За Мария, подхвърлила сина си: Държавата дава! Не и детето, засега

Тепърва ще се проучва родителския капацитет на майката
31 юли 2017 12:30,
75
За Мария, подхвърлила сина си: Държавата дава! Не и детето, засега
Кадър: bTV

Държавата се активизира да помогне на Мария от Габра - майката, която подхвърли детето си, защото нямала възможност да го гледа. От социалното министерство обявиха, че ще й съдействат за намиране на работа и пари за операция.

Дали ще й бъде върнато бебето обаче ще се преценява тепърва. Дотогава спрямо момченцето ще бъде предприета "адекватна мярка за закрила".

Малкият Александър бе открит в бебешко столче близо до блок в столичния квартал "Младост" вчера по обяд. Малко по-късно Мария се обади в полицията и поиска да си го върне. Междувременно тя разказа тъжната си история – изоставила момчето, защото нямала пари, с които да го гледа, надявайки се така да му даде по-добър живот.

Още по темата
Жената обясни, че е останала без работа, получила е еднократно 100 лв. за детето, а самата тя трябва да се подложи на операция.

Днес съвместен екип на дирекция "Социално подпомагане" – Елин Пелин и бюрото по труда в Ихтиман са посетили Мария.

Експертите са я консултирали за възможностите за подкрепа за повишаване на родителския капацитет и са й предложили съдействие за регистрация в бюрото по труда и намиране на работа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.

38-годишната жена е подала официално заявление да си върне детето вкъщи. В отговор на това предстои изследване на родителския й капацитет, обясниха от социалното ведомство.

Мария ще бъде насочена да ползва социална услуга в център за обществена подкрепа.

По данни на дирекцията "Социално подпомагане" в Елин Пелин жената е получавала всички полагащи се по закон помощи – месечни помощи за отглеждане на деца, 600 лева еднократна помощ за раждане на второ дете, 100 лева месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година при неосигурени лица, информиха още от министерството.

Мария е посъветвана и да подаде заявление за отпускане на еднократна помощ в размер до 325 лева във връзка с предстояща операция, както и да заяви отпускане на целева помощ за отопление.

Същевременно екип на дирекция "Социално подпомагане" – Лозенец, е във връзка с лечебното заведение, където е настанено бебето. При изписването му ще бъде предприета адекватна мярка за закрила до завършване на проучването за родителския капацитет на неговата майка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето до тук ни доведе тази 27 годишна демокрация. Колко много има като нея. Как няма какво да унищожи всички тея довели страната ни до това положение въпреки, че тогава трябва и ние да си го получим, тъй като ние ги слагаме да ни определят съдбите.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VALERI DAI I PARI NI SA PRAVI NA LUD IMASCH
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички са се нахвърлили върху тази безпомощна жена,но никой не коментира робовладелеца,който я принуждава да работи 18 часа,който я принуждава да подписва договор за 4 часов работен ден,който не я е осигурявал,който я е мамил използвайки положението си на шеф,който я е експлоатирал като роб и не е имала време да погледне себе си,а камо ли да има време за деца от многочасова работа?
54
2
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 6 години
Говоря абсолютно точно, защото съм наясно с тематиката.Чл48а Осигурените лица.....Тя не е била осигурена към момента на издаването на 45 дневния болничен, защото осигуряването се прекратява с прекратяването на трудовия договор . Коя точно дума не разбирате? Дори и БТ не помага, защото БТ не осигурява за болест и майчинство, а само здравно.Имала е варианти, но не се е посъветвала как е най-добре за нея.Прочетох, че подписала напускане по взаимно съгласие. Много нелогично...
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 57така се упражнявате върху темата, ясно си е записано в кодекса, чл 48а "Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск." в чл 49 си е написано и как се определя размера, това уволнение може да и повлияе малко върху размера на обезщетението, но не и да я лиши от правото, отделно че при регистрация в БТ няма да има никакво прекъсване
52
3
 
3
 
! Отговори
До 54 преди 6 години
Дрън дрън, та пляс!Някой ви даде правилно определение - "примри-п*тки, които ронят крокодилски сълзи".Звездичката заменя буквата "у".Преди да нададеш съчувствен вой, помисли колко са достойните, умни, отговорни жени, които правят чудеса, за да осигурят приемливи условия и тогава си позволяват да родят едно дете, а второто им е мечта, която не знаят дали ще успеят да реализират.После се замисли колко са онези, които не могат и за себе си да отговарят, но раждат на поразия и викат "Помагайте!"
51
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 години
Не бъркайте болничен поради общо заболяване и болничен за бременност и раждане.Болничен за общо заболяване може да се издаде и 30 дни след съкращение на лицето, не това не важи за майчинството.В сайта на НОИ ясно пише условията за получаване на болничен за бременност и раждане, едно от които е към момента на издаването му, бременната да е осигурена за общо заболяване и майчинство.
50
1
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 6 години
Грешиш! Право на майчинство имаш ако в деня, в който ти издадат 45 дневния болничен, се водиш на работа със сключен трудов договор!!! Това е реалността!
49
4
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
В днешните несигурни времена трябва да се застраховаме. По света хората си застраховат дори домашните любимци. Ако е добър застрахователят ви, при всички случаи вие ще сте направили добра инвестиция и ще получите добра доходност от парите си. Аз съм доволен от БГ ИНС ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН БРОКЕР.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123Ако ден преди това те уволнят, изгаряш_____Абсолютно не е вярно елтова което си написал, независимо дали е за майчинство или болничен правото си го имаш, ако не си започнал работа при друг работодател представяш болничния при последния работодател, самото плащане си е от НОИ, през работодателя минават само документите, отделен въпрос е че ако версията и е вярна, то тя е можела да се регистрира и в бюрото по труда, за да няма никакво прекъсване в осигурителния стаж
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До ПартизанкатаНяма да разбереш Партизанка, те не си човек, не умееш да изпитваш емпатия.Още повече си кръвожаден, ако можеш ще наистина би я убил с камъни.Ти не можеш да прощаваш, а тя иска прошка и каза, че съжалява...А Коледа и великден всички с те християни, ама на маса.Е сега е време разделно...
46
2
 
5
 
! Отговори
До Партизанката преди 6 години
Кога тя изоставя детето? Когато то е вече на година и 10 месеца?С други думи, когато идва краят на платеното майчинство!А защо не го дава в социален дом по установения ред? Ами защото тогава ще секнат надбавките и другите помощи, които може да взема като самотна майка!Но за да се направят тези прости изводи, трябва да се анализира. Откъде толкова ум у една партизанка?Според партизанките, ако някой при/ми//тив ревне "Дай, гладен съм!", имащите веднага трябва гузно да наведат глави и да дават.
45
2
 
2
 
! Отговори
МАХНЕТЕ преди 6 години
го този интелектуален инвалид от медийното пространство!!!!!! СТИГА вече!!!!! И се погрижете за горкото дете, че бял ден няма да види!!!!!!!!!!! На такива трябва да им се забрани със закон да се размножават!!!!!!!!!
44
2
 
4
 
! Отговори
До Партизанката преди 6 години
Правилно си избрала този ник.Наричаш коментиращите простаци, а самата ти псуваш.Даваш мнение, без да си информирана подробно. Нагла и самоуверена точно като цървуланките, тръгнали по горите от неразбиране на законите на полтикономията или с цел да си хванат мъж и после оказали се на власт благодарение намесата на чужда армия.В други сайтове пише, че голямото им дете, на 13 г., го отглежда мъжът на тази мало/ум/ница. За да не иска да признае това, сигурно има причинаКога тя захвърля детето?
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кмета на Ел. Пелин потвърди, че е получавала всички средства по закон, които не са малко за сама жена с бебе. Детски за 2 деца, еднократна помощ за второ дете, помощи за самотна безработна майка. Лъжкинята е замислила нещо, за сега само телевизионно време и възмущение от хората към институциите. За мен тя е престъпник, рискуващ живота на бебе. Ако кучета го бяха нахапали или отвлекли, или обезводнило в жегата? Затвор, а не помощ за тази душманка!
42
3
 
5
 
! Отговори
Един от Бг преди 6 години
Вие не сте хора, А сте вълци в агнешки кожи. Защото изпитвате удоволствие от страданието на друг човек, а иначе сте милички като агънца ПРЕД ДУГИТЕ. Вълци сте, ВЪЛЦИ ЕДИНАЦИ, В АГНЕШКИ КОЖИ.
41
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
За тези, които се съмняват във версията за уволнението, ще направя уточнение.За да получава обезщетение за бременност и раждане 410 дни една жена, от които 45 дни преди раждането, тя трябва да има сключен трудов договор по времето на издаването на 45 дневния болничен. Ако ден преди това те уволнят, изгаряш. Друг е въпросът, че жената не е знаела да се обърне към Инспекция по труда, защото бременните и майките с деца до 3 години са защитени от уволнение, освен при срочен тд и закриване на фирм
40
1
 
6
 
! Отговори
Един от Бг преди 6 години
Абе Вие, Да Всички Вие, защо все се правите, че не знаете как инвалидите съществуват ТуК, На тази територия, как МЛАДО МОМИЧЕ ДИАБЕТИЧКА С УСЛОЖНЕНИЯТА ОТ ДИАБЕТА, ЕДНОТО УСЛОЖНЕНИЕ КОЕТО Е 97% ЗАГУБА НА ЗРЕНИЕТО И ОСТАНАЛИТЕ МНОГО ДРУУУУУГИ УСЛОЖНЕНИЯ се БОРИ ЗА ЖИВОТ СЪС ЗЪБИ И НОКТИ, ИИИИИИИИИИИИИ С ГОЛЯМАТА ПЕНСИЯ ОТ 209 лв. Как С ТАЗИ ГООООООЛЯМА ПЕНСИЯ ОБАЧЕ, ТРЯБВА ДА СИ КУПУВА ЖИВОТО-СКЪПОЦЕННИТЕ ТЕСТ ЛЕНТИ, ЗА КОИТО ТЕЯБВА ДА ОТДЕЛИ ОТ ГООООЛЯМАТА СИ ПЕНСИЯ 60лв. И Т. Н. ЗАААЩООО БЕ
39
3
 
11
 
! Отговори
Партизанката преди 6 години
Ето, и тази жена жива ще я разкъсат! ***!... ***!... Тя е болна, живее в мизерия с майка си, от пенсията й, безработна, изоставена от мъжа си, който не иска да признае детето й. Какво искат от нея? Защо е това публично унижение? Айде да направят така с ***, а?... Защо не потърсят отговорност на мъжа й, а? Защо не й увеличат майчинските? Мръсни ***! Цялото отношение в Бг е като Биг Брадър! се! Че и простаците я обсъждат и коментират по-долу! Да ви видя вас в това положение! Гадове сте всички в тая страна! Пред силните си траете и мълчите, нали? Ай сиктир! Гади ми се! Гади
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държава няма има вилает който се управлява и граби от 240 главорези и техните наследници роднини и мазни слуги.