Ще има дебат за клас "прослужено време" в тристранката

Горанов отсече: Това не е основният ни приоритет!
38
Ще има дебат за клас "прослужено време" в тристранката
Снимка: БТА, архив

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви пред журналисти в МС, че няма да се води сепаративен дебат за структурата, организацията на работната заплата, в това число и за класа, а той ще е в НСТС.

Тази тема не стои на дневен ред пред правителството днес, допълни Горанов, като изтъкна, че няма забранени теми за дебат и добави, че тя е внесена в тристранния съвет от работодателските организации и вероятно ще се обсъди.

Още по темата
"Какво ще се реши накрая, нашата позиция е, че това не ни е основният приоритет, много по-важни неща имаме да решаваме", заяви още финансовият министър, цитиран от БТА. Той информира, че се очаква следващото заседание на НСТС да е в началото на септември.

Горанов направи този коментар след среща по инициатива на работодателските организации с премиера Бойко Борисов, с участието на вицепремиерите Томислав Дончев и Валери Симеонов, министъра на финансите и представители на браншови работодателски камари.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че няма затворени теми за преговори и разговорите са за политиката по доходите, трудово-правните взаимоотношения и свързаните с тях, като диалогът се води в тристранен формат.

Мястото на тези разговори е в тристранката, а не в двустранни сепаративни преговори, посочи още Велев. По думите на финансовия министър обидите и нападките не са добър начин за правене на социален диалог. Той изтъкна, че представителите на работодателите и на синдикатите са помолени разговорите да се върнат в тристранка при запазване на добрия тон.

Направи ни лошо впечатление, и премиерът го сподели, че не ни харесва, че се заразяват от политиците и вземат лошото от начина, по който ние водим дебат, коментира финансовият министър.

Велев изтъкна, че според работодателите по-високи доходи могат да дойдат от по-висок икономически растеж и производителност на труда, за което са нужни подготвени човешки ресурси, по-добра бизнес среда, привличане на инвестиции и увеличаване на местните вложения.

Той информира още, че на срещата са били обсъдени и приоритетите в икономическото развитие на страната и реформите, които се подкрепят от работодателите. Бизнесът е дал висока оценка на постигнатите резултати при ограничаването на административните тежести.

Бяхме представили десет най-остри проблема, които от десет години стоят нерешени, има всички изгледи пет тях да бъдат решени до края на годината, в това число един вече е решен - няма да се изисква да доказваме задължения към фиска при участие в обществени поръчки, проекти, изтъкна Велев.

Финансовия министър информира, че на срещата е бил обсъден и план за работа на тристранния съвет с приоритетите на работодателите по него.

В отговор на въпрос за предложения от работодателите нов начин за изчисляване на минималната заплата, министърът коментира, че няма съвършени решения в създаването на параметрични зависимости за определени макропоказатели и те имат както предимства, така и недостатъци. Диалогът за механизма за минималната заплата продължава, допълни министърът и посочи, че би искал да се запознае с подобни механизми във водещи европейски икономики, които да ни послужат като основа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма логика да не се заплаща придобития професионален опит. Ако обаче, политиците решат да затрият тези дето ги хранят, нека го премахнат. Друг е въпросът дали да се заплаща за всички имащи право или само на депутатите и министрите, понеже те са "заслужили" повече.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Робовладелците не искат да увеличават заплатите на техните роби.
28
0
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Как не ви е срам бе!? При цялата мизерия и простотия се хванали за едно справедливо и заслужено преимущество, което се полага на хорицата.. Да горите в ада!
27
1
 
8
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Навремето Костов въведе английския закон за държавния служител.Сперед него държ. служ. не може да взема по малко от три пъти МРЗ за страната. БСП го отмени. Депутати обаче си гласуваха законче заплатите им да са над три пъти СРЗ за страната,и заплатите им автоматично растят през няколко месеца.Как да го наречем това?Ако някой има точно определение да го напише, аз нямам.
26
0
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До Анонимен 22 Бъди сигурен че това за депутатите няма да важи.Пак ще се измъкнат гадо....те.
25
0
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 23 То в пенсионното вече са се объркали от толкова промени.Едно нещо щом се променя често , значи не работи.Така е и с ЗДВ.Колко повече промени , толкова повече ПТП.
24
0
 
10
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
Не махайте клас прослежено време. Народа ви е избрал да служити на него , а не на престъпния бизнес.Не намалявайте доходите на работещите бедни , а ги повишете. Това е спасението на държавата.Пари има , желание от страна на бизнеса няма.Дилемата е да обгрижваме бизнеса или да спасим държавата.Мислете.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колеги, как се изчислява пенсията в днешно време ? Всеки месец нови разпоредби, несхващам системата.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май, май, колкото и да не ми иска, ще трябва сериозно да започна да обмислям да се махна от тази държава. Управляващите ще се погрижат да направя избора си лесно накрая.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само това ни спасява от премахването на класа, че и депутатите вземат40%. А тези лакомии няма да се лишат от едни 2000 лева добавки.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако "великите" бизнесмени не могат всяка година да дават на работниците си по 0.6% отгоре, да затварят кепенците, бе. Да вземем ние да им даваме, че умират гладни.
19
0
 
8
 
! Отговори
..... преди 6 години
На другата около 80 и т.н ЕТО ТУК СЕ КРИЕ ПРОБЛЕМА -НЕ ИМ СЕ ДАВАТ УВЕЛИЧЕНИЯ.
18
0
 
10
 
! Отговори
Хора, идеята Е ДРУГА преди 6 години
Сега с клас-а всяка година на хората заплатата им расте с 0,6%(без значение малко или не е това и дали работодателя е съгласен). Искат просто с премахването да спрат постоянното годишно покачване на заплатите -ТОВА Е. Да ти дадат веднъж дадена заплата и това е.ДА АМА НЕ ВСИЧКИ СМЕ ГЛУПАВИ. Това за разликата между млади и стари е прах в очите- ЗАЩОТО СЛЕД ПЪРВАТА ГОДИНА И МЛАДИЯ ЩЕ ПОЛИЧИ УВЕЛИЧЕНИЕ. ПРИМЕР ЗА 10 ГОДИНИ СТАЖ ПО 0,6 Е 6% НА ЗАПЛАТА 1000 лв. Ще получиш 60 лв, на другата година 70
17
0
 
20
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Изкривявал се бил пазарът на труда! Някой да им забранява да плащат повече на млади и кадърни? Да намаляли заплатите на старите, за да имали шанс младите. Що за глупост? Всеки, който седне и помисли над това твърдение ще види колко безсмислено е то! Ако с вярват сами, почвам да си задавам въпроси за интелектуалния им багаж.
16
2
 
13
 
! Отговори
33 преди 6 години
Съгласен за махането на класа при условия:Минимална заплата 900 леваДанък 10 % за възнаграждения до 5 минимални заплати, нагоре прогресивен данък
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАХАТ КЛАС ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ, НО ВЪВЕЖДАТ 1500 ЛВ МИН ЗАПЛАТА А ТОВА ЩЕ БЪДЕ И НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ И ОСТАНАЛИТЕ ДОХОДИ ДО 50% ДАНЪК. СЕГА ПЕНА ЧИСТАЧКАТА И НЕЙНИТЕ 10% ОТ МИН ЗАПЛАТА НОСИ НА ГЪРБА СИ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА- ТОВА СЪЩО НЕ Е ЧЕСТНО БЕДНИТЕ ДА ПЪЛНЯТ ФИСКА.
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо българи , нека си дебатират , терминал 1 и2 още работят , младите се изнесоха , но сега е ред на 50- 60 годишните , ако ще е до 67 да работим за 600лв. и после пенсия 350лв. ,то навън от 60 до 67 за седем години ще си докараме приличен доход , с които да речем последните 15-20 г от живота си поне да преживеем спокойно , далеч от фалшиви цени на парно , медицина , храни... работа има навън много ,вижте сайтовете , е много трудна , но защо да слугувате на измислени бизнесмени
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от всичките на снимката само един е истински бизнесмен и не би тръгнал да се занимава с клас прослужено време. Всичките останали са от гашник надолу, завряният зет им подари предприятия на безценица и тия се помислиха за велики! Делото КТБ трябва да се обедини с масовата приватизация и двете са кражбите на века, едното на миналия, другото на този век!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хахахаПреди Велев, "любимец" ми е Киро Парахода, таз резба гелосана; пуцане си требе тука
11
5
 
7
 
! Отговори
РОСЕН преди 6 години
СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРСКИТЕ ЛИКВИДАТОРИ НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1989 Г. , ОЩЕ ГОНЯТ КОМУНИЗМА. НАВРЕМЕТО СДС ДАДЕ ПЕНСИИ НА ХОРА БЕЗ ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ , ЗА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ И СЕГА УВЕЛИЧАВАТ САМО ТЕХНИТЕ ПЕНСИИ.СЕГА ПАК СЪЩАТА ДАЛАВЕРА-ХОРА С МНОГО ТРУДОВ СТАЖ ,ЩЕ ПОСТРАДАТ С ТАЗИ ОТМЯНА НА ПРОСЛУЖЕНОТО ВРЕМЕ. СИГУРНО ВСИЧКИТЕ СА КОМУНИСТИ ,ЩОМ ИМАТ ГОЛЯМ СТАЖ.