За бедността, таланта и мечтите: От гетото към Германия

27-годишният Данчо обаче вижда бъдещето си в България
4 авг 2017 16:00,
32

27-годишният Йордан Петров е лекоатлет, футболист и треньор. Преди 4 години се прочу в медиите с това, че яде по една баничка на ден. Днес обаче не иска да е известен с баничката, а с това, че в живота се справя сам.

Бившият национал по лека атлетика представи България на световното по полумаратон в Каварна през 2013 г. Оттогава талантливият състезател от ромската махала на Добрич покорява върховете на лекоатлетическите първенства у нас и в чужбина.

Иска да предаде това и на децата от кв. "Балик", в които вижда себе си. Междувременно живее в порутена колиба, без телевизия, с пропадащ таван.

Йордан е 10-ото от 13 деца. Сега живее с баща си и възнамерява скоро да замине да работи в Германия. После иска да се върне и да завърши образованието си - учи педагогика във филиал на Шуменския университет в Добрич.

Мечтите му не стигат отвъд махалата в Добрич и пределите на България, защото смята, че тук би бил най-полезен.

Омръзнало му е да го наричат "Данчо Баничката". Освен това разказва, че единственият му ритуал преди състезание е да яде по една вафла.

Казва, че ако трябва да избере заглавието, което най-добре го описва, би искал то да е: "Данчо вече се справя сам".

Ден след срещата с екипа на Bulgaria ON AIR Данчо отиде на Лудогорския маратон. Там финишира първи, без конкуренция в най-масовата дисциплина – 21 километра бягане.

Ако искате да помогнете на Данчо:
BG75UBBS80021039970440
Йордан Андреев Петров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Dancho Petrov преди 6 години
Moga sam da se spravq znam che she moga nqma znachenie che pochnah 12godishen 1 vi klas chovek kato ima jelanie i cel vsichko se postiga mnogo blagodarq na horata za pomoshta no znam che moga da se spravq sam .
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лош...лош народ сме.Абе...лоши сме.Ако щат...и 10000 коментара да ми изпишат дървените философи по долу и да ми обяснят причините защо това момче не заслужавало нещо си.Лош ген.
22
1
 
4
 
! Отговори
nina преди 6 години
Браво на това момче,пожелавам му да успee в начинанието.Нека да има повече такива истории.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Gerb da mu pomogne a i bogatascha simionov valeri hubaveza
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак репортажи за мексиканци. Няма ли българи-спортисти?
19
2
 
4
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Принципно си прав, но не съм сигурна, че прави нещо различно. Тази сметка ми е много съмнителна. Но според мен сме прекалено толерантни и разбиращи, това е и част от проблема.
18
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27-годишен е лекоатлет, футболист и треньор с дарителска сметка! Не ви ли е срам поне малко, не ви ли е неудобно? И каква е тази медия, която предоставя трибуна на такива? За какво е тази дарителска сметка? За последен модел айфон, за пиене, уредба, която да се изкара навън за сватбите и да дъни по цяла нощ, маркови дрехи, за ремонт на къщата, която не се знае дали е законно построена?
17
1
 
4
 
! Отговори
от 15 преди 6 години
до 21: Съгласен съм, че не трябва да се даряват пари, още повече, че човекът уж е казал, че се оправя сам. Даряването на пари за такива каузи е мечешка услуга. Имах предвид, че като има такъв ром, който гледа да прави нещо различно от чаавета, трябва да проявим повече разбиране и толерантност.
16
3
 
18
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Пълно е с успели български спортисти и лауреати на олимпиади. Това е чудесно и много се гордеем с тях. Но нито един досега не е представял дарителска сметка с неизвестна цел. Това, че няко се издържа сам си е негово задължение, а не повод за репортажи. Дарителски сметки може да имат тежко болни хора, защото българските заплати действително не позволяват да се платят огромните медицински разходи, които са последния им шанс. За какво точно трябва да помагаме на Данчо?
15
1
 
7
 
! Отговори
да ама не преди 6 години
а бе на 27 г и още не се справя сам....пък и дарителска сметка...Виждам го като треньор на мексиканците от гетото, на заплата към някоя мексиканска организация за интегрирането им...
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един на стохиляди, но да му вярваме ли, като 99 999 лъжат, крадат, не спазват никакви закони и принципи. На швед не вярвам, ако ще ръка да си реже пред мен.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все някой по неизвестни причини трябва да ви дава нещо на вас! Работи и си изкарвай пари. Здрав, млад, прав мъж събира дарения?! За какво точно? Защо си въобразявате, че някой е длъжен да ви издържа?
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сметката за какво е? Ромите цял живот са на дарения и то безвъзмезни. Те така се научиха, че всичко им се плаща от държавата. А от къде идват парите не знаят, защото не са завършили и 4-ти клас. Аман вече. Плащаме данъци и здравни като попове, а после ... пак плащаме като попове в болницата, в администрацията навсякъде.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Данчо, но като ще се справя сам, защо има дарителска сметка?Данчо не е болен, не е бебе...Данчо е ром, който в случай има планове и ако наистина е кадърен, ще ше справи.Но Данчо е капка в морето, знаете какво имам предвид.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Определено трябва да се поощряват такива хора от махалите, които на 27 вместо да имат 5-10 чаавета гледат да се развиват в някаква област.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦецоЗа тях даряваме всеки месец. При това задъжително.
8
0
 
18
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
А за другите 12 чавета няма ли да даряваме?
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27-годишният Йордан Петров е лекоатлет, футболист и треньор....................................ММИ ТОЙ СИГУРНО ДОСТА ПЕЧЕЛИ ОТ ТЕЗИ ДЛЪЖНОСТИ.ЗАЩО ИСКА ДАРЕНИЯ?
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цg чалъми и номера!С една вафла ще бяга маратон!?Айде бе..
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Данчо Баничката"ще по-полезен на Меркел.Да заведе в Германия и цялата ромската махала на Добрич.Там е неговото и тяхното бъдеще.