Към Румъния при Кайнарджа: Шосето, което не води наникъде

Българският и румънският премиер се разбраха да отворят ГКПП-то в района
17 юли 2017 20:01,
27

Снимка: Булфото

Между българското село Кайнаржда и румънското Липница се намира призрачно ГКПП с един път, който води наникъде.

Подобна гледка се наблюдава на границата между Българя и Румъния около пет години. Преди толкова време е изграден граничният комплекс и от толкова време той не работи.

От двете му страни има и построени пътища. Четирилентов от румънска страна и шосе, което не води на никъде от българска.

Още по темата
Днес премиерът Бойко Борисов и новият министър-председател на Румъния се разбраха  ГКПП Кайнарджа – Липница най-сетне да заработи.

Хората и от двете страни на границата са убедени, че прекият път между съседните общини ще отвори възможности за развитие на икономическите отношения и създаване на работни места, особено в земеделието.

Старт на новия граничен коридор се опита да даде преди месеци и служебното правителство на Огнян Герджиков. Още тогава стана ясно, че от две години Румъния очаква транспортната й връзка с България в Южна Добруджа да заработи.

Трасето, изградено от съседите, е способно да поеме трафик от коли, автобуси и камиони.

България е изградила 17-километров път с 10 хиляди тона асфалт, водостоци, отводнителни съоръжения. Има положена маркировка и вертиална сигнализация.

Пътят обаче води на никъде и се използва единствено от селяните, които с каруците ходят до нивите си около граничната бразда.

За да заработи ГКПП-то между Кайнарджа и Липница там трябва да се изгради пътен възел, който да позволява преход от тясното българско шосе към четирилентовия асфалт в Румъния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми повечето пътища на б***нкянския бек не водят за никаде, но стоят съабино!