Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!

Бизнесът ни иска опитни служители, но за малко пари
17 юли 2017 09:07,
314
Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!
Снимка: Reuters

Параграф 22 на трудовия пазар показват данните за предлагането и търсенето на работа. Свободни позиции има, но не и работници за тях, сочи анализ на Агенцията по труда. Според данните около 500 работни места остават незаети повече от три месеца.  

В същото време хиляди българи са на трудовата борса. Само от началото на годината в бюрата по труда са се регистрирали над 128 000 души.

"Този параграф 22 не е от вчера и скоро няма да приключи, защото се подхранва и от двете страни" , пише "Монитор“.

Проблемът е, че от очакванията на работодателите и на работниците са съвършено различни.

Така например бизнесът очаква квалифицирани и опитни служители, на които е готов да даде малки заплати.

Работниците пък очакват високи заплати, а възможностите им често свършват единствено до дипломите от университети.

Работодателите се оплакват от две неща – кандидатите или имат нереалистични очаквания, или нямат опит. В повечето случаи под "нереалистични“ очаквания се има предвид заплащане около 1000 лв.

Това е възнаграждение, което фирмите рядко са склонни да дадат, дори на квалифицирани хора с опит. Аргументът в тези случаи е, че или сме в криза, или фирмата няма толкова работа, че да си позволи да плаща високи заплати.

Когато кандидатът няма опит, работодателят или не го наема, ли пък го наема на ниска заплата.

Ако пък кандидатите имат реалистични очаквания и се съгласят да работят на ниски заплати въпреки високата си квалификация, са обречени да работят без възнагражденията им да се вдигат.

След година – две трети от тези хора напускат и колелото се завърта отново.

Прочуванията показват, че трудолюбието на българина е мит. Сънародниците ни работят здраво, само когато не са в България.

Там не е проблем, че работят по 12 часа нещо, за което не са учили, защото за месец бране на портокали, дипломираната учителка ще спечели толкова, колкото за два месеца в класната стая. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
2
 
9
 
! Отговори
бизнесмен преди 6 години
аве високи са тия заплати и тва е! Матряла тр. да мизерува - който не му изнася - на палатка!
185
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНищо подобно Магистърските учат 90 % от съдържанието на бакалаври на още по-високо ниво. Бакалварите сричат още и не могат да пишат.
184
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще внасят полицаи и войници на 500 лева.
183
6
 
26
 
! Отговори
__/\__ преди 6 години
Не мога да разбера от какво се оплакват и какво искат така наречените български "работодатели"?Да узаконим робството? Някой с бой да кара хората да работят за тях? Да затворим пак границите? МАЙНАТА ИМ!Дори без (първоначално) да се знае език не е толкова трудно човек да си устрои по-добър живот в по-големите икономики в Европа.Дори за ниско-квалифициран трудКойто работи за под 1000 лева в България сам си е виновен и е по-скоро част от проблема за състоянието в което се намира държавата.
182
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам къща във Варна та реших да се върна след 10 години работа в чужбина. Викам си ще се прежаля ако дадат едни 2,000 лева заплата за електронен и електро инжинер с 2 висши и 30 години стаж по специалността от които 10 в чужбина в световно известни големи фирми. Е няма, работа за повече от 700 лева не намерих. Викат "Вие сте твърде опитен и учен инжинер. Ние търсим човек за 700 лева (белгийска фирма в Девня) Е няма как продължавам да се мъча тука в Германия с 10,000 евро заплата.
181
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдааа, голям парадокс, работа има, безработни също, а робите взели че свършили.Не може да се работи за да си покриваш едвам жизнените нужни, съвременните робовладелци е време да го осъзнаят и да се лишат маалко само от лукса си.
180
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се кефя. Едно време масово даваха по 300 лв за 10-15 ч работа, 6-7 дни в седмицата и като се оплачеш, ти казваха "като не ти харесва - пътя". Е, хората взеха, че наистина си хванаха пътя за чужбина. Нали ги послушаха, защо пак са недоволни?
179
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забележете тука всеки Втори коментираш е икономист и пише и говори с езика на фондацията на Сорос - Институт за пазарна икономика.. Не на нас тия отивайте в Чили да продължите делото на Пиночет.
178
9
 
8
 
! Отговори
Vesko преди 6 години
Относно, работниците. Има много работници, които не им се налага да работят на под 1000лв. Това се получава, когато родителите са ти осигурили живота, ти се задоволяваш с това, което имаш и той няма стимул да работи. Все пак има покрив на главата, хляб на масата, какъв е стимулът му да работи. Би работил само ако му е интересно. Ако не му е, финансовия стимул понякога е недостатъчен.
177
3
 
15
 
! Отговори
Vesko преди 6 години
Ами това е нормален процес от бизнеса. Относно работодателите. Тези които, разчитат само на евтина работна ръка, нормално е с течение на времето да се достигне момент, в който няма да са конкуретни. Работата на работодатела е да препродава труда на своите служители. Добрите работодатели успяват да продадат на по-висока цена, не толкова добирите подържат ниска цена. Тези икономически субекти, които успяват да си свършат добре работата, остават в бизнеса.
176
2
 
34
 
! Отговори
Бай Ганьо на изток преди 6 години
Търся работник за три смени, 6 дена в седмицата, готов да работи извънредно ако има голяма поръчка, със собствен превоз, за 650лв
175
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво се оплаквате кажете си , че сте негодници какво нещата което се цени на запад вие го имате - механици , електротехници , заварчици , инженери , програмисти , лекари , физици.. Икономисти , мошеници мародери - на никой не му трябва - запада си има мошеници собствено производство .. не позволява чужди мародери до го грабят.
174
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало какво значи трудолюбието е мит. Значи си трудолюбив само когато работиш за 400 лева на месец. Абе хора вие знаете ли как живее четиричленно семейство с двама работещи и получаващи по 500-600 лева месечно. Да за заплати няма , но за любовницата има джип БМВ, апартамент в център на Варна и джобни по 10 тина хиляди месечно. но когато стане на въпрос да се платят осигуровки - няма.
173
1
 
8
 
! Отговори
пише "Монитор“. преди 6 години
ясно - ПЕевски. значи сте негова собственост... за тва е тоя пасквил, който едва прочетох с яд и раздразнение!
172
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преди време говорих с английския шеф на софийска вода - получаваше към 60.000 паунда годишно! + бонуси, кола, шофьор и т.н. докато хората там работеха за смешни пари. та, той каза: - 'аз в англия получавах 2 пъти по-малко, но се съгласих да дойда в третия свят и да си оставя уредения живот заради пари; и не смятам да се задържам много'. и не говореше български.уверявам ви, че ще дойде момент, когато бг специалисти няма да искат да се върнат и за много пари и някой ще си скубе косата.
171
2
 
25
 
! Отговори
Джорасикдиджибиджи преди 6 години
Ами има обяснение за ситуацията КАВАЛИ КАТО БЛАГОЙ РАГИН СА ПУСНАЛИ ОБЯВИ ЗА РАБОТА ЗА РОБИ НЕ ЗА ХОРА ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ . АКО ИМАШЕ РАБОТА С НОРМАЛНО ЗАПЛАЩАНЕ ДАЛИ НЯКОЙ ЩЕШЕ ДА ХОДИ В ЧУЖБИНА ДА СИ ОСТАВЯ РОДИТЕЛИ И СЕМЕЙСТВО ?
170
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то и аз предлагам работа без заплата
169
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тук и на запад негодайя си е негодник .. работа за негодници икономисти от УНСС и Свищака няма и на запад.. Защо обричате децата си на мизерия с икономическо образование.. "Икономистите са вредни за икономиката" - потърси заглавието в гоогле.. постиженията на икономистите са фашистките преврати в Арженина и Чили..
168
1
 
10
 
! Отговори
ха преди 6 години
Ами за алчните работодатели сега ще му ядат главата. Да купуват по един гащеризон и да почват да копат в рудника хахахах.
167
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бизнеса - почвай да назначаваш римляни! при нас назначиха римлянка за инженер ????? като експеримент. Е, изкара все пак 40 дена, без нищо да прави, разбира се, и се чупи... Експериментът на "бизнесмена" не стана. Така ще е ис молдовците и другите тарамбуки, дето се опитват да вкарат. Вдигайте заплати!