Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!

Бизнесът ни иска опитни служители, но за малко пари
314
Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!
Снимка: Reuters

Параграф 22 на трудовия пазар показват данните за предлагането и търсенето на работа. Свободни позиции има, но не и работници за тях, сочи анализ на Агенцията по труда. Според данните около 500 работни места остават незаети повече от три месеца.  

В същото време хиляди българи са на трудовата борса. Само от началото на годината в бюрата по труда са се регистрирали над 128 000 души.

"Този параграф 22 не е от вчера и скоро няма да приключи, защото се подхранва и от двете страни" , пише "Монитор“.

Проблемът е, че от очакванията на работодателите и на работниците са съвършено различни.

Така например бизнесът очаква квалифицирани и опитни служители, на които е готов да даде малки заплати.

Работниците пък очакват високи заплати, а възможностите им често свършват единствено до дипломите от университети.

Работодателите се оплакват от две неща – кандидатите или имат нереалистични очаквания, или нямат опит. В повечето случаи под "нереалистични“ очаквания се има предвид заплащане около 1000 лв.

Това е възнаграждение, което фирмите рядко са склонни да дадат, дори на квалифицирани хора с опит. Аргументът в тези случаи е, че или сме в криза, или фирмата няма толкова работа, че да си позволи да плаща високи заплати.

Когато кандидатът няма опит, работодателят или не го наема, ли пък го наема на ниска заплата.

Ако пък кандидатите имат реалистични очаквания и се съгласят да работят на ниски заплати въпреки високата си квалификация, са обречени да работят без възнагражденията им да се вдигат.

След година – две трети от тези хора напускат и колелото се завърта отново.

Прочуванията показват, че трудолюбието на българина е мит. Сънародниците ни работят здраво, само когато не са в България.

Там не е проблем, че работят по 12 часа нещо, за което не са учили, защото за месец бране на портокали, дипломираната учителка ще спечели толкова, колкото за два месеца в класната стая. 


314
Още от Страната
Без следа от Кристиян… Вече само роднини го търсят около Триград
Напиши коментар Коментари
187
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време комунистите си имаха партиен университет АОУНСУ .. Сградата днешния Нов Български , и общежаците и срада на ТУ София в Пловдив - Аулата.

Днес Либералните фанатици терористи - ползват държавните университети като бащиния.
186
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мдааа, голям парадокс, работа има, безработни също, а робите взели че свършили.

Не може да се работи за да си покриваш едвам жизнените нужни, съвременните робовладелци е време да го осъзнаят и да се лишат маалко само от лукса си.
185
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много се кефя. Едно време масово даваха по 300 лв за 10-15 ч работа, 6-7 дни в седмицата и като се оплачеш, ти казваха "като не ти харесва - пътя". Е, хората взеха, че наистина си хванаха пътя за чужбина. Нали ги послушаха, защо пак са недоволни?
184
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Vesko

Ама как ти личи че си зомбиран фанатик - либерален терорист от УНСС и Свищака - там не ви учат мислите , а да вярвате ..
183
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забележете тука всеки Втори коментираш е икономист и пише и говори с езика на фондацията на Сорос - Институт за пазарна икономика..
Не на нас тия отивайте в Чили да продължите делото на Пиночет.
182
8
 
8
 
! Отговори
Vesko преди 1 месец
Относно, работниците. Има много работници, които не им се налага да работят на под 1000лв. Това се получава, когато родителите са ти осигурили живота, ти се задоволяваш с това, което имаш и той няма стимул да работи. Все пак има покрив на главата, хляб на масата, какъв е стимулът му да работи. Би работил само ако му е интересно. Ако не му е, финансовия стимул понякога е недостатъчен.
181
2
 
15
 
! Отговори
Vesko преди 1 месец
Ами това е нормален процес от бизнеса. Относно работодателите. Тези които, разчитат само на евтина работна ръка, нормално е с течение на времето да се достигне момент, в който няма да са конкуретни. Работата на работодатела е да препродава труда на своите служители. Добрите работодатели успяват да продадат на по-висока цена, не толкова добирите подържат ниска цена. Тези икономически субекти, които успяват да си свършат добре работата, остават в бизнеса.
180
1
 
34
 
! Отговори
Бай Ганьо на изток преди 1 месец
Търся работник за три смени, 6 дена в седмицата, готов да работи извънредно ако има голяма поръчка, със собствен превоз, за 650лв
179
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво се оплаквате кажете си , че сте негодници какво нещата което се цени на запад вие го имате - механици , електротехници , заварчици , инженери , програмисти , лекари , физици..

Икономисти , мошеници мародери - на никой не му трябва - запада си има мошеници собствено производство .. не позволява чужди мародери до го грабят.
178
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ало какво значи трудолюбието е мит. Значи си трудолюбив само когато работиш за 400 лева на месец. Абе хора вие знаете ли как живее четиричленно семейство с двама работещи и получаващи по 500-600 лева месечно.
Да за заплати няма , но за любовницата има джип БМВ, апартамент в център на Варна и джобни по 10 тина хиляди месечно. но когато стане на въпрос да се платят осигуровки - няма.
177
0
 
8
 
! Отговори
пише "Монитор“. преди 1 месец
ясно - ПЕевски. значи сте негова собственост... за тва е тоя пасквил, който едва прочетох с яд и раздразнение!
176
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
преди време говорих с английския шеф на софийска вода - получаваше към 60.000 паунда годишно! + бонуси, кола, шофьор и т.н. докато хората там работеха за смешни пари. та, той каза: - 'аз в англия получавах 2 пъти по-малко, но се съгласих да дойда в третия свят и да си оставя уредения живот заради пари; и не смятам да се задържам много'. и не говореше български.
уверявам ви, че ще дойде момент, когато бг специалисти няма да искат да се върнат и за много пари и някой ще си скубе косата.
175
1
 
25
 
! Отговори
Джорасикдиджибиджи преди 1 месец
Ами има обяснение за ситуацията
КАВАЛИ КАТО БЛАГОЙ РАГИН СА ПУСНАЛИ ОБЯВИ ЗА РАБОТА ЗА РОБИ НЕ ЗА ХОРА ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ .
АКО ИМАШЕ РАБОТА С НОРМАЛНО ЗАПЛАЩАНЕ ДАЛИ НЯКОЙ ЩЕШЕ ДА ХОДИ В ЧУЖБИНА ДА СИ ОСТАВЯ РОДИТЕЛИ И СЕМЕЙСТВО ?
174
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
то и аз предлагам работа без заплата
173
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тук и на запад негодайя си е негодник .. работа за негодници икономисти от УНСС и Свищака няма и на запад..
Защо обричате децата си на мизерия с икономическо образование.. "Икономистите са вредни за икономиката" - потърси заглавието в гоогле.. постиженията на икономистите са фашистките преврати в Арженина и Чили..
172
0
 
10
 
! Отговори
ха преди 1 месец
Ами за алчните работодатели сега ще му ядат главата. Да купуват по един гащеризон и да почват да копат в рудника хахахах.
171
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бизнеса - почвай да назначаваш римляни! при нас назначиха римлянка за инженер ????? като експеримент. Е, изкара все пак 40 дена, без нищо да прави, разбира се, и се чупи... Експериментът на "бизнесмена" не стана. Така ще е ис молдовците и другите тарамбуки, дето се опитват да вкарат. Вдигайте заплати!
170
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
трудолюбието на българина е факт! именно, в чужбина, където са ОЦЕНЕНИ, това се вижда, между другото важи за спортисти, академици, че дори и за обикновените работници. ако под българин разбирате онези, дето не могат да си напишат името, с по 12 деца, това е друга работа. нищо не става единствено от бг администрацията, защото 95% от тях не са минали конкурс (или е бил формален), а са нечии роднини - за сметка на емигриралите истински кадърни хора.
169
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 178 - кво е тва четричлено семейство с пълнолетни! тва го има само в бг, у европа такова животно нема! у бг има четричленно семейство с двама пенционери и двама вишште безработни да карат на дв пинции! децата са училе, неда да им работат на тия за без паре!
168
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нереалистично - 1000лв, т.е, 500 евро и то преди данъци? уот да фак? алоо, те само помощите в най-бедните държави в европа като гърция, португалия и испания, са повече от 'нереалистичната' бруто заплата. и маймуните, и триците явно свършват. дървените кратуни на новоизлюпения бг 'бизнесмен' очевидно не разбират, че след 5-6 години дори и за по 4000 евро месечно няма да има кого да си намерят, защото човек като се устрои в чужбина, запише детето на училище и се установи, не му се връща на мизерия