Българката Мира проговори: В ареста е заради приятеля си

Тя е категорична: Джо е бил на хуманитарна мисия в Сирия
Обновена: 29 юли 2017 13:44 | 29 юли 2017 13:30, Красимир Ангелов
121
Българката Мира проговори: В ареста е заради приятеля си
Снимка: Reuters, архив

Българката Мира Русчева, която беше задържана в Турция заедно с майка си, разказа пред bTV, че е била арестувана основно заради британския й приятел Джо. Тя обаче категорично отрече той да е участвал в бойни действия срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Още по темата
Както е известно, двете българки, които са с турски произход, бяха арестувани в турския град Дидим в четвъртък, като майката бе освободена от ареста по-рано. Вчера от него излезе и дъщерята Мира. Тя обаче е с обвинение за разпространение на антидържавна пропаганда на терористична организация и ще бъде съдена по бързата процедура, затова е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Най-сериозно изглежда положението на британеца Джо Робинсън, който е бивш британски войник, за когото се твърди, че се е сражавал на страната на кюрдска милиция срещу „Ислямска държава“ в Сирия. Той е обвинен в тероризъм.

Мира Русчева разказа пред телевизията, че Джо е бил на хуманитарна мисия в Сирия. Тя пък имала във фейсбук профила си кюрдското знаме, защото баща й е кюрд и със знамето тя е изразявала позицията си по отношение на наближаващия референдум за независимост на кюрдите в Ирак.

„Обвиниха ме, че лъжа, понеже имам знамето на Иракски Кюрдистан в лаптопа си. Казаха ми: „Тук е Турция и има само едно знаме – турското“. В този момент се стряскаш, съгласяващ се“, разказа Мира. Тя обаче бе категорична, че ще се бори за освобождаването на приятеля си от ареста.

Двете наши сънароднички благодариха на българския посланик в Турция Надежда Нейнски за оказаната подкрепа. Семейството възнамерява да остане в Измир, докато тече процесът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: ТурцияМира Русчева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лелеееее,само защото баща ѝ е кюрд е обявена за терористка,ужас!Представям си,ако и двамата родители са били кюрди и няма посолство което да я защити,какво би се случило с нея.
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"коментарите" на ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА ЯСНО ПОКАЗВАТ "какво е" този сайт
51
6
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН ОТ СОФИЯ преди 6 години
СЛАВА НА ЕРДОГАН!СМЪРТ ЗА ВСИЦКИ ТЕРОРИСТИ ОТ ПКК И ТЕХНИТЕ ПОДДРЪЖНИЦИ В БЪЛГАРИЯ!!!
50
3
 
10
 
! Отговори
100%TURK преди 6 години
. Казаха ми: Тук е Турция и има само едно знаме турското.--------Ха така ! Добре са ти го казали !Друг път като позираш и ти щракат фотоапарат , се сещай , озъртай и внимавай .....
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре турците уцелват на баба си фърчилото,че и на майка си.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече е установено какво произвеждат турците. Десет хиляди тона л-ай-на на ден: точно това произвеждат!
47
4
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
В Турция живеят и 9 милиона магарета- по нечия логика те всички са турци.
46
3
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Турците "ОТ 8 КИЛОМЕТРА УЦЕЛВАТ ЧОВЕК ОТ ДРОН" ???!! Уцелват на баба си фърчилото от дрон,и на хер Доган тюбетейката!
45
2
 
8
 
! Отговори
ПриятелятНаТуркинята преди 6 години
която е българка, но е и дъщеря на кюрд,е британец и британски войник, но се сражава като член на кюрдската милиция,ама е на хуманитарна мисия в Сирия, а приятелката му обяснява това в Турция,където пък на нея й обяснили, че докато е в Турцияне може да има знаме на Иракски Кюрдистан във Фейсбук профила сии тя се съгласила, защото се стреснала,но пък със знамето изразявала позицияотносно референдума за независимост на кюрдите,а за своето освобождаване благодаряла на Надежда НейнскиАнадъм?
44
10
 
12
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
"Българката Мира" дето нито е Българка нито е Мира заслужава да изгние в затвора за шпионаж и диверсия в полза на западните плутокрации !Когато върнат смърното наказание предатели и гнусни шпиони като тази ще будат бесени и то по бързата процедура !
43
4
 
15
 
! Отговори
Накратко преди 6 години
Британеца е арестуван и в Англия по подозрение за тероризъм и от там влиза в системата за съмнители терористи в зародиш.А нашите моми с неясна кръв са обслужващ персонал за някои дейности в нета и под чаршафа.
42
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За соросоИДИЛските платени помиярчета от фондация "Кравария за България" робство и кланета не е имало, просто "съжителство"...както съжителството на маите и ацтеките с конкистадорите...а Вартоломеевата нощ е просто фестивал парти като тиймбилдинг за сбижаване на хугенотите и протестантите
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поляците, които сега пищят от Русия си нямат и на представа какво сме преживели ние българите....Поляците също са били васали на султана. Ако беше чело щеше да ги знаеш.Аз не доказвам нищо, но ти не спираш да доказваш некомпетентността си
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или, че въпреки всичкия терор, на който са били подложени българите, все пак е имало и по-заможни?...Хахаха, по-заможни роби със слугини и сандъци с жълтици????Стой повечко на сянка, жега е и ти се отразява.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И въпреки това са се борели да се освобод...Борели са се да узурпират само властта.Ама иска четене Пенчо?
38
5
 
8
 
! Отговори
До анонимен 70 преди 6 години
Българското население е било подложено на геноцид от страна на турците.Нашите прабаби и дядовци са били изнасилвани,тормозени и убивани с особена жестокост от тях.Това е било робство,а не"съжителство"както се опитват да се извъртят нещата.А ти си брой овцете,защото си овчар!
37
7
 
5
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Европа и САЩ трябва да осъзнаят, че кюрдите не са терористи, а водят национално-освободителна война! 30 милиона няма как да бъдат избити!
36
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АндрешкоБаташкото клане е дело на помаците от съседните села, които най-накрая пропищяват от постоянните набези и ограбвания от страна на българите и последната капка прелива, когато БЪЛГАРИТЕ в Батак изнасилват жената на един ***.И тогава е било същото, както е в днешно време - цял свят е пропищял в един глас от това много малко, но невероятно злобно и вредно племе балканско булгароидно.
35
3
 
2
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
До # 64. Аз не претендирам,че като сме дошли на Балканския полуостров 1300 години сме хранили гърците живеещи тук.
34
4
 
2
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
До # 60. Ти май се бъркаш с баташкото клане,което е описано от много историци,а сега искаш да го препишеш на нас. Ти не знаеш какъв си,пишеш се за турчин,а едва ли знаеш турския,както знаеш български език.