ВУЗ-ове на лов за студенти: Висшист стани, джип спечели!

Да бъдем играчи, не запалянковци, призовава ректорът на ВУАРР
12 юли 2017 07:11,
44
ВУЗ-ове на лов за студенти: Висшист стани, джип спечели!
Снимка: Висше училище по агробизнес и развитие на регионите

Все по-невероятни методи използват родните университети в опитите си да привлекат студенти. След като миналото лято ректори даваха по 50 лв. на свои възпитаници и преподаватели за всеки доведен кандидат-студент, тази година някои висши училища са вдигнали мизата - на младежите се обещават даже джипове, само и само да се запишат в съответния университет.

Най-пресният пример е от частното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив (ВУАРР), което се рекламира с гръмката оферта "Учи и спечели", пише "Сега". В специално обръщение на сайта на университета ректорът акад. проф. Димитър Димитров примамва бъдещите студенти с "щастливи бонуси" - 7-дневни почивки, смартфони, айфони, лаптопи, таблети, а голямата награда е джип. Щастливците ще са 25 първокурсници, които ще научат за своя шанс на студентския празник 8 декември т.г., когато ще се теглят номерата на късметлиите.

"За да се реализира човек в българската икономическа среда, той непременно трябва да завърши нашето висше училище", убеждава ректорът на ВУАРР и гарантира на студентите, че ще "научават не само общоприетите пакети от знания, но и тънкостите, специфичните особености и слабостите в обществените реалности". Той им обещава още да им разкрие тайните на успеха и формулите на някои принципи като "Да бъдем играчи, а не запалянковци!", "Толкова теория, колкото е нужна за практиката!" и др.

Описаните възможности за реализация на дипломираните висшисти пък не могат да се изброят на пръстите на двете ръце - "в управлението на общините, туризма, финансовите институции, счетоводните къщи, банките, управлението и икономиката на агробизнеса, управлението на информационните системи, като системни администратори, управление на проекти, маркетинг и реклама, управление на човешките ресурси, артмениджмънт, международен бизнес". Според рейтинга на университетите безработицата сред завършилите администрация и управление във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите е 4.71%, а по втората предлагана от вуза специалност икономика - 4.77%.

Друг частен пловдивски университет - Висшето училище по сигурност и икономика - е възприело почина на колегите си и предлага "само сега" специална модулна такса от 600 лв. за всички приети и записани студенти в първи курс. Вузът явно не се смущава от шумотевицата, която миналата година предизвика починът "доведи приятел" и я използва в тазгодишната си кампания. "Във връзка с големия интерес към новите специалности на ВУСИ ръководството обявява следните нови преференции за кандидат-студенти: намаление на таксата за приети първокурсници, които доведат за кандидатстване свой приятел", гласи съобщение на сайта му. Колко е "редовата" такса обаче, от съобщенията не става ясно. Вузът приема само с оценки от матурите, а за улеснение на кандидатите подаването на документи е организирано онлайн.

Великотърновският университет пък, който е държавен, използва промоциите в друга посока. Офертата гласи, че тези, които се запишат на 10 и 11 юли в първи курс в една от общо 7 специалности, ще бъдат освободени от такси за първия семестър, които варират от 250 до 380 лв. Въпросните "късметлийски" специалности са все с огромен недостиг на кадри - педагогика на обучението по..., филология, история и археология, религия и теология, приложна математика и науки за земята. Вузът във Велико Търново може да се похвали и с акция "Рано рани" още от декември 2016 г. Тогава на бъдещите кандидат-студенти е предложено да си изберат предварително специалност и форма на обучение (редовна или задочна) в над 20 професионални направления. Другата предложена опция е да си запазят място в "една любима специалност" от въпросния списък с гаранции от университета за по-късно записване.

За академичната 2017/18 г. кабинетът утвърди 8% по-малък план-прием на студенти - около 45 хиляди души (при около 49 хил. души за м.г.). Въпреки това и тази година се очаква отпуснатите бройки да не бъдат запълнени. Университетите ще бъдат допълнително затруднени и заради започналата реформа във висшето образование, целяща стимулирането на качествените специалности. Т.г. например приемът по икономика, администрация и туризъм е силно орязан за сметка на направления, изпитващи глад за кадри, като математика, педагогика, информационни и комуникационни технологии и т.н. Въпреки различните бонуси от държавата обаче и тези специалности м.г. не успяха да запълнят отпуснатите им бройки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: ВУЗагробизнесстуденти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм от Русе и вече не смея да мина покрай земеделския колеж, че ай си минал, ай са те записали на сила.В града се носят слухове, че който мине на отсрещния тротоар, му пишат 6, а ако мине на същия тротоат, направо му дават дипломата. Важното е такси има и алъш-вериша да върви. Че не се научава нищо, не е важно.
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез *** не разбраха, че университетите трябва да се финансират за качество, а не за количество. Отделно няма никаква връзка между бизнес и образование. Университетите си измислят всеки ден нови специалности с екзотични имена и им е през шнура, че после онези мятат чували с картофи. По-добре да обучиш петима, но качествено и да имат реализация, отколкото да обучиш 500 за метачи на ке нефи.
15
0
 
7
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
Тази томбола не е ли вид хазарт. Че не е морално е ясно, но въпросът е дали е законно? Няма ли точно определени правила и процедури за подбор и прием на студенти и до колко са спазени в този случай? Образованието в тази държава вече е пълна порнография, както всичко останало. Ужас!
14
0
 
7
 
! Отговори
виШист преди 6 години
Не мога да повярвам, че има и такава глупост! ВУАРР ? Все пак е по-добре от еманацията на Висшето образование в БГ по известно като....П ернишки У ниверситет по Т елекомуникации К омпютри и А рхитектура / сами си събрете заглавните букви.
13
0
 
28
 
! Отговори
Трендафил преди 6 години
Населението намалява, деца не се раждат, младежите в чужбина, университети никнат като гъби, всеки избутал с зор гимназия - студент. Изпити се дават с парички в книжката, пишат се тройки на празен лист, специалисти за работа няма - *** разбери какво става в тази болна от корупция държава. Университетите са прави - преподаватели остават без работа- ами сега?
12
0
 
5
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Направо да им дават по едно билетче да изтъркат като запишат и готово...
11
0
 
12
 
! Отговори
Джипаджията преди 6 години
Уоу - само това ни липсва. Да подклаждаме алчността, още от абитуриентските години.Мечтата ми е да бъда лекуван от лекар, или да разчитам на архитект, или адвокат, или финансист, чията единствена цел в живота е била, "да спечели джип".Да, има алчни хора, но поне не ги подбирахме така. Когато сведем цялото образование до "ша си зема джип накрая", ще настанат много, ама много тежки времена.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
максимум 5 университета !
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТИГА ПОРНО !!! Закривайте ги тези измислени университети бе. Спрете им държавната субсидия. неможе всеки глупец да има диплома за виШо образУвание. Това е гавра с хората които наистина са учили
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кой ги плаща тия джипове и лаптопи?
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не си губете времето в измислени специалности които никой никъде не ги търси. такава диплома е пълен таш-к
6
0
 
0
 
! Отговори
Гадорян преди 6 години
От смях п у к ни исках да каж
5
1
 
3
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Писарушка в Днес беге стани и аудиторията от смях *** муахахаха. Батко си Гадорян не моете го стигнете
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То същото като в оксфорд стани най-умния,мини всички тестове и изпити за напреднали, плати няколко стотин хиляди такса, пребори се с хиляди желаещи и влизаш да учиш. Защо ли не им трябва джип да привличат желаещите незнам
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Училището е място с идеална цел. Изкушаването с джип е много долна работа.
2
0
 
19
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
Жипчето не може ли да го дават с газова уредба?
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закривай тея жалки печатници за дипломи, бълващи сервитьори, миячи, берачи на ягоди, продавачи!! И без това от клиентите на подобни търговскипредприятия за тапии *** за зеле не става!!