и съпругата на президента Десислава Радева? Какво са обсъдили двете страни и постигнали ли са съгласие по определени теми? За всичко това разказа Моника Писанкънева от Фондация "Ресурсен център - Билитис" пред Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Целта на срещата е била да бъде по-добре информирана първата дама по въпросите, касаещи ЛГБТИ общността у нас. Преди близо месец тя предизвика вълна от реакции и коментари след статус във Facebook, непосредствено след провеждането на "София прайд", в който призовава хората с различна сексуална ориентация да не преиграват, както и да организират информационна кампания за превенция от ХИВ/СПИН.

"Учудих се на коментара на госпожа Радева, че хомосексуалните са приети в България отдавна. Това за мен говори, че тя не е достатъчно запозната със законодателната рамка, със социалните нагласи и решихме, че една такава среща ще бъде полезна, защото публичните личности, които имат влияние върху обществените нагласи, трябва да говорят информирано", обясни Писанкънева.

По думите ѝ единият от плюсовете на срещата е бил постигнатият добър диалог между първата дама и представителите на прайда.

"Госпожа Радева ни зададе релевантния въпрос: "Защо за 10 години "София Прайд" все още не сте постигнали приемане на различията по признак сексуална ориентация или полова идентичност?". Нашият отговор е: "Липсата на политическа подкрепа, липсата на лидери в политическото пространство, които да застанат зад тази кауза публично, открито, без да се притесняват, защото в крайна сметка това е кауза за човешки права", посочи още Писанкънева.

Целия разговор можете да чуете във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
6
 
! Отговори
Найденов преди 6 години
Приемаме ги такива каквито са, без да е нужно да се афишират, да носят табелка на врата АЗ СЪМ ГЕЕЙ или да ходят полуголи на шумни, арогантни и отблъскващи паради. Никой не им пречи да се обичат, никой не ги преследва, никой не ги дискриминира, никой не ги малтретира. Ако се държат човешки, ако си вършат работата както трябва, ако си изпълняват задачите и задълженията като нас, няма проблем. Нека са такива, щом това ги прави щастливи.
103
2
 
10
 
! Отговори
Napapijri преди 6 години
Познавам един д-р, Ангел Манчев, през целия си живот, 33г. Го познавам като гей, т.е. тоя човек е гей, още преди тия ***, да са били осъзнати, този човек никога, не е бил отхвърлян или дискриминиран, като се има предвид че живеем в село от 700 човека, така че тия фусти да спрат да реват, като ощипани моми, щом не ми го навираш в очите, не ми пука какъв си, ама нали трябва да се парадира иначе кой ще ги забележи
102
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До чичеДеса е по-миризлива и от тях бе, чичак !
101
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президентстващата и прайдващите. Хвани едната оа удари другите. А Радев щом не може да е озапти е най-големия ПУХЛЬО! Гордейте се, че сте избрали такъв президент русофилчета!
100
2
 
7
 
! Отговори
чиче преди 6 години
Деси,защо обръщаш внимание наизвратеняци, остави ги да си бърникат по миризливите дупки и си *** пръстите.
99
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете да ни занимавате а тая т.ъпа ceлcka пpъчкa и с измисленото семейство на *** Радев. Ако не беше кака *** мишока Радев никога нямаше да се ожени за Деса.
98
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е..как да не са...Някой да им забранява да си бъркат из гащите ???
97
1
 
6
 
! Отговори
ivailo1403 преди 6 години
Защо въобще се е срещала с тях... Някой политик или обществено известен човек, отвреме на време каже нещо вярно на всеослушание разкритикуват го медиите, и той отстъпи от позицията си. А не трябва така, щом си с правдата отстоявай позицията си постоянно.
96
2
 
9
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Съчувствам на хората с такива отклонения. Природата е направила грешка, но те трябва да се примерят с това и да си изкарат живота на този свят. Да живеят с когото си искат и както си искат, но ДА НЕ ПРЕЧАТ на другите. Никой не ги ограничава, ако си живеят мирно и тихо. Не разбирам тези гей шествия. Това парадиране с различието си не го одобрявам. Същевременно съм категорично против на осиновяване на дете от такива двойки. Невинно дете ще бъде обект на присмех за цял живот заради "татко и мама".
95
1
 
19
 
! Отговори
Приети ли са гейовет преди 6 години
Само си спомнете за Емил Димитров,Васил Найденов,Парцалев,Андреев и т.н. Те приети ли бяха от населението?
94
5
 
4
 
! Отговори
Реплика преди 6 години
Не става ясно дали е обсъдена превенцията за СПИН на Първият котарак на републиката Чарли !
93
4
 
10
 
! Отговори
Малко тъп въпрос преди 6 години
Някой може ли да ми каже в КОЙ сектор на WC ще водят еднополовите двойки осиновеното си дете от противния пол? Например лезбийки със синче или п***дераси с дъщеричка? В DAMES или в HOMES?
92
7
 
20
 
! Отговори
Как да ги приема преди 6 години
обществото? Ами като болни! Само един болен мозък може да се натиска да си провежда сборището на Черешова Задушница в една православна държава! Неуважението поражда неуважение. Докато не се научат да уважават ДРУГИТЕ единствената подкрепа от управляващите ще е полицейска защита! А тя ще им трябва, определено, докато не спазват нашите дни за помен!
91
6
 
19
 
! Отговори
Мънго Джери преди 6 години
А да направим 1 Референдумче по "?"-a, да видим "как България ги приема"! За да не ни се налага административно да примаме това което ни е противно!!
90
7
 
26
 
! Отговори
1 преди 6 години
Аз не приемам прайдващите защото непрекъснато се опитват да се правят на жертви.
89
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако очакват политическа подкрепа от президентството,няма да я получат.Нашият готин президент си обича женичките и те него.Гейовете да се обърнат за подкрепа към други политически сили,все някой ще откликне на щенията им.
88
2
 
8
 
! Отговори
До 101 преди 6 години
Ако няма какво да кажеш,по-добре не казвай нищо,вместо да пишеш глупости.
87
23
 
9
 
! Отговори
Дългата Деса-златна преди 6 години
Дългата другарка на Руми Радев - Деса ще ни излезе златна. Да са живи и здрави данъкоплатците. Не знаех, че тя е била толкова ценно национално богатство, че да я охранява НСО за 15000лв. месечно. В същото време много българи гладуват
86
5
 
24
 
! Отговори
До 98 преди 6 години
Младене,г-жа Радева е съпруга на президента и така трябва да говори.По-важното е всички останали да не им обръщаме внимание,а когато прекалено се разпищолят полицията да си свърши работата.Защото не искам детето ми да ме пита защо се целуват мъже по улиците и да ми го развращават с ненормалното си поведение.
85
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази тема вече много ни омръзна.Айде стига сте се занимавали с болни хора,ами им помогнете да се лекуват.В това отношение им е нужна политическа подкрепа.Всички останали претенции са обикновена наглост и не заслужават внимание.