С униформи втора ръка, ще влачат и бюра: Полицаите на протест

Служителите на реда не искат да си плащат повече, за да работят
Обновена: 5 юли 2017 13:34 | 5 юли 2017 13:31, Веселина Йорданова
139

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

На професионалния си празник служителите на МВР излязоха на протест с искания за по-високи заплати и нов закон за МВР.
Още по темата
Протестът започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите при изпълнение на служебния си дълг полицаи. Подкрепа униформените имат от КТ "Подкрепа", синдиката на надзирателите в затворите, полицейски синдикати от Балканите.

Протестите на полицаите ще стават ежедневни, когато България поеме председателството на ЕС, ако исканията им не бъдат изпълнени, заявиха синдикалисти от сцената пред Народното събрание.

Униформените загърбиха символично парламента, а на гърбовете на много от тях има надпис "Аргумент" във връзка с изказване на вътрешния министър Валентин Радев да дадат аргументи за исканията си за вдигане на заплатите, предаде "24 часа".

Две съсловни организации на превозвачите също са подкрепили протеста на униформените. "Нека министърът се замисли какво се случва, когато катаджията и каналджиията протестират заедно", обявиха от трибуната синдикалистите от МВР.

Заместник-председателят на СФСМВР Илия Хрисимов посочи, че на протеста има пожарникари, които са дошли с униформи, дарени от Канада и Швеция. Те се доизносват, след като вече са извадени от употреба в тези държави. Криминалистите в министерството също протестират срещу условията на работа, като са облечени в бели престилки, предаде БТА.

"Време е да спрем да плащаме за това, че работим", каза от трибуната председателят на СФСМВР Валентин Попов. Той се закани следващия път на протест полицаите да дойдат с бюрата и компютрите, които сами си осигуряват, за да работят. Заплата от 660 лева е подигравка, каза Попов.

Синдикатите настояват за ръст на заплатите още тази година и не вярват, че няма ресурс, тъй като непрекъснато се говори за увеличена събираемост на приходите, за което служителите на ведомството имат сериозна заслуга.

Хилядите протестиращи служители на МВР са запълнили пространството пред парламента.

Сред лозунгите, които те издигнаха, са: "С лични средства осигуряваме вашата безопасност" и "Достойно отношение и достойно заплащане на служителите в МВР".

Протестът на служителите на МВР започна със закъснение, тъй като част от участниците от други градове бяха забавени заради верижните катастрофи в двете посоки на АМ "Тракия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.