Чиновници, боклук, мъгла… Коя е причината за мелето на "Тракия"?

Въпреки нулевата видимост не е имало предупреждение, нито катаджии в района
6 юли 2017 07:00,
81
Чиновници, боклук, мъгла… Коя е причината за мелето на "Тракия"?
Снимка: "Булфото"

Дим от горящо сметище, държавни институции или мъгла е причината за апокалипсиса на магистрала "Тракия"? Отговорът на този въпрос търсят медиите в часовете след кошмара на аутобана, при който пострадаха 31 души, 40 коли бяха смачкани и по чудо няма пострадали.

МВР и агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), които иначе са безкомпромисни, когато трябва да вземат пари от шофьорите, цял ден си прехвърляха топката кой е виновен за почти нулевата видимост на аутобана между 46-ия и 47-ия километър и неинформирането на водачите за това, пише вестник "Сега".

Още по темата

Въпреки дима, мъглата и засиления трафик към морето на магистралата не е имало катаджии и никой не е регулирал движението към Пловдив и Бургас. Шофьорите не са били уведомени и за опасността от съчетание на дим и мъгла.

Шокирани пострадали при катастрофата разказаха, че видимостта е била броени метри. Хората твърдят, че са карали бавно, но въпреки това не са могли да избегнат сблъсъците.

Някои от шофьорите били заклещени с часове в автомобилите си, докато дойдат линейките, които се забавили.

Първата е пристигнала два часа и половина след първоначалния сблъсък, твърдят шофьори. Някои от ранените са в тежко състояние и с опасност за живота.

От няколко дни край Ихтиман гори затвореното през октомври сметище. Причината за пожара не е ясна, но от МВР ту казват, че са го локализирали, ту че се е разгорял отново.

Обясненията на представителите и на други институции вчера бяха противоречиви. Шефът на АПИ Дончо Атанасов първо обяви, че причина за катастрофата е дима от сметището, после промени тезата си и обвини за инцидента основно мъглата.

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН също смята, че причината е димът от сметището. Синоптикът Марин Славчев обяви, че за този период на годината не е характерно да има мъгли в участъка. Според него на спътниковите снимки не се забелязва мъгла.

Прокуратурата ще образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
5
 
! Отговори
Как става преди 6 години
Ако караш със до към 130 км и след 5 и 30 сутрин вече е светлои гледаш напред поне на 200 м и имаш малко мозък няма как да удариш тоя пред тебеако Не караш на 5 м дистанция зад него!Как така карайки на магистрала по вече светло няма да видиш на 200-на метра пред тебе че има плътна мъгла ли дим ли комбинация ли та няма да имаш време за реакция
62
0
 
1
 
! Отговори
Изненадани ли сте преди 6 години
До в общи линии...Ама то си е казано и доказанопросто няма Кой да му обръща внимание
61
1
 
7
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Непознаване на ЗАКОНИТЕ НА ФИЗИКАТА са в основата на всички катастрофи! .... теглото на МПС умножено по скоростта = силата на удара!
60
5
 
9
 
! Отговори
На крива ракета кой? преди 6 години
Виновна е единствено разсеяността на водачите на МПС и манталитета им. В закона е казано, че управлението на МПС и скоростта трябва да бъдат съобразявани с пътните и атмосферните условия. Нещо което мнозина не правят...
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Борисов и Павлова се барат по дупките и се гъделичкат по пъповете....Те впрочем не могат да си ги намерят от шкебнаците им, изхвъркнали навън от преяждане с народна кръвчица.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народе!Не разбрахте ли,че след 1956г ни управляват хора на кликата Кобурготски-Живков- международно признати и организирани неудачници,некадърници и престъпници,а след 1989г- вече откровени терористи и българоубийци? Защо кап. банки ще дават милиарди долари на смъртните си врагове- ком.държави? Коя "правилна" банка ще даде многомилиардни заеми на държава със световно признати корумпирани правителства и проблемна съдебна система? И БГ,и ЕС се управляват от организирани престъпници и терористи!
57
1
 
20
 
! Отговори
в общи линии... преди 6 години
В България по принцип става опасно да се живее. Полиция и пожарна излизат на протест за заплати, карат на харизано оборудване, без дрехи, без обувки, в същото време заради всякакви неуредици и беззаконието хората стават агресивни, някакви безмозъчни палят бок'лук, който после няма кой да загаси. Всичко това взето накуп се събра и на магистралата се отвори ада. Но пък си имаме парламент с 240 хрантутници и цяла галерия парвенюта наричана още "правителство". Пазете се. Тук става страшно.
56
1
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Хора не си късайте нервите, а всички заедно питайте ЗАЩО ПЪТНА АГЕНЦИЯ НЕ Е ОСИГУРИЛА СИГНАЛИЗАЦИЯ И ПАТРУЛНИ КОЛИ И КОЙ ОТГОВАРЯ ЗА ТОВА?
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, що не е имало катаджии - ами щото замъгляването е станало за минути, те да не са гадатели да знаят къде ще се случи това.
54
0
 
0
 
! Отговори
Hlp преди 6 години
Nato si igrae na voina v komshiiskoto selo i vi puska dimki...
53
0
 
15
 
! Отговори
Хрантутник преди 6 години
Не, че не трява да се натискат общински и държавни институции да си вършат работата. Но съм свидетел как в мъгла, на завои без видимост и разклони *** карата с над 120км/ч. На една от снимките ясно се вижда, лек автомобил е ударен отзад с голяма сила и е блъснат в предния ТИР. Предницата му е леко деформирана, докато отзад е смазан.Та не ми говорете за мъглата и дима. На друга снимка такси се е врязало в "прицеп"в КРАЙНА лява лента!
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно става ясно - за всички проблеми в държавата е виновна метеорологичната обстановка.
51
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вероятно предпоставките за тази катастрофа са много и различни: и мъглата и дима от сметището, и хлъзгавата настилка, вероятно и други. Със сигурност вина имата различни институции и както добре знаем те няма да я поемат, а ще си прехвърлят топката. Въпреки това всички знаем, че една част от шофьорите не са се съобразили с условията и за карали твърде бързо! Един от пострадалите каза, че е видял коли, движещи се със 120 км и повече! Ако сами не си пазим живота няма кой друг да ни го пази...
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По малоумно написана статия отдавна не бях чел... има/няма пострадали... всички били добре, същевременно двама души с опасност за живота... П.П.: Тази работа май не е точно за теб, Вера... както и за повечето ти колеги! Казвам го не с лошо чувство, а като съвет!
49
0
 
12
 
! Отговори
Ора преди 6 години
чета > "при който пострадаха?!?! 31 души, 40 коли бяха смачкани и по чудо няма пострадали?!?!?"Как така хем 31 души са пострадали, хем няма пострадали?
48
7
 
7
 
! Отговори
До 51 преди 6 години
Кратун,ако в този инцидент хората бяха карали над допустимите за магистрала, даже не за магистрала а за извънградски условия -т.е. До 90км, то тогава нямаше да има оцелели!Мисли малко с празната си кратун и не роди глупости!
47
0
 
29
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Няма да има виновен. Както няма виновен за убитата жена в Ечемишка. Както няма виновен за бетонното парче дето удари човека под виадукта на Хемус. Както няма виновен за КТБ, както няма виновен за фалита на ЦСКА, както няма виновен за затрупаните миньори в Ораново, както няма виновен за взрива в Горни Лом, както няма виновен за взрива при Петолъчката, както няма виновен за наводненията в Мизия, както няма виновен за взривената цистерна в Хитрино. Няма виновни държавни служители. Никога!
46
5
 
14
 
! Отговори
1 преди 6 години
Карат като бесни, пък все друг е виновен! Кой да спре мъглата? А кой стопанисва сметището и допуска да се запали? Кой кара със 150 и повече?
45
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Основният, приоритет след здравето на пострадалите трябва да бъде желанието на обществото за този - (за щастие без жертви ) инцидент да има отговорни хора със имена и последствия!Няма как да няма виновен при подобни инцеденти. Управлението работи срещу нас, като не търси отговорност от собствените си кадри, за да запази максимално дълго скрити вътрешнопартийните разногласия. Стига вече наши и ваши - искаме оставки!!!
44
3
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Анонимен48мда, като филмите по дискавъри - за всяка самолетна катастрофа е виновен пилота. тва че после цяло поколение самолети ги свалят от полети за ремонт "профилактично" е чисто съвпадение. само, че ако признаят че кат са проспали случая, ще завалят искове , и много наши чантаджии вместо по сутрешните блокове ще се наложи да ходят да плямпат глупости в бюрото по труда.