Едни бягат, други идват... Чужденци се влюбват и заселват в Родопите

Обезлюдени български села се превръщат в дом за Дейв, Лий и Мели
24 юли 2017 18:46,
56
Едни бягат, други идват... Чужденци се влюбват и заселват в Родопите
Снимка: bgonair.bg

Преди време група чужденци правят своя избор - да заживеят в България. Напускат родните си места и се установяват високо в Родопите. И макар да са "пришълци", днес те с гордост се наричат българи.

Точно преди 10 години Дейвид случайно открива България. Тогава той е на 29 г. и работи като готвач в ЮАР. Влюбва се в Родопите от пръв поглед.

"Много време търсих в различни региони, но когато видях това място, сърцето ми остана тук", споделя на много добър български той пред Bulgaria ON AIR.

Така изоставеното селско училище в Летовник се превръща в неговия дом.

Дейв и приятелката му се изхранват основно със зеленчуци от градината и гледат домашни животни, а за всичко останало разчитат на своите съседи.

На 50 км от Летовник британците Лий и Мели пък поддържат любовта в Любино. Те са най-младите сред десетината жители на селото.

И двамата се чувстват добре в Любино, а Мели вече знае да готви и традиционните ястия.

"Готвя кавърма, баница. Съседите ме научиха, те ми показаха", сподели тя.

"Дори когато тук имаше сняг в продължение на седмици и нямахме ток, отново беше прекрасно. Имахме си достатъчно храна и ракия и всичко беше наред", допълни и Лий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е хубава страна,но е населена с ужасни хора.Мързеливи,злобни и ужасно завистливи.Първата мисъл на всеки българин още щом се събуди е как да напакости на съседа,колегата или приятелите си.Останалата част от деня е заета с хейтърство и вършене на мръсотии от всякакъв характер.Ако това време бъде използвано за самоусъвършенстване и вършене на нещо полезно и градивно,то България наистина щеше да процъфтява.
48
1
 
8
 
! Отговори
Ти си глупак преди 6 години
До ГробокопачОнзи ден, бях в село Полковник Серафимово, да отдам почит на великият полковник Серафимов, спасил Родопите от Турция и в селото са се нахакали 30-сетина енгилизета, боядисали кръчмата в розово и турнали на нея надпис на английски. Дано пукалнат там и никой да не ги повтори и потретиТези ингилизи организират фестивал там и всяка година оставят по 200К паунда на местните, и отделно както клиентите похарчат за хапване. Ходя седма година там.Ти си *** завистлив
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се махат! Тук само от етноса трябва да останат, нали плана е такъв.
46
0
 
12
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Щастливи хора!В България само ако си отглеждаш сам зеленчуци а не работиш за "бизнеса" който иска да ти вземе класовете си истински щастлив!
45
0
 
7
 
! Отговори
а преди 6 години
то че има движение има, ама съотношението напускащ качествен матрял и пристигащ сирийски нещо не ми харесва:)
44
2
 
43
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 6 години
Здравейте ***! Много правилно са се ориентирали хората! А вие освен завист към тяхното щастие, друго не можахте ли да почувствате? Никой не ви принуждава да работите за 500-600 лв., чорбаджията ви плаща толкова за колкото сте съгласни да му работите! И после имате очите да мрънкате заради малки заплати, високи цени, подкупни властващи. А кой дава суджуците, кой плаща кюфтетата по изборите или бута на катаджията? Вие, вие и вие! Стига сълзи, стига сополи, стегнете и засрамете се най-сетне!
43
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедни или богати,няма значение,хората бягат от стреса и се наслаждават на спокойствие сред красивата българска природа,където около половин година е лято,2-3 месеца пролет,перфектно време!И на такова малко растояние се намират море,планина,минерални извори и каквото се сетите за почивка.
42
4
 
26
 
! Отговори
England / Essex преди 6 години
В Англия има живот стига да вадиш хубави парички , проблема на тези хора е , че мумуните от индия и пакистан им унищожиха културата .
41
5
 
32
 
! Отговори
Умник преди 6 години
Трън в очите на всички, които постоянно повтарят, че България няма да я бъде. Ще я бъде и още как! Малко са толкова прекрасните места по света и това го виждат всякакви хора вече. Ако ще и ние да се топим като нация, винаги ще има хора, които да искат да живеят тук. Ако те могат да се оправят и да направят с труда си от това място истински рай, а пък ние само им се пречкаме, еми заслужили сме си съдбата. Бягайте, има кой да ви заеме мястото.
40
0
 
35
 
! Отговори
Доброволец преди 6 години
Бях доброволец при Дейв през 2010г. Тогава беше голяма мизерия. С помоща на младежи от цял свят даде живот на срутващото се училище. Дейв не получава пенсия. С много нисък бюджет и безплатен труд е построил всичко.
39
1
 
26
 
! Отговори
nadia преди 6 години
bravo na tezi hora, az imam oshte 12 godini v London i se pribiram na spokoistvie...
38
4
 
48
 
! Отговори
Бат Ицо преди 6 години
Един чужденец беше кал:България е раят, но българите не го знят.
37
5
 
14
 
! Отговори
\ преди 6 години
Западняците откриха новата "Америка", само да не направят с местните каквото направиха с индианците
36
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забавното е че не са *** като руснаците.
35
1
 
11
 
! Отговори
morelini преди 6 години
До 37...прочети каква пенсия взема английски пенсионер...горе долу или пенсионер от Германия
34
21
 
18
 
! Отговори
game1 преди 6 години
Като му видях басейна и екстериора на къщата... едвали само с краставици и 2 кози го е направил...С техния стандард могат цялата зема да ни изкупят за жълти стотинки !!!Тия брокери са ад! Дано по-малко чужденци знаят за България, че като стане лошто по света да се върнат нашите, а не чужденците да се изкупили всичко вече !!!
33
3
 
39
 
! Отговори
RED ARMY преди 6 години
Браво доволен съм такива ''бежанци'' да идват и да заселват България, а му,р,гави камилари....
32
8
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До morelini (31): "Тате като е пенсионер и му праща 1000евро на месец." --- Демек почти цялата пенсия..
31
0
 
11
 
! Отговори
Бдинец преди 6 години
До 35 Не бъди толкова сигурен, че тези чужденци са се отказали от родината си, не вярвам и английският да са забравили. Едно е да се чувстваш част от българската нация, друго е да се откажеш от етноса си и родината в която си израснал.
30
8
 
42
 
! Отговори
значи преди 6 години
ако доиде един чужденец в българия той става българин,но ако един българин живее в чужбина и се чувства като местните той автоматично е предател,родоотстъпник,плъх и какво ли още не,да ви имам двойните стандарти,що не кажете на тези англичани,че трябва да си пазят езика,обичаите и другите простотии,с които тормозите българите по света,просто ви е кисело гроздето,нали нещастници