Без пенсионери в детските лагери, за да няма "играчка - плачка"

Базите за учениците по морето вече са частни, пускат и възрастни
26
Без пенсионери в детските лагери, за да няма "играчка - плачка"
Снимка: Булфото, архив

Децата и възрастните туристи да не бъдат настанявани под един покрив. Такава промяна в изискванията за организирани пътувания на подрастващи планират членове на работната група, която от есента ще започне обсъждането на промени в Закона за туризма и в наредбата, уреждаща детските почивки, пише "Монитор".

Измененията са наложителни, защото към момента по-голямата част от базите, предлагащи специализирани ваканции за подрастващи, са частни.

От общо 141, колкото бяха държавните детски лагери в зората на демокрацията, сега действат едва 30 от тях.

Останалите още се водят като актив в "портфейла“ на "Ученически отдих и спорт“ ЕАД към МОН, но реално пустеят. Дупката, отворена от западането им, е запълнена от частни обекти, които за разлика от държавните не са строени специално за отдих на подрастващи и съответно отговарят на много малко общи критерии.

Затова от есента започва работа група, като част от участниците в нея вече дават заявки какво трябва да се промени. Конкретно за промяната възрастни да не почиват заедно с деца настояват от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и Асоциацията за детски и младежки туризъм, чийто представител Свидна Динева е член на работната група. По думите на Динева обикновено конфликтите идват от това, че има различни категории туристи на едно място.

Например в един от хотелите, където били настанени деца за лагер, по-възрастен гост се оплакал, че хлапетата минават до колата му. Той се интересувал, ако счупят предното стъкло на колата му, кой ще плати големите щети.

Шумът е друго основно притеснение, обясни Динева. И поясни, че традиционно времето за почивка за възрастните обикновено е от 14 до 16 ч, докато при децата режимът е по-скоро между 13 и 15 часа. Затова според експерта ако се настанят гости от различен тип, или трябва да са в отделен блок, или изобщо да няма, или да бъдат предупреждавани предварително. Тя счита, че местата, на които ще се провеждат детски лагери, трябва да бъдат включени в регистър и тези правила да важат за базите, които се включват в него. Специалистът посочи още, че това ще е сред предложенията за промени в нормативната база.

Изисквания за обезопасяване на подстъпи и тераси също е необходимо да бъдат въведени, за да се гарантира безопасността на децата, посочи Динева. И поясни, че според регламента сега има задължение хлапетата да се настаняват до 2-ри етаж на сградата. Експертът счита още, че задължително трябва да се включат и изисквания за външни терени, които да са подходящи за спорт и игра.

Предстои в Закона за туризма да бъдат изработени задължителни общи критерии, на които да отговарят детските бази за отдих, за да е гарантирано спокойствието на децата, а и на техните родители, съобщиха от ресорното ведомство. В информацията се посочва още, че в подзаконовата нормативна уредба ще се съдържат също показатели и правила, на които да отговарят лагерите в зависимост от възрастовата група на децата.

Миналия месец министърът на туризма Николина Ангелкова и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Анатолий Макаров лично инспектираха няколко български черноморски лагери. Тя показа, че проверените бази до този момент отговарят на всички критерии за настаняване и обучение на деца, посочват още от Министерството на туризма. Според данните им специализираните детски бази са оборудвани с всичко необходимо, за да предложат богата програма на подрастващите и да отговорят на интересите им. Те имат спортни игрища, басейни, обособена плажна ивица, театрални сцени, зали за танци и игри, за кръжоци и др. По-големите детски бази за отдих на Южното Черноморие, които разполагат с настанителна база за 250 до 500 деца
са в Китен, Приморско, ММЦ - Приморско, Обзор, кк Слънчев бряг. А всеки лагер се посещава през летния сезон средно от 3000 - 4000 деца, твърдят от Министерството на туризма.

Детски организирани ваканции обаче не се осъществяват само в тях, има и места за настаняване на Св. Константин и Елена, Балчик, Албена, Кранево, Камчия, Обзор, Свети Влас, Равда, Приморско, Китен, Царево, Созопол и Черноморец. Голяма част от апартхотелите около Слънчев бряг функционират и като детски лагери, каза още Динева. И поясни, че те имат добра хотелска част за настаняване и спортни съоръжения, подходящи за почивките на децата, зали, спортни зали и площадки. Но обща бройка за това колко деца пътуват организирано за почивка и ваканция не може да се даде.

По-голяма част от търсенето е за лагери по Южното Черноморие, каза още Динева. И поясни, че най-често продаваните пакети са за 7 - 9 нощувки.

Цената на пакета варира между 270 и 380 лева като в нея влизат хранене, нощувки и анимационна програма със забавления и спорт и образователни елементи, но без да се включва транспортът. Програмата на децата е разграфена по часове, а дневните занимания задължително започват със сутрешна гимнастика. Организират се различни състезания, а вечерите има тематични партита, като подготовката за тях е свързана с други дейности от приложните изкуства. Може да има време за обучение по водни спортове. Част от програмите се завърта и около творческите възможности на децата, например провежда се вечер на талантите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
3
 
! Отговори
Ирина Булмер преди 6 години
Бях родена през 2-та световна война, израснах в комунизма. Имаше голям недоимък. Пратиха ме на 10 години в летен лагер на ул. "Салтанат" 101 във Варна. Всички ние, дребните деца, пътувахме нощем във влака, бяхме набутани като херинги. Някои деца се качваха в мрежата за багажника, за да поспят. Аз също легнах в една такава мрежа, но паднах върху друго дете, легнало върху куфар на пода на купето. Счупих си носа. Спяхме в палатки, които бяха много студени през нощта. Храната беше добра. И т.н.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски, белоруски и украински лагери по морето вдигащи шум до небето. Сутрин започавт със смразяващ кръвта рев на пионерски тръби точно по комунистически модел.
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РеалистРъководителите на лагерите крадяха джобните пари на децата в тяхно отсъствие.Изземваха храната взета за из път и си правеха банкетчета.Живееше се по войнишки и се възпитаваше по комунистически!!!!
22
0
 
5
 
! Отговори
кьорава работа преди 6 години
До MenИ през соца се плащаше според брутната заплата ня родителите и някои деца летуваха почти безплатно с малки брутни заплати на родителите!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На фона на обрисуваната картина се питам - ние наистина ли се мислим за туристическа държава? Личи крещяща липса на разбиране как се прави туристически бизнес, тотална липса на стратегия и политика. Пълна трагедия!
20
1
 
2
 
! Отговори
И наше лошо...има! преди 6 години
До Анонимен 20 За НАШИТЕ деца става дума, за НАШИТЕ!Щом не са с мама и тате са УЖАСНА НАПАСТ! Представете си 100-150 такива в един хотел...
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От статията не става ясно за кои по-точно деца става въпрос: за нашите или за чуждите туристи??? Защото нашите деца са много малък процент от лагерниците и обикновено лагерът им е свързан с посещението на някой музикален/танцов фестивал. Всичко останоло е руски, полски, белоруски и украински лагери, като говорим за вериги., съответно по-ниска цена за чужди групи!!!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените ще скочат.
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РеалистТова е добро предложение.Харесва ми, както ми допадна преди време едно друго предложение - детските надбавки да не се изплащат в брой, ежемесечно, а да се приспадат от данъците на родителите. Това е справедливо - плащаш данъци, ползваш социални бонуси.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така де, да се създават трудови навици у децата!Какво е това, 7 или 9 дена да лежи на плажа, да яде и после да спи! Щом родителите му плащат почивката, значи онзи, който е прибрал паричките им, трябва да се погрижи и за възпитанието на малките. Какво по-добро възпитание от това, да го накараш да поработи малко, нали не достига персонал!Ето, това е добра идея! Ще допадне на собствениците на частните детски лагери.
15
0
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Тук пак се ширят предложения държавата да дава, да дава, да дава, ...Защо не се осъзнаете? Докато държавата дава, българите нищо няма да видим от това даване, освен, че ще се дават нашите пари. Съвсем друго трябва да се направи - държавата да взима по-малко, т.е. ако трябва да се намалят данъците на когото трябва, примерно данък общ доход за семейства с 1 дете да е не 10%, а 8%, при две деца - 5%, а при 3 и повече деца да е 0%, т.е. за тях да няма ДОД. Всичко друго е порочно за България.
14
2
 
17
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Не бе, бате.Днес частните хотели са собственост на онези, които навремето бяха най-строгите бригадирски командири. Ако си спомняш, те лопата не похващаха, а се кипреха наоколо с пагоните на командирските си униформи и следяха дали редовият ученик си изпълнява нормата.Затова се чудя, как не са се сетили досега да обявят, че от 9-те дена платена детска почивка, поне два трябва да се уплътняват като безплатен детски бригадирски труд за поддръжка на хигиената и зелените площи на хотела! :)
13
3
 
5
 
! Отговори
Може би все пак преди 6 години
е възможно да се направи нещо, та държавата да дотира известна част от сумите, необходими за да се плати лятната почивка на дете. Да се вземе от социалния бюджетПо-трудно ще е да се постигне предложеното в 6 - да се подпомагат частично работещите и осигуряващи се хора, чиито деца посещават училище ефективно, а не само формално. Трудно ще е, защото щом се появи възможност за подпомагане, веднага скачат и викат "Дай!" вечните "нуждаещите се", които се обиждат, ако им предложиш да започнат работа
12
3
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
При лошия сиц имаше специализирани за деца детски лагери, където децата почиваха по 20 дни, а при добрия капитализъм и добрата демокрация, детски лагери на практика няма, а в тези няколко дето са останали почивките са по 7 дни. Децата неясно кой ги организира да попълнят незаетите места в хотелите на мутрите, а тогава е съвсем нормално децата да пречат на почивката на останалите гости на хотела, все пак децата са си деца.
11
2
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Децата са последна грижа при капитализма и демокрацията, факт!
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Деца и пенсионери не може. Това са индивиди от две епохи и е съвсем нормално изобщо да нямат допир един с други по време на почивката. Трябват им възпитатели между 27 и 45 години.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MenИ ти си прав.
8
7
 
17
 
! Отговори
Men преди 6 години
До Ако има 2 или 3 децаАз имам 2 деца и съм против да плащам и за другите. Сега и без това плащам двойно 1 път за частно училище и втори път под формата на данъци които отива за общинските училища. Та благодаря, ако някой иска да си прати детето на почивка да си седне на задните части и да поработи, а не да чака някой друг да плати.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 141При добра управленска воля, дори в условията на капитализма е възможно да се възродят тези 141 детски почивни бази.Да намалят парите за "своите фирми", които се облагодетелстват с обществени поръчкии да инвестират в бъдещето на България. Бъдещето на страната ни зависи от онези, които съвестно отглеждат и възпитават децата си. Те заслужават държавата да поеме част от разходите за летните почивки на децата им.Не е невъзможно да се реализира това.
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия хептен се побъркаха, то бива лобизъм, то бива, ама хайде спрете се! Нито пенсионерите са проблем на децата, нито децата на пенсионерите, а липсата на информираност! Не говоря за "великото" до 2 етажа, предполагам, че децата живеят само до 2-ри етаж, а всички по-високи са забранени, алооо! Да, трябват изисквания към детските лагери, но те са в друга посока - възпитатели, педиатри, програми...