БАН успокоява: Няма страшно след труса в Егейско море

Учените: Районът на земетресението е сеизмичен!
21 юли 2017 18:05,
5
БАН успокоява: Няма страшно след труса в Егейско море
Снимка: Reuters

За България няма нищо притеснително в снощния трус, разтресъл Гърция и Турция, успокяват от БАН.

Професор Димо Солаков от Академията на науките обясни, че за региона, в който бе регистрирано земетресението, сеизмичната активност е съвсем нормална. В момента продължават вторичните трусове, някои от които може да са с по-висок магнитуд.

Още по темата

"За този регион сеизмичната активност е съвсем нормална. Остров Кос и курортът Бодрум се намират в една доста сеизмична зона. Там са ставали и ще стават доста силни земетресения", обясни професорът пред БНТ.

Той допълни, че това се обуславя от движенията в региона. Там те достигат няколко сантиметра на година, докато за България, те са десетки пъти по-малко.

Проф. Солаков успокои и че е нормално да продължават така наречените следтрусови събития. Най-силното от тях е с магнитуд около 4.8. Вторичните трусове са с голяма интензивност като бройка, но тази бройка ще намалява.

"В България никъде не е усетено това земетресение. Да се търси някаква връзка с предстоящи земетресения в България е пресилено", каза и проф. Николай Милошев, зам.-директор на Национален институт по геофизика, геодезия и география в БАН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
5
 
! Отговори
зевзек преди 6 години
В БАН би трябвало да ЗНАЯТ ,че земетресенията са НЕПРЕДСКАЗУЕМИ, ако С.Дянков не е прав....
3
1
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Аз се моля да не се събуди Кресненското Дефиле или нещо в Софийския Разлом, че тогава си е джаснало мамката. 7 - 8 от воле ще си удари и тогава ще страдаме...
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От "няма страшно" най - многоме е страх...
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нас ни тресе само от Вранча. Помня Вранчанското земетресение през 1977 г. месец март вечерта в 21.30 часа което разлюля цяла България и срина блокове в Силистра. Имаше много жертви цели семейства с деца но това го разбрахме чак след 1989 година. Така че тези земетресения в момента които са в Турция и Гърция не ни засягат. Кръстете се и се молете да не ни удари Вравча че тогава става страшно!