Да се изселят ли ромите от Асеновград? 53% против, но всеки трети "За"

"Галъп": 71% вярват на Радев за изтребителите, 9% - на Цветанов
95
Да се изселят ли ромите от Асеновград? 53% против, но всеки трети "За"
Снимка: Галъп

32% от българите са били преки свидетели на агресивни действия или са били участници в тях в последната една година. Това показват данните от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл" сред 800 души, проведен от 4 до 6 юли. Сондажът е независим от външно финансиране и е част от изследователската програма на агенцията.

Въпреки всичко по казуса в Асеновград, където роми биха деца от отбора по кану каяк, българите не стигат до крайности. Съзнателно е било проверено екстремно твърдение - да се изселят всички роми от града, което не среща преобладаваща подкрепа – 53% се изказват негативно по тази идея, макар да има и 36%, които се съгласяват.

Тези 36% са доказателство за наболял обществен проблем, който съдържа сериозен потенциал за негативно развитие, смятат анализаторите.

Данните ясно сочат, че важните теми напоследък не събуждат безспорни нагласи, а има "битки на състезаващи се интерпретации". Надделява онази, която съдържа по-добро обяснение. Например идеята за катализаторите на колите среща подкрепа (85%), ако бъде обяснена с цялостни мерки за запазване на въздуха.

Обществото е предразположено към много от идеите, които напоследък се обсъждат – те се възприемат с почти автоматично одобрение или без замисляне. Създаването на комисия за случая НДК се подкрепя от  мнозинство от 76%, даването на паметника на Бузлуджа на БСП – от мнозинство от 64%. 75% пък одобряват закупуването на нови самолети за армията.

Протестите на полицаите също се подкрепят - две трети застават зад тях, а 26% не ги одобряват.

Според данните хората вярват и на сигналите за различно качество на "западни" и "източни" варианти на една и съща марка хранителен продукт. Цели 51% твърдят, че са се натъквали на различия в качеството на храни. Хората явно преувеличават в отговорите си, но това показва колко значителен е проблемът за качеството на храните в очите на българите, изтъкват от "Галъп". 

По отношение на политическите теми, данните показват, че мнозинство от 71% вярва на президента Радев в текущите спорове за покупката на нови изтребители, а 9% вярват на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Очевидно е, че тук се проектира личното доверие към двамата – което остава високо при Радев, а при Цветанов е отминало пиковата се фаза, която беше достигнало през 2010 г., например, според социолозите. 

Инициативата на Бойко Борисов за присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз среща широка подкрепа. Вътрешнополитическите дела на властта обаче не изглеждат безпроблемно – мнозинството не одобрява ограничаването на плащания в брой, а повдигнатите от опозицията въпроси, като комисията за НДК например, срещат одобрение.

Данните са от независим от външно финансиране телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ сред 800 души на възраст над 18 години. Използваната методика е телефонно интервю в панел, стратифициран по различни демографски признаци за постигане на национална представителност. Изследването е възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
10
 
! Отговори
истината преди 6 години
53 % са против да ги изселят от Асановград, защото се страхуват, че ще ги натресат в техния град. Всъщност трябва да се пита дали искаме да се изселят от Бг без право на посещаване по какъвто и да е повод.
45
2
 
9
 
! Отговори
До TURK преди 6 години
Искали да помогнат, ама със сексуални намеци. Mосле започнали да хвърлят камъни по главите на 12-годишни момичета, плуващи във водата, защо те отблъснали педофилските им щения!Ти как би постъпил, ако някое от тези момичета беше твоя дъщеря?Последвалата разправа е организирана, защото треньорът се опитал да спаси девойчетата от зверската гавра. Затова всички са били наказани с осакатяващ побой. Може би нямаше да ги бият, ако безучастно бяха гледали как ромите убиват момичетата.Ердоган сбърка.
44
2
 
7
 
! Отговори
Божил преди 6 години
В тия 53%,които са против влизат и самите роми,нали? Техните гласове просто не ги бройте- тази държава не е тяхна а наша! Турците обаче са на друго мнение- виждате ли го турка отдолу,шило в торба не стои! Те разчитат на ромите разбира се- ако не ги изселите и не прекратите тяхната раждаемост с брутални демографски мерки,Асеновград ще стане Асановград или Асанболу и никой няма да ви пита дали това ви харесва!
43
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
всички ци====ни обратно кьм индия това е тяхната родина тука не сечувстват бьлгари не спазват законите не знаят бьлгарски език не учат и неработят не желаят да се интегрират за по добьр живот
42
1
 
10
 
! Отговори
Ханс преди 6 години
Чиста манипулация.
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тази анкета е измишльотина! Не 99%-100% трябва да са заявили 'да', сякаш не се познаваме. Ама съм съгласна за идеята на номер 45 с круизните кораби, само с една корекция- аз бих ползвала стари 45 годишни гемии, които стоят около канала във Варна и чакат за ремонт или скрап. Хем ще се поизчисти малко канала, хем няма да трябва да се харчат много пари.
40
0
 
9
 
! Отговори
Бълг.на пета скорост преди 6 години
Ако дойде някой ден да фалират банките в България и се зададе въпроса да се върнат ли парите на хората.Много интересни проценти ще се получат щото това е България
39
1
 
16
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
Това 53% - ДА и 36% - НЕ според мен и споделено мнение с други читатели, е измишльотина на ДНЕС.БГ за да няма етническо напрежение. На истинските българи им е писнало от циг..те своеволия, така че тази информация не е вярна !
38
2
 
19
 
! Отговори
баба от далече преди 6 години
До Анонимен Абе ти на луната ли живееш? Ттези мантри за интеграция ги пяха в цяла западна Европа т.е. страните от ЕС от запада Но сега друга песен запяхаКаква инте грация, това е ВЗАИМНО ЖЕЛАНИЕ. Няма ли го и от двете страни ЕТО КАКЪВ Е РЕЗУЛТАТА. КАТО В ЛЮБОВТА - САМО ЕДНАТА СТРАНА Е БЕЗСИЛНА И НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ ПРОДЪЛЖАВА.
37
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
53% против? Аз не познавам българин който да е против, най-много на 100 човека да има по някой заблуден ама 99% са твърдо "За"
36
2
 
17
 
! Отговори
Инж. преди 6 години
Бих искал да споделя днешен разговор с мой служител "ром". Питам го: "Ти плащаш ли си тока или крадеш?", а той: "Е как бе бате, те от енергото сложиха "СОТ" на таблата. Сега детето само да ритне и идва сотаджията. Шекера Пловдив майна - значи има оправия.
35
3
 
34
 
! Отговори
Хм преди 6 години
На българите е пределно ясно,че няма начин ро.мите да бъдат изведени извън България.Затова и отговорът е такъв.Обаче ако можеше.....99% щяха да са "ЗА"!
34
0
 
29
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
Да НЕ изселват само онези, които имат работа.Останалите защо да живеят там, където за тях няма работа? Това означава да вегетират на социални помощи!Да ги заселят там, където за тях има работа. Неграмотни и малограмотни могат да копаят и да отглеждат кози. Малка корекция в законите ни ще ги лиши от възможности да капризничат - всеки здрав български гражданин на възраст 18-65 г. е длъжен да работи, освен ако няма лично богатство, от което да се издържа!Който не ще - лишаване от гражданство!
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Значи там ще си бъдат съвсем на място. Нали Индия им е прародина? Там отношението към тях е такова, каквото са си го заслужили.
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Да не си мислите, че в Индия ще ги посрещнат с отворени обятия. Там *** са извън класацията на кастите . И затова могат да живеят само извън населените места и при най-малкото провинение , започват убииства и погроми над тях .Индииците дори и от най-нисшите касти, не ги смятат за човешки същества .
31
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да иска да изсели каракачаните. Някой да има нещо против каракачаните, против евреите, против арменците-надали. Но въпросните етноси са се итегрирарили в българското общество, спазват законите и не търсят диивиденти от произхода си. А въпросното проучване е пълна манипулация. Никой не иска ром за съгражданин. Погледнете цените на имотите в населено място с "роми" и чисто от такива /защо пък чисто?/
30
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че не трябва да се изселват всички роми от града. Това е чутовна глупост, освен ако не са открили адекватен и подкован метод на депортиране директно от страната. Проблемът става същият като с уличните кучета, които се местят от едно място на друго. Секира на социалните помощи и засилен полицейски контрол с респектиращо присъствие/поне на първо време/ - това са верните решения. После вече трябва да се мисли за "програми за интеграция", преместване ако се наложи и т.н.
29
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствения изход е България да плати на Индия за да си ги вземе обратно.Това ще са най-мъдро похарчените пари от държавата в последните 30 години!
28
0
 
48
 
! Отговори
extremist преди 6 години
53% против - КАКВА СМЕШНА ЛЪЖА
27
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМА НУЖДА ОТ ИЗСЕЛВАНЕ!!!трябва да се бутнат всички незаконни строежи!!!!!!!!! ТОВА ЩЕ ГИ ПРИНУДИ ДА СИ ТЪРСЯТ ПОДСЛОН В НЯКОЙ КАТУН :)ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ ТЕ СА ОТ ЕЛЕКТОРАТА НА ГРАБ КОЙТО Е ПЛАТИЛ ТОВА ПРОУЧВАНЕ В КОЕТО НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА ИМА 53% КОЙТО ДА СА В ПОДКРЕПА НА НЕЗАКОННИТЕ СТРОЕЖИ И ТЕХНИТЕ ОБИТАТЕЛИ!! ПРОУЧВАНИЯ ПРАВЕНИ В СТОЛИПИНОВО НЕ СЕ ЗАЧИТАТ!