Внимавайте с домашната ракия! Първакът е силна отрова

може да lr вкара в гроба от 2 до 10 часа след консумация
Обновена: 13 авг 2017 07:30 | 13 авг 2017 07:30, Камелия Цветанова
150
Внимавайте с домашната ракия! Първакът е силна отрова
Снимка: Булфото, архив

Първакът от казана е отровен. Той може да вкара в гроба от 2 до 10 часа след консумация, предупреждават токсиколози, цитирани от "Монитор".

Първият потекъл алкохол при варенето довежда до неврологични увреждания, ако е поет в малки количества. Той е вреден дори за разтривки, тъй като отровата му прониква през кожата.

Симптомите на отравяне с първак са гадене, повръщане, падане на кръвното налягане, възможна е и кома.
Не само въпросният първак, но и ракията може да бъде опасна, ако стопанинът на казана е решил да спести от хубавия материал и сложи в него изгнили плодове, каквито вече има в изобилие след дъждовете, да прибави стари компоти и мухлясали сладка, както и плодове с костилките. Причината е, че при ферментацията костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина, която блокира дишането.

Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. Освен това всеки алкохол над 40 градуса крие рискове.

Освен това домашните казани нямат т.нар. степен на разделяне, която максимално да отдели метиловия спирт и тежките алкохоли от ферментацията. Тези алкохоли, погълнати в по-голямо количество, създават опиянение, близко до наркотичното, но могат и да имат много по-тежки прояви, като невропатологични и невротоксични действия.

Метиловият спирт пък може да повреди очния и слуховия нерв, да порази мозъка и дори да причини смърт.

Проблемен е етилацетатът, който се получава, когато произвoдителят пропусне момента на варене и остави плодове да ферментират повече време, при което те се превръщат в оцет. Така при варенето на джибрите оцетната киселина се свързва с етиловия спирт до получаването на въпросния етилацетат.

Това вещество се абсорбира в черния дроб и нарушава мастния обмен на организма, което в крайна сметка води до цироза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: ракияпървак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Мухай преди 3 години
До Анонимен Ама ти верно си смахнат като повечето БГ-търтеи.Нещастиеееее....
78
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен пък жената ми наложи мега-твърда забрана и вече половин година не съм близвал "твърди горива". 1000% съм по добре и препоръчвам на всички да пробват-има винце, бири, ликьори а също и ВОДА. Ракия винаги ще се вари, има големи майстори, въпросът е как се потребява- моята баба пиеше 50-70гр, а аз бях почнал по 250-400/вечер, и сега си давам сметка-колко е много това. Който може с по-една на ден-да пие, другите да спират навреме като мен!
77
11
 
9
 
! Отговори
ДЖИБРАТА преди 6 години
ЧЕРВЕНО ВИНО СНОЩИ ПИХ И .......ДВЕ РАААААКИИИИ
76
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те хората които си варят ракия от край време знаят как да си я сварят. Проблема е в новаторите в тази област.
75
2
 
14
 
! Отговори
balkandjia ot Troqn преди 6 години
Verno dedo umre ot pusta rakiq ama na 95 godin
74
0
 
12
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
температурата на джибрата е много важна !22-26 Цако е под 22Ц ферментацията се забавя а под 15-16Ц спира ано е над 26 Ц джибрата се прокисва НИКОГА не оставяите джибрата на слънце или непокрита
73
0
 
12
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
кога джибрата се прокисва :- появят ли се мухи в джибрата - пишете я бегала - това че мухите помагат на ферментацията и без мухи няма ферментациа са ГЛУПОСТИ !- гнили или мухлясали плодове - пишете я бегала джибрата - старателно измивайте бидоните и каците - ако са мръсни пишете я бегала джибрата- не наливайте вода от маркуча - ако все пак друг начин няма, оставете водата да преседи 3-4 дена преди да сложите плодовете и захарта
72
1
 
7
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
за джибрата:ако не добавите захар, ще искарате 3 л ракия от 100 л джибракогато захарността стигне 12-13 максимум 14 захарни градуса, захарта стига, и да сложите повече няма да се преработи или и да се преработи ще триабва дълго да чакате - не си струвакогато захарноста падне под 3 захарни градуса - може да варите, не си струва да чакате повече, ферментацията силно се забавя след товаКОНТРОЛИРАЙТЕ киселинноста - дигне ли се над 6.5 джибрата се изхварля !добавяне на сода и пр химикани - НЕ
71
2
 
9
 
! Отговори
бахейс преди 6 години
май много сложно го обясних:- това което изтича преди изпаренията да достигнат 73Ц се ИЗХВЪРЛЯ - това е метил и пл етери - когато парата стигне 75Ц баренето спира и останалото се ИЗХВЪРЛЯ - задължително се минава през филтриране с активен въглен - да обере тежките метали от казана които са и вредни и дават лош вкусако джибрата се прокисне стават 2 неща - първо остава не преработена захар, второ при варенето се образъват ацетони - за това ви болят главите а не заради метиловия
70
2
 
12
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
слушайте като ви се говори .... отвратта дето и викате ракия за това никой не я пие по света !1) киселинноста на джибрата трябва да се контролира ! ако ПХ на джибрата мине 6.5 - ДЖИБРАТА СЕ ИЗХБЪРЛЯ !2) казаните които имате в България са ПЪРВОБИТНИ ! Казана трябва да има дестилационна колконка поне с 4-ри степени !3) каквото сложите -това ще пиете ! НЕ ВАРЕТА *** !аз НИГОГА до сега не съм виждал домашна ралия без ацетони !
69
7
 
24
 
! Отговори
дедо порко преди 6 години
Аз съм оцелял защото пра- пра- дядовците ми са пили ракия от плодове , а не спирт от трици в луксозни бутилки от суперо.
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЩерюВнимавайте с първаците - да не опънете търнаците...=теб какво те бърка как ше опъна търнака? иви викаш - убивай се както искаш, ама преди това трябва да си си платил!
67
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не разбрахте ли, че трябва да купувате бееее ...скоро ше ви забраним доматите и чушките в двора на село - или взимате семена за посев от монсанто, или купувате пластмасата от полша... къде се намирате вие да се отглеждате сами всичко и да си правите всичко сами, от книжката "направи си сам" и "домашен майстор", това да не ви е безплатното време от социализма?!плащайте и въздуха, ако неискате - системата няма нужда от вас, защото не печели от вас!разбрахте ли ве роби, разбрахте ли бееее! :)
66
10
 
9
 
! Отговори
роко преди 6 години
Абе като взема едно дръво че ти да видиш първака не бил убав.Ей я го разреждам до 58 градуса и така го пием минало годишен пръвак с комшията иван ударихме по два седмака,с едни домашни домати една мазна мръвка метнахме на жарта и пиперки и стана една първака небил убав,ам пийте си тогиз на цар киро минтето,и не мешайте на наще работи не бил убам,аз 40 години домашна удрям тез ше ми викат вредна айсиктир от тука бе дръво ви требе дръво
65
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе в статията наистина има огромна доза истина, отровната домошарка наистина може да те вкара в гроба, и дядовците ни и прадядовците ни са пили от нея и в крайна сметка голяма част от тях вече са покойници, а останалите, още някоя годинка и те.
64
5
 
30
 
! Отговори
Juls преди 6 години
На Ванко дедо му цял живот си пийваше от отровната домошарка и накрая естествено го вкара в гроба млад и зелен на 95 години.
63
3
 
9
 
! Отговори
x преди 6 години
Абе вреди си наистина, има много случаи с хора повръщат кръв и умират от цирози или някав рак на черния дроб, за тва не се прекалява, а 1 ракия най много на вечеря :)
62
2
 
10
 
! Отговори
74, не аби матряла, преди 6 години
вземи го превари. Това всичкото е вярно, но може да се избегне
61
7
 
46
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
От днес вече няма да пия домашна ракия до сега не знаех тая истина вече ще пия само купени от магазина спиртни напитки защото не само,че са безвредни но и полезни.Сега се чудя къде да излея ракията която имам ще се отърва от нея само дано не отрови тревата къде то ще я излея.Благодаря за статията вече знам истината за домашната ракия.
60
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не се гръмнете.Кой технолог ви даде информацията?