КНСБ в атака срещу бедността: "Данък богатство" за най-заможните!

Синдикатите искат нов данъчен модел да възстанови справедливостта
Обновена: 12 юли 2017 10:35 | 11 юли 2017 18:45, Веселина Йорданова
122
КНСБ в атака срещу бедността: "Данък богатство" за най-заможните!
Снимка: Булфото

"Данък богатство" иска КНСБ за най-богатите българи. Любен Томев, главен икономист на синдиката, обясни, че въвеждането на облагане, свързано с имущественото състояние, би довело до по-голяма справедливост.

КНСБ не иска увеличаване на данъците, а чрез въвеждане на нов данъчен модел да бъде възстановена справедливостта между отделните подоходни групи и да бъде атакувана бедността, стана ясно още на семинар за журналисти.

Още по темата
Според синдиката сегашният вариант на данъчната система не е магнит за частните инвеститори, които да влеят свеж капитал в икономиката ни и това очакване в последните години не се е оправдало.

От КНСБ смятат, че минималната заплата не трябва да се облага.

Синдикатът предлага нов размер на максималния осигурителен доход - минималната заплата по десет или 4600 лв. В момента той е 2600 лв.

Предложението е за данъчно облагане в две стъпки – досегашните 10% за доходите от необлагаемия минимум до максималния осигурителен доход, а над максималния доход – 20%. Според Томев става дума за не повече от 5-6% от работещите българи и това няма да доведе до големи приходи в хазната, но е въпрос на принцип.

Президентът на синдиката Пламен Димитров посочи, че би трябвало да се фиксира процент от БВП за образование и наука, както това ще се случи в армията по искане на партньорите ни от НАТО. По думите му средният процент в ЕС за образование е малко под 5 на сто.

Той напомни, че у нас 700 хил. българи са ниско платени, а около 400 хил. са работещите бедни.

"Работата не ги вади от капана на бедността. Всички книги по икономика твърдят, че като работиш, не може да си беден, но в България може", коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно комунизма няма да умре.
104
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С допълнителното облагането на хората изкарващи по 2000-3000 лева, от които дефакто са и най-големите постъпления към бюджета само ще увеличат потока към терминал 2 и ще реват, че няма специалисти.
103
0
 
4
 
! Отговори
Шаро+ преди 6 години
Боко е заделил 26 000 лв. от заплати.Той е сиромах, "данък богатство" не го хваща !
102
8
 
10
 
! Отговори
Прогресивен данък! преди 6 години
Всичко над 2000 лв. трябва да се облага с прогресивен данък.Това е сума, с която спокойно спокойно живееш в БГ.Какви са тези заплати на банкери по 20 - 30 000 лв.Какви са тези такси при нотариуси по 5-6000 лв.САЩ е 10 $ таксата.Какви са тези заплати по телевизиите по 5-15 хиляди лв.Определени пройслоики станаха безумно богати, без да са създали нищо.Трябва да има таван на печалбите.Не може череши да са 50 ст, а да ги продават по 3.50Лекарство рак - Индия 300 лв., БГ 1200 лв.
101
0
 
19
 
! Отговори
Men преди 6 години
Да го духат политиците. Повече данъци значи повече за крадене за тях. Никой няма да забогатее от това. Аз съм навит да плащам повече данъци ама да получавам повече също. Аз ще плащам луди пари па те ще отиват за пенсиите и заплатите на администрациите по общините дето един бие печат, друг слага подпис. Да намалят администрацията с 90%. Да има катаджия на всяко кръстовище и да глобява наред всеки терикат и да вдигнат доходите на лекари и учители. Тогава давам повече за данъци
100
1
 
17
 
! Отговори
българин преди 6 години
Първо да поправят нередностите при пенсиите!Да си работил и внасял осигуровки 40г. и да мизерстваш!
99
3
 
16
 
! Отговори
Жиро преди 6 години
"Според Томев става дума за не повече от 5-6% от работещите българи и това няма да доведе до големи приходи в хазната". Да вземат да обложат КНСБ за всяка глупава и безплодна идея и ще се реши проблема на хазната.
98
4
 
29
 
! Отговори
Това е данък IT преди 6 години
4600 лв на месец ли получават най-богатите? Хората от IT сектора получават такива заплати. Така че нека го наречем този данък с истинсткото име: "Данък IT".А най-смешното е че всеки ден виждам разни напомпани батки които карат последен клас луксозни возила на стойност 200 хиляди лева. Те с 4600 лв на месец ли са ги изкарали? Съмнявам се. Но тях този данък "Данък богатство" едва ли ще удари. Щото си перът парите през фирми и се водят безработни.
97
2
 
12
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 6 години
Димитров, Пламене, най-богатите ще си платят колкото си плаща един корпулентен успял млад мъж с имущество един стар опел. Стига простотии.
96
2
 
17
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До до DiesIraeЖивея, но всеки ден се питам дали има смисъл и изкушението да тегля една майна и да отида в някоя нормална страна изглежда все по изкушаващо. Сигурно в Зимбабве ще е по добре от колкото тук.
95
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наглеци !!! НЯМА да взимат от богатите, а от РАБОТЕЩИТЕ които са високо квалифицирани и имат високи доходи. А червените мутроолигарси с имения, яхти и автомобили за милиони няма да ги пипнат
94
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напънала се планината и родила мишка. И синдикатите с поредна глупост.
93
1
 
26
 
! Отговори
Край преди 6 години
Вярно е че няма кой да наложи СПРАВЕДЛИВОСТ. Това е за съжаление и ме травмира. България не е най-бедната на света обаче и държавата с най-малко справедливост. това гнети живеещите тук. Липсата на справедливост разрушава усещането за общност. Никой не иска да брани и да воюва за Родина в която няма справедливост.
92
1
 
9
 
! Отговори
до Край преди 6 години
Кой да я наложи тази справедливост? Лилвите ли? Само те са в позицията да наложат нещо в България? Другите са пределно възрастни или незаинетерсовани. Ако бяха по -различни щяха да се навън вече.. Само диктатура, тип военнен режим може да помогне на държавата, за съжаление. Поне ще има ред и този който държи властта ще има полза държвата да се стабилизира
91
5
 
9
 
! Отговори
Край преди 6 години
Абсолютно съм ЗА пропорционален данък върху доходите ОБАЧЕ справедливостта така няма да възтържествува. На Банев жена му пак ще си се вози в Ролсройс.
90
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е че те сега колко са - сметни всички осигуровки- от работник и работодател, сметни и здравните, сметни че за тях не получаваш нищо, отдели парите за частен лекар, за частен пенсионен фонд и ще видиш че е много повече от 50%. После си добави 20% ДДС, пътни данъци, акцизи и т.н. и ще видиш че сме към 90%...
89
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Съгласен съм с всички ваши доводи. Ама нали искаме справедливост. Справедливост се НАЛАГА не се измолва.
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КрайНо това само ще накара крадите да взимат повече. Това е все едно, да легализираме прането на пари. Че тези пари може да са дошли от някой, продавал органи ...
87
2
 
10
 
! Отговори
до Край преди 6 години
Този закон който предлагаш е много опасен - лов на вещици могат да направят с него. Има нужда да се удари една черта и да се почне начисто. Да се осветлят досиета, да не се ползват за компромати. Да се ореже администрацията, да се въведе мажоритарната система. да се гласуват бюджетие и харчовете по общини на мини референдуми и т.н.Има какво да се направи, няма кой ...и да има ще му дръпнат въжето като на апостола. Виж със Слави какво стана. Народът е скапан
86
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3500 месечен доход на запад е аналогичен на 1500-2000 в България. На запад при цивилизацията от 3500 евро данъците вече са 50%. Значи и ние трябва да направим както на запад при цивилизацията - от 1500 лева нагоре да се плаща 50% данък, така е социално.