Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!

Бизнесът ни иска опитни служители, но за малко пари
17 юли 2017 09:07,
314
Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!
Снимка: Reuters

Параграф 22 на трудовия пазар показват данните за предлагането и търсенето на работа. Свободни позиции има, но не и работници за тях, сочи анализ на Агенцията по труда. Според данните около 500 работни места остават незаети повече от три месеца.  

В същото време хиляди българи са на трудовата борса. Само от началото на годината в бюрата по труда са се регистрирали над 128 000 души.

"Този параграф 22 не е от вчера и скоро няма да приключи, защото се подхранва и от двете страни" , пише "Монитор“.

Проблемът е, че от очакванията на работодателите и на работниците са съвършено различни.

Така например бизнесът очаква квалифицирани и опитни служители, на които е готов да даде малки заплати.

Работниците пък очакват високи заплати, а възможностите им често свършват единствено до дипломите от университети.

Работодателите се оплакват от две неща – кандидатите или имат нереалистични очаквания, или нямат опит. В повечето случаи под "нереалистични“ очаквания се има предвид заплащане около 1000 лв.

Това е възнаграждение, което фирмите рядко са склонни да дадат, дори на квалифицирани хора с опит. Аргументът в тези случаи е, че или сме в криза, или фирмата няма толкова работа, че да си позволи да плаща високи заплати.

Когато кандидатът няма опит, работодателят или не го наема, ли пък го наема на ниска заплата.

Ако пък кандидатите имат реалистични очаквания и се съгласят да работят на ниски заплати въпреки високата си квалификация, са обречени да работят без възнагражденията им да се вдигат.

След година – две трети от тези хора напускат и колелото се завърта отново.

Прочуванията показват, че трудолюбието на българина е мит. Сънародниците ни работят здраво, само когато не са в България.

Там не е проблем, че работят по 12 часа нещо, за което не са учили, защото за месец бране на портокали, дипломираната учителка ще спечели толкова, колкото за два месеца в класната стая. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трудолюбието на българина е факт! именно, в чужбина, където са ОЦЕНЕНИ, това се вижда, между другото важи за спортисти, академици, че дори и за обикновените работници. ако под българин разбирате онези, дето не могат да си напишат името, с по 12 деца, това е друга работа. нищо не става единствено от бг администрацията, защото 95% от тях не са минали конкурс (или е бил формален), а са нечии роднини - за сметка на емигриралите истински кадърни хора.
165
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 178 - кво е тва четричлено семейство с пълнолетни! тва го има само в бг, у европа такова животно нема! у бг има четричленно семейство с двама пенционери и двама вишште безработни да карат на дв пинции! децата са училе, неда да им работат на тия за без паре!
164
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нереалистично - 1000лв, т.е, 500 евро и то преди данъци? уот да фак? алоо, те само помощите в най-бедните държави в европа като гърция, португалия и испания, са повече от 'нереалистичната' бруто заплата. и маймуните, и триците явно свършват. дървените кратуни на новоизлюпения бг 'бизнесмен' очевидно не разбират, че след 5-6 години дори и за по 4000 евро месечно няма да има кого да си намерят, защото човек като се устрои в чужбина, запише детето на училище и се установи, не му се връща на мизерия
163
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 185. Много умно ама да прати ти децата си в Белла България Пловдив да правят салами има свободни работни места и роми дори не искат да ходят .
162
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До 180Е, и програмистите ядат и някой трябва да произвежда храни! Всички не могат да са програмисти, защото ще умрат от глад!
161
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Икономиката не е наука , а религия за грабеж.. Най-големите негодници учат икономика да живеят на гърба на другите , без да работят. В България % процента на завършилите икономика , администрация , право е 50% от всички вишисти в Германия този % процент 25% и там същи трудно намират работа. Икономистите са *** които цял живот всичко ще им криво че не са станли началници , а магазинери.. На тях все нещо ще им пречи - образованието , държавата , комунистите , БАН.
160
2
 
6
 
! Отговори
до 179 преди 6 години
Колко е голяма заплата?Администрация имаш ли?Намали я,откриваи нови пазари ,вдигни производството,качество-цена себестойност на бройка.Намали си потреблението на енергойзточници.И защо си избрал България само за този бизнес ,цели се в ЕС пазара,Арабски,Руски.Още и още методи има ,но нали Бай Иван е най-лесната стъпка да се закрепиш.
159
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V CUGBINA KRADESH PO MAGAZINITE I DA TE HVANAT TE PUSKAT,ZA KRAGBA POD 50 EVRO NE TE SADYAT.
158
4
 
9
 
! Отговори
до 178 преди 6 години
Аз пък гледам онзи завалия от Хасково дето най-много имал 1300лв в сметките си.Та чудя се вече не разбраха ли ,че в БГ даже тези дето искат само да преживяват се замислят има ли смисъл.Примерно четиричленно семейство с пълнолетни в чужбина може да изкарва от 10000 до 20000 евро на месец ,а тук няма гаранция ,че повече от двама ще имат работа и ,че сборно дохода им ще е 1000лв
157
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учете за програмисти и инженери щото ще умиргате от глад..
156
8
 
8
 
! Отговори
До 162 преди 6 години
Карам една и съща кола 6-7 г,отпадъка ми не подлежи на рециклиране,давам заплати и плащам осигуровки,обучавам работници няколко месеца,печалбата я инвестрам, но работя с банки,не с европейски фондове.Истината е, работниците искат големи заплати и малко работа-като чиновниците.
155
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно. За месец бране на портокали ще СПЕСТИ толкова колкото ще СПЕСТИ в България за 1 година. Всъщност и това не е вярно защото учителка която например пуши след година учителстване в България ще е затънала в дългове.
154
2
 
13
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Бизнеса е много отворен в момента!Скоро единственото им препитание ще е да ближ.....т г...за на гастербайтерите ни.Направо виждам цветни картини как ги молят да живеят тук и колко е хубаво ,да са пак в родината от която са тръгнали.Процесите даже в момента се наблюдават.
153
3
 
42
 
! Отговори
бай Кольо преди 6 години
"Прочуванията показват, че трудолюбието на българина е мит. Сънародниците ни работят здраво, само когато не са в България."Не е мит, просто никой няма да работи качествено за мизерни пари. В чужбина работят здраво, защото там им плащат здраво. Тук не им плащат качествено, затова не работят качествено.
152
2
 
8
 
! Отговори
до 170 преди 6 години
Можеш и 100000 коли но ставаш слаб ,а друг расте и утре ще те изкупи,хората ще ти избягат ,а чорбаджиилъка ти ще фалира.После на бюрото или на пенсия.
151
9
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Просто е,бюрата дават пари за нищоправене ,а икономиката не.
150
9
 
2
 
! Отговори
от 164 преди 6 години
Получих минус с примери как да се изкарва повече без да зависи бизнеса от работната ръка.Мнението ти, ми говори за капацитета ти.Искаш живот сега ,даром от баламурници ,е след 20 години някои с моето мислене ще те изкупи и продаде.
149
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГастарбайтерV USA ZAPLATATA V STROITELSTVOTO E 1200 DOLARA NA MESEZ.
148
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 162PARITE SA SI NA CORBADGIATA I TOI MOGE I STO KOLI DA SI KUPI,AKO NE TI HARESVA NE RABOTI.
147
2
 
13
 
! Отговори
до 166 преди 6 години
Ще се стопи с 10 кила ще види ,че не си струва ,а може и следващата година да наеме хора на реалната заплата.Научихме чорбаджиите да си живеят на наш гръб ,а те забравиха какво е работа.Чудя се вие знаете ли бизнеса колко дни е работил и последно кога?Какво очаквате от хора дето не знаят колко струва живота.