Юмруци и заплахи за лекарите, а за 6 г. присъдите – само три

Според БЛС наказанията за агресия срещу лекари не се спазват
15 юли 2017 10:20,
66
Юмруци и заплахи за лекарите, а за 6 г. присъдите – само три
Снимка: Архив, БТА

За последните 6 години има само три присъди за насилие над медици. Повдигнати са обаче двадесет и едно обвинения. Това показва статистика на прокуратурата, изготвена по искане на Български лекарски съюз, пише "24 часа".

Периодът е избран, за да съпостави наказанията, получени преди и след 2013 г., когато бе въведено наказание между 3 и 15 години затвор за агресия срещу лекари и учители, обясниха от съюза.

Още по темата

В периода 2011-2013 г., когато тези наказания не бяха въведени, има образувани 10 преписки за насилие над медици. И ефективна присъда за двама побойници.

За периода 2014-2016 досъдебните производства са 11, от които е осъден един обвиняем. Това показава, че промените от 2013 г. не се спазват, заявиха от лекарския съюз.

Според тях това било и основната причина нападенията срещу лекари да станат ежедневие.

По тази причина Представителите на БЛС, прокуратура и здравно министерство ще формират работна група за търсене на мерки за превенция на агресията срещу медици, заявиха от БЛС.

Само през последните дни имаше няколко случаи на насилие над лекари. Един от най-бруталните беше в "Шейново", където мъж нападна лекарка, защото отказала да му даде плацентата на новороденото му дете. Бащата ударил лекарката силно по главата и вследствие на това тя е получила мозъчно сътресение, счупване на носни кости, а устната й е била сцепена.

След инцидента лекари излязоха на символичен протест срещу насилието над медици, който беше подкрепен и от пациенти и родители.

Преди два дви пък пиян ром нападна акушерка в Стара Загора. Той настоявал да види незабавно новороденото си бебе, но не бил допуснат, той като в отделението по неонатология входът за външни лица е забранен. Това ядосало мъжа и той упражнил физическа сила върху акушерка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
13
 
! Отговори
Кога? преди 6 години
А кога ще започнат да съдят някои лекари за рекет и за недостойно поведение към пациентите?
26
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20 г. затвор за лекар с рекет няма.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Управляващите ни бирници и престъпници превърнаха народа в Андрешковци! Време е Андрешковците да оставят управляващите ни бирници,престъпници и техните семейства "по средата на реката" - да ги оставят без обслужване- без ток,вода,храна,охрана, образование и медицинско обслужване!
24
2
 
10
 
! Отговори
Кой е виновен.... преди 6 години
Оная Тиква, дето все тръбеше, че Орешарски е виновен...вече 10 г. от живота ни пропиля!
23
9
 
9
 
! Отговори
Пациент преди 6 години
Недай си боже да си имате работа с лекари, защото и вас трябва да ви пишат по вестниците за побой... няма такива наглеци и тарашници като тях ... няма !
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно съгласен с 14!Крайно врпеме е НАРОДЪТ да се справи с управляващата ни банда престъпници! Цв.Цв. беше първият,който провокира неприязън и неуважение към лекарското съсловие! Има пропуски и дори грешки в работата на медиците ,но нима в полицията,съда и прокуратурата всичко е наред?Вече 28 година едни и същи тарикати-некадърници и политици -се гаврят и унищожават държавата и народа!Затова-политик ли е--той и семейството му да стоят болни,без ток, вода и храна- както целия народ!
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бях чувал за "пияна вишна", но за "пиян ром" не бях чувал :))разсмяхте ме, мерси !!!
20
7
 
10
 
! Отговори
123 преди 6 години
След като 10 год бях "докторче", здравен служител, виновен за всяко неблагополучие на системата и гледащ с гладни очи по-скъпите стоки, смених държавата. Сега макар и далеч от Родината, съм Господин Докторе, пациентите са доволни и благодарни, няма магазини които да не са ми по джоба. Познайте дали ще се върна преди пенсия!?
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос-къде е нашето тиквено слънце да оправи най после тия неща ?
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма и 1 осъден лекар за рекет и източване
17
8
 
2
 
! Отговори
Махнете холограмите преди 6 години
Ползва се обемно проникващо забърсващо холограмно оръжие за масови убииства. следят линейката чрез сателит по холограми и чипове в талона на автомобила.. при достигане до мястото обемно се проверява за наличие на озверяващи спец съставки поети с бира от роми и други от малцинствени групи временно допуснати до Европа. Следват активиране на нано скенери и хоп побой.Подобно оръжие е описано преди години и снимано от полицейска камера .Типа е "жълт обемно проникващ масов холограмен убиец"..тип бяс
16
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто има едни гадни българи, които вместо кротко да си платят на лекаря или да търпят бърза помощ да идва с пет часа закъснение, след като пациента вече е починал, размахват юмруци.
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Насилието е проблем, в който здравната и съдебната система имат своя принос. Едни медици са бити, а други издават медицински свидетелства на биячите, в синхрон с подкупните съдии. Що не спрат да реват и да се изяснят помежду си? Ако те не могат да се справят, какво да кажем ние?
14
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо трябва да се спира насилието над лекари, след като може успешно да се превърне в туристическа атракция и да се включи в ол-инклузива за чуждите туристи. В програмата може да се включи хотел, храна и бой над лекар - ако е хабилитиран на по-висока цена. Така хем лекарите ще имат малко респект от пациентите и няма да си позволяват безнаказано да им празнят джобовете, хем туристическия бранш ще припечели нещо.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 6 години само 3 присъди? Това не касае само лекарите. Това касае всички Българи. Обаче като дойдат да се лекуват прокурорите, съдиите и полицаите, лекарите въртят опашки като пудели, вместо да им обяснят от къде изгрява слънцето. След като съдебната система, прокуратурата и полицията отказва да си върши работата, обществото трябва да откаже да работи за тях.
12
8
 
7
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Според мен по-належащо е да се направи някаква организация, която да се бори и да защитава жените, жертва на мъжка агресия. За един месец съм излизал с поне 7 различни жени и всички до една са били зверски пребивани от бившите си гаджета. Снощната ми показва, че е била със счупен нос. Отделно всички прос*титутки при които съм бил (а съм бил при много) една няма, дето да не е била зверски млатена. Ужас, направо съм потресен от мъжкият булгаропитек :(
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13.Няма значение какъв закон е приел Орешарски, щото след него Москов такава реформа направи, че българското здравеопазване вече е 1 в света по качество
10
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Орешарски какъв закон прие в защита на медиците ни?
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А долните ,гадни руснаци ,приемат закони за затвор до 25 години за нападение над лекари ,медицински екипи . И доживотен затвор ,,при особенно тежки случаи,,......А нашите ГЕРБавци си чоплят носа и тихомълком връщат постановление 208 от 12 август -2016 година за идслямизация на България . Законите са калпави ,законите . Умишлено са калпави . Я да има минимум 5 години за нападени енад медицински лица . Да ама не !
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6 Я не се прави на шантав !Полицаите изпълняват законите който приемат в парламента избраните от такива като тебе политици .Колко му е -Гарантирано от ГЕРП ,да приемат барабар ,с патреотарите закони и затвор за нападението над лекарите и . Но Гарантирано от ГЕРП -никога няма да стане . Ежеминутните престъпления на *** , се прикриват от демократичните закони приети от продажниците на Отечеството . Така е при демокрацията в България.