Уникална операция! Отстраниха безкръвно 860-грамова матка

Органът е бил 11 пъти по-голям от нормалното
28 юли 2017 09:23,
5
Уникална операция! Отстраниха безкръвно 860-грамова матка
Д-р Новачков и д-р Христова. Снимка: "Света София"

Акушер гинеколози от МБАЛ "Света София" отстраниха лапароскопски (безкръвно) матка на жена, с размери 11 пъти по-големи от нормалното.

49-годишната жена постъпила в болницата с миоматозно увеличена матка. Миомите са нараснали значително само за няколко месеца. Матката на пациентката достигала почти до пъпа, а големината и била колкото 5-месечна бременност.

Чрез достъп през само четири отвора в областта на коремната стена с размер 5 до 10 мм, и с помощта на специални инструменти, дори и такава голяма матка е безпроблемно отстранена.

Матката е 11 пъти по-голяма от обичайното, с тегло 860 гр., при норма около 70 грама, коментират медиците.

Само ден след щадящата интервенция 49 г. пациентка е в отлично състояние и вече си е вкъщи.

Екипът, осъществил операцията, включва на д-р Илиана Христова, д-р Виктор Новачков  и д-р Таня  Босева от АГО на МБАЛ "Света София".
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
860 г матка е с размера на волейболна топка. Интересно ми е как са я прокарали "през само четири отвора в областта на коремната стена с размер 5 до 10 мм" и то безкръвно, т.е. без да пролеят капка кръв.Айде спрете с тези бомбастични заглавия и новини! Такива операции се правят във всяка по-голяма болница благодарение на професионализма на лекари, които не се хвалят след това по вестници и телевизии.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До аз пак При 30 години стаж, ли?Мисля, че "клиничната пътека" ,по която са работили, се разпределя закакво ли не, включително и за заплати.Според теб,ако салработили в един екип, стар доктор, и новобранец, като новобранеца е подавал само консумативите, нали и двамата са вършили работапо тази пътека, заплатите им за еднакъв труд, форвма лно са еднакви, а те, де юре, и двамата са работили по случая.Как тогава,да се отчете годините опит на единия?Заплатите и на двамата в заведението, са еднакви??
2
0
 
5
 
! Отговори
аз пак преди 6 години
До Един от Северозападатвърде жалко ще е лекар да живее от 0.6% прослужено време ;)
1
1
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Сега махнете на тези доктори класа за прослуженото време, и им давайте , колкото на току що дипломирал се .