Едносменен режим в училищата до 2021 г. – цел на министерството

Министър Вълчев: Обхващането на децата в детска градина е ключово за интегрирането им
12 авг 2017 11:52, Елка Василева
49
Едносменен режим в училищата до 2021 г. – цел на министерството
Красимир Вълчев. Снимка: архив, БТА

Имаме за цел въвеждането на едносменен режим в училищата до 2021 г. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

Той обаче призна, че в големите градове ще бъде трудно да го изпълнят.

„Но сме планирали с ръководствата на най-големите общини да направим преглед на цялата образователна инфраструктура. Където е възможно, това ще се случи в кратки срокове. Във Варна ще бъде построена нова училищна сграда на Математическата гимназия“, добави той.

Въвеждането на задължителна подготовка за децата на 4 години е една от важните ни мерки, заяви още Вълчев.

„Обхващането на децата в детска градина е ключово за тяхното бъдещо интегриране в образователната система. Всички изследвания показват, че тези деца имат по-високи резултати и прекарват повече време образователната система. Децата, чийто майчин език не е български език, успяват да се интегрират в образователната система, ако са посещавали детска градина”, подчерта той.

Още по темата

Според него детската градина и учителят са ключови фактори за преодоляване на проблема с ранното отпадане и с възпроизвеждането на неграмотността от поколение в поколение.

Министър Вълчев посочи, че образователната система трябва да позволява учене на различни скорости.

„Имаме известно закъснение за учебниците. Очакваме между 10 и 20 септември да бъдат доставени във всички училища. По-голямата част от тях ще имат учебници за 2, 6 и 8 клас към 15 септември“, добави Вълчев.

За учителските заплати той отново подчерта, че средната работна заплата на учителите трябва да бъде по-висока от тази за страната. „Тази година ще направим общо увеличение за всички, а догодина предвиждаме промяна в механизма на управление на средствата в системата, така че да предоставим повече на детските градини и училищата, които са в малки отдалечени места“, посочи Вълчев.

По думите му агресията в училищата е най-трудният проблем и е проекция на множество фактори. „Мерките са много. Аз вярвам във взаимодействието между учители и родители. Това е една от темите, върху които ще наблегна. Там може да се подобри най-много. Може би днес има повече недоверие между учителите и родителите, отколкото е имало преди. Ще има и повече психолози в училищата“, отбеляза Вълчев.

Според него критерият уседналост при избор на учебно заведение за децата в 1 клас е допълнителен и има за цел да минимизира възможността за злоупотреби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
2
 
! Отговори
не знам преди 6 години
Но като му гледам фейса на това нещо на снимката,и имам чувството,че е на диета с фикуси и филодендрони!
36
1
 
3
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Ако Ви е скучно, ако не сте си купили вестник "Стършел" и искате да се разведрите-- следете с интерес, какво умуват "умниците" от МОН ежедневно. Всеки ден истински бисери. У-у-у-уважаеми г-н министре, защо не кажете числото на закритите и унищожени училища в РБ в последните демократични години ? Защо, който и да си отвори публично устата от Вашето м-во, включително и Вие, бълвате небивалици ???? За Бога, на кой свят живеете??
35
1
 
8
 
! Отговори
луди преди 6 години
Ивъх, от 4 годишни ги подкарват вече ;) то на 3 още едвам говори и не може да си обуе гащите и разменя лявата с дясната обувка, вие искате да минават тестове... Светът е полудял напълно.
34
1
 
9
 
! Отговори
Бивш... преди 6 години
Има един за трепане, и той е бившия просветен министър Д. Вълчев!!! Тая шушомига се скри, а направи най големите поразии заедно с Орешарски, в образованието! Има доста дървета в центъра на София! Далавераджията сега преподава на студенти, но само за едно мисли коцкаря...за младо агнешко! И за парички,най вече...
33
1
 
12
 
! Отговори
ЗАЩО НЕ СЛЕДИТЕ преди 6 години
ЗАЩО НЕ СЛЕДИТЕ СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕТО НА НАЧЛАНИЦИ, НАВЪРШИЛИ ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИЯ. В ОУО - ХАСКОВО ПОМ.ДИРЕКТОРА НАСКА АНГЕЛОВА ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е ПЕНСИОНЕРКА, НО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВРЪЗКИТЕ СИ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е НАЧАЛНИК И ДА ВЗЕМА МНОГО ПАРИ И ДА ПОЛЗУВА ГОЛЕМИ ОБЛАГИ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПОСТА, КОЙТО ЗАЕМА. МНОГО СПОСОБНИ МЛАДИ ХОРА СА БЕЗ РАБОТА, А ПЕНСИОНЕРКА КОМАНДВА ОБЩЕЖИТИЕТО. УПРАВНИЦИТЕ СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НЕ ЗНАЯТ. ОТВРАТИТЕЛНО Е ТОВА И ПРОДЪЛЖАВА С ГОДИНИ ПРЕД ОЧИТЕ НА РУО.
32
2
 
2
 
! Отговори
Sesam преди 6 години
Simulanti. Na besilkite.
31
1
 
3
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Е тогава да види министъра Екипа по обхват как ще бъде ошамарен .... Жалко , че си правят експерименти с хората ....
30
1
 
9
 
! Отговори
realist преди 6 години
Закрихте училищата в изцяло ромски села, още тогава тези деца не посещаваха училище редовно, сега ще тръгнат ли с автобусите до града, да учат? Родителите им няма да ги пуснат, особено момичетата, защото си имат "културни" особености. Това ходене по адреси с полицай, е абсурд. Никого нямате право насилствено да извеждате от дома му, освен ако не е арестуван.
29
1
 
11
 
! Отговори
Госпожо... преди 6 години
До Михайлова...нямам намерение са категоризирам интелигентността на министъра на образованието, но ми се струва, че няма как до 2021 година всички български училища да преминат на едносменен режим. Погледнете елитните училища - та те се пръскат по шевовете и при две смени, как ще съумеем да удвоим капацитета им два пъти за четири години никак не ми е ясно. Няма налице и конкретна програма за постигането на намерението, така че - приказките на министъра изглеждат въздух под налягане...
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думата "реформа" е празна от смисъл защото още от 80те се ползва за щяло и нещяло. На 2 смени в една сграда 2 училища, после беше 1 смяна и в събота, после "Сендов",после дойде демокрацията и наново всичко, сега пак смени, дуална с-***. Че тя таз с-*** си я имаше в техникумите. На нас ни преподаваха инженери на хонорар по повечето спец предмети и нямаше някой да не може да работи с поялника.Имаше стажове,практика и пр. А всички в градовете 1ва смяна-без коментар!
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Михайловаясно - 35 г. стаж, на 22-23 г. сте завършили висше образование и при добро стечение на обстоятелствата сте започнали работа и не сте прекъсвали. сега сте на възраст пред пенсия и си кротувате в училище със съкровената мисъл да минат още 2-3 год и да се пенсионирате. така както се изказвате тук вероятно се изказвате и в училището и подкрепяте ръководството, иначе може да се окаже че нямате норматив и сте излишна
26
1
 
14
 
! Отговори
realist преди 6 години
Закрихте училищата в провинцията, учители бяха изритани на улицата. Учениците от селата ги струпахте в 1-2 училища в близкия и недотам близкия град, ни с инфраструктура се съобразихте, ни с нищо. От малки децата се подхвърлят по автобусите, едва се качват, едва сядат на седалките, пътуват зимата при лоши метеорол. условия, а в Сф във всеки квартал има училище. Колко средства за закупуване, поддръжка на автобуси, шофьори, гориво, стол, отопление, помощен персонал... Това бяха учителските заплати.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 1989г сме "демокрация и пазарна икономика" и по формулата "има ли печалба и кой я ползва" се вземат и реализират правителствените решения.Но вече 28 г българските политически бок.луци властват и става все по-неясно каква е печалбата и кой печели от това,което стана и е днес БГ и БГ-народ! Не е ли време по подходящ начин НАРОДЪТ да отговори на въпросите "КОЙ Е ВИНОВЕН?" за състоянието и "КАКВО ДА СЕ ПРАВИ?" от тук нататък?Има ли хора,които да организират отговарянето?
24
1
 
15
 
! Отговори
пери преди 6 години
И не ме интересуват ромите. Интересуват ме децата, които ходят на училище и които реално ще бъдат засегнати от каквито и реформи се въведат.
23
3
 
6
 
! Отговори
пери преди 6 години
Айде стига безсмислена активност. Всички предложения на министерството и идеи за реформи в разгара на отпускарския сезон са тотално нелепи. Всъщност би било чудесно децата да започват училище в 8.30 или 9.00 и да приключват в 3 следобед, но няма как да се случи, защото училищата са тъпкани с деца и една смяна просто няма как да има. Закриха сума училища, сега къде точно ще настанят децата, за да учат в една смяна?
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите и комсомолците в БГ по определение трябваше да са челния отряд на работническата класа и интелигенцията!Защо децата на баш-комунистите и комсомолците,антикапиталистите и революционерите от 1944г след 1989г предадаха идеите и делото на родителите си и станаха баш-капиталисти,антикомунисти, антибългари и контрареволюционери? Това демократизация на обществото ли е или деградация на съзнанието на "децата"? Защо не се въведат обръщенията " г-н капиталист" и " г-н контрареволюционер"?
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, не мога да коментирам
20
1
 
11
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Ти му подаряваш химикали , а то започва да рисува лицето си с тях . Незнае предназначението му в 3 клас. Същинско маймунче ....
19
1
 
16
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Ето само като чета коментарите знам че каквото и да бъде направено за шведите те няма да бъдат интегрирани . Трябва да се прави за българчетата а те колкото могат нека се приобщават и следват модела . Процеса не трябва да е обратен!!! Подкрепя се незнанието , неграмотността и агресивните им изблици . Срамота за системата !
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Михайлова, това "умно" момче и съфамилника му докараха делегираните бюджети и псевдоматурите. Резултатът след 10 г. е повече от ясен - пълен образователен провал!Стой още 35 г. като учител и дано да видиш още такива "умници"!