Взимат и такси "празна чиния" и "тирбушон" в кръчмите по морето

"Прекарват" ли се взаимно клиенти и заведения?
Обновена: 12 авг 2017 07:36 | 12 авг 2017 07:30, Елка Василева
148
Взимат и такси "празна чиния" и "тирбушон" в кръчмите по морето
Снимка: Dnes.bg

След избухването на скандала "празен стол" през последните дни летовници се оплакаха в социалните мрежи и от други странни такси в заведения по морето.

Във Facebook потребителка разказва, че тя и компанията й били изненадани с нерегламентирана и нефигурираща никъде в менюто такса "празна чиния", която персоналът на заведение в Созопол си удържал от празнуваща компания, пише "Монитор".

11 възрастни и 3 деца празнували рожден ден в заведението и направили сметка за над 400 лв. Когато дошло време да плащат обаче, сервитьорката ги поляла с леден душ, като им казала, че дължат и по 2 лв. на човек заради използваните за поставяне на парчетата торта чинии. Така за секунди заведението спечелило 28 лв. ей така, от въздуха.

Още по темата

Друг потребител на Facebook с име Иван Маринов пък разказва случай отново от морето, но от Варна, където в заведение в центъра на града празнували сватба. Управителят на заведението предварително ги успокоил, че няма проблем и че могат да си внесат отвън виното и ракията, след като яденето и другите питиета ще се поръчат и купят от заведението.

В разгара на веселието, когато сватбарите решили да отворят бутилките с вино и помолили за тирбушон, барманът с щастлива усмивка им заявил, че ще трябва да платят 8 лв., за да получат пособието за отваряне на бутилките. На възмутения опит на свекъра да обясни, че имат разрешението на управителя да си внесат виното и ракията отвън, барманът арогантно отговорил: „Да, разрешихме ви да си ги внесете и вие го направихте. Но за да имаме и ние някакъв кяр все пак, управителят каза да ви начислим такса за тирбушоните. Хайде сега не се стискайте, че да не вземем да ви сложим такси и за чашите, които ще ползвате за виното.”

Оказва се, че в България има и други подобни случаи. В постовете под разказите за таксите "празна чиния" и "тирбушона" възмутени споделяха как са били принудени да плащат и за други внесени отвън храни и напитки в заведения.

Не всички хора обаче реагираха по подобен гневен начин. Някои заявяваха, че е напълно нормално, след като се опиташ да „прекараш” заведението, като му ползваш интериора и посудата, а си внасяш евтино или домашно пиене отвън, персоналът на свой ред да се опита да те „прекара”.

Хора, прекарали повече време зад граница пък обясняваха, че в повечето заведения в Европа това си е напълно нормална практика и дори имало име „corkage”, или казано по нашенски такса „сервиз”, за ползване именно посудата на заведението. Единствената разлика била, че в Европа, когато клиентите искали информация дали могат да си внесат отвън храна и питиета, персоналът ги уведомявал предварително за тази такса, а не ги поставял пред свършен факт в края с поднасянето на сметката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
2
 
! Отговори
още преди 6 години
такса клечка за зъби ,такса салфетка, такса солница, такса оцетник, такса покривка за маса, такса нож и вилица, такса не си измил ръцете, такса измил си ръцете
131
0
 
2
 
! Отговори
Гери преди 6 години
Според мен тези измислени такси са обида за клиента! Достатъчна е надценката на предлаганото меню, която те си определят. Трябва да се споделя за случаи с измислени такси и просто ще фалират от липса на клиенти!
130
1
 
4
 
! Отговори
12 преди 6 години
Тези кръчмари се превърнаха в бейове. Не плащат данъци, музика до дупка, пушене (защото без пушене във вертепите им щели да фалират). Крайно време е някой да им наложи ред.
129
0
 
1
 
! Отговори
Още може преди 6 години
Щом не налагат и такса Мек муй значи положението не е толкова лошо!
128
0
 
2
 
! Отговори
byrobocop преди 6 години
А на мене в един публичен дом ми взеха такса "Ползван презерватив''
127
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ресторантьорството в България е на смешно ниско ниво, така е и по морето и в София. Така е защото повечето ресторантьори са селяци, бивши партийни секретари и всевъзможни мутри, на които са им харизани бившите държавни заведения или терени за да си построят кръчмите. Тези хора нямат никакво понятие от този бизнес защото са си червени кратуни.
126
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От такива такси можеш да избягаш,като си хапнеш филия с мас.Но от такса сградна инсталация не можеш да избягаш никога!
125
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛЪЖА!
124
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Normalna praktika....restoranta ne otvoren za da sinosite otvinkayadenei piene..sedetesi po kishtite togava
123
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз имам лек за такива такси. Чиния в главата и тирбушон в га. Зата.
122
2
 
17
 
! Отговори
Студент преди 6 години
Само бойкот на такива заведения и бармани ! Да си начисляват на себе си и да богатеят от това !! Черничек "АМАН" от такива своеволия у нас! Оказва се,че наистина живеем в беззаконова държава ?!Всичко се стреми само по най-бързия и лесен начин да забогатява. Ами тогава без нас !!!
121
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да взимат каквото си искат, не ме интересува. Аз на българско море отдавна не ходя.
120
7
 
28
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Следващият път като ида на бръснар, ще си нося самобръсначката, крема за бръснене и ще искам да ме обръсне без париако ме изгони или набие, ще се оплача във фесбука
119
2
 
15
 
! Отговори
Е преди 6 години
Какви са тези глупости, аз май не живея в България. Такса за това такса за онова... у нашия малкия град няма такива истории. Връщат и 50 стотинки ресто, даже в заведението което посещаваме, от време на време ни сервират в бонус някоя порцийка хапки или крилца ей така. Явно лошите практики се прилагат в сезонните ресторанти където никой никого не познава.
118
1
 
8
 
! Отговори
куката преди 6 години
А такса "ПРОСТОТИЯ", кога и КОЙ?
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива практики сигурно има в заведенията за бързо хранене като примерно в градските бани 1 час с преобличането в кабинките и къпането с поливането,душа на излизане,но там нямаше такива дребни калкулаци за ползване на услуги и инвентар на заведението,но сега такива ще да са времената в цепене на цената с разликата от тогава стотинка по стотинка цяла калинка,грамче по грамче едно трабанче,левче по левче цяло кадилакче и сега проценти по проценти цели бугати и други класи,такси по такси ренджърси.
116
2
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Маляк да си при "Борисов 3"
115
1
 
7
 
! Отговори
Завистливия преди 6 години
Аз пък искам да дават на ХОРАТА С ПО-МАЛКИ възможности и Мерцедесите по 1000лв ,защото не могат да си позволят да платят на МЕРЦЕДЕС цената,а пък завода да си вземе разликата като надуе цената за богатите.Или пък да им дигне цената на парното а?СМЕШНИЦИ.Глупоста не ходела по гората ,а по хората-вече и по празните площи за писане.
114
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като за всичко ще начислявате такси направете си луксозен ресторант предвиден за богати хора. Смешно е в някаква си кръчма да се опитват да ти вземат и последната стотинка от джоба и то само, защото си решил един път да влезеш.
113
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха. Само гърч за баламурниците.