Внимавайте с домашната ракия! Първакът е силна отрова

може да lr вкара в гроба от 2 до 10 часа след консумация
Обновена: 13 авг 2017 07:30 | 13 авг 2017 07:30, Камелия Цветанова
150
Внимавайте с домашната ракия! Първакът е силна отрова
Снимка: Булфото, архив

Първакът от казана е отровен. Той може да вкара в гроба от 2 до 10 часа след консумация, предупреждават токсиколози, цитирани от "Монитор".

Първият потекъл алкохол при варенето довежда до неврологични увреждания, ако е поет в малки количества. Той е вреден дори за разтривки, тъй като отровата му прониква през кожата.

Симптомите на отравяне с първак са гадене, повръщане, падане на кръвното налягане, възможна е и кома.
Не само въпросният първак, но и ракията може да бъде опасна, ако стопанинът на казана е решил да спести от хубавия материал и сложи в него изгнили плодове, каквито вече има в изобилие след дъждовете, да прибави стари компоти и мухлясали сладка, както и плодове с костилките. Причината е, че при ферментацията костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина, която блокира дишането.

Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. Освен това всеки алкохол над 40 градуса крие рискове.

Освен това домашните казани нямат т.нар. степен на разделяне, която максимално да отдели метиловия спирт и тежките алкохоли от ферментацията. Тези алкохоли, погълнати в по-голямо количество, създават опиянение, близко до наркотичното, но могат и да имат много по-тежки прояви, като невропатологични и невротоксични действия.

Метиловият спирт пък може да повреди очния и слуховия нерв, да порази мозъка и дори да причини смърт.

Проблемен е етилацетатът, който се получава, когато произвoдителят пропусне момента на варене и остави плодове да ферментират повече време, при което те се превръщат в оцет. Така при варенето на джибрите оцетната киселина се свързва с етиловия спирт до получаването на въпросния етилацетат.

Това вещество се абсорбира в черния дроб и нарушава мастния обмен на организма, което в крайна сметка води до цироза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: ракияпървак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
22
 
! Отговори
Абре ! преди 6 години
Не пипайте рикийъта на ората, ей, че става лошо !
58
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Каква новина е това?Химиците го знаем от 100 години, ама тука в България има пишман майстори, дето се правят на много умни.
57
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като усетя аромата, миризмата на двойно преварената сливова... Коя друга напитка има такъв аромат?Нито Smirnoff, нито Bushmills, никоя.
56
3
 
6
 
! Отговори
Тровят с ХЛОР преди 6 години
Вниамвайте много терористи тровят милиони БЪлгари и европейци чрез хлор токсични канцерогенни разтвори подавани вместо питейна вода.Преди две години в Свищов казанджия наля отровна вода в казана за разрежданена материала.Отдели се отровен дестилат..При поемане отравя кръвта.Уврежда трайно сърцето и кръвното ..В Оня регион Свищов Белене Плевен Ловеч заради хлор токсични канцерогенни разтвори умират като мухи от инсулти,инфаркти и рак.
55
11
 
10
 
! Отговори
Шиши Кифтето преди 6 години
Па я че си пием домашнатъ пърцуца и че си маам пръжки и пъча с мноо чесан па вие ме чекайте да умра,мочайте си щирбетите и си дъвчете гюрлюците докато не станети прозрачни Опсаааааа Опсааааааааааааааа
54
3
 
4
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Ок!
53
3
 
6
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
."Уискито" го ползвам след секс за дезинфекция при партньорка за една вечер......Как по-точно, че ми стана любопитно?:)
52
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак платена статия .
51
9
 
14
 
! Отговори
маке преди 6 години
стига приказки веке сум на шестата и ракия под 60 града не признавам
50
6
 
4
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Харчите пари за "зимна течност за чистачки" ? Имате пари - пилеете ги. Моята рецепта за 10 литра : Преварена ,изстинала и утаена вода от чешмата -6,5 литра : ракия, която никой не харесва /аз също- около 45 граедуса, кисела,миризлива, лютива, с цвят "лилав" и т.н./ и не ми се занимава по-вече с нея-1 литър: денатуриран спирт /заради приятния син цвят/ купувам го от магазина/ - 0,5 литра : ПЪРВАК / той е опасен - спиртомера потъва до 80-85 градуса и само дяволът знае какво има вътре/ - 2 литра.
49
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да не ми се иска да го призная - в тази статия има голяма доза истина!Промишленото производство на алкохол поне елиминира напълно вредния метилов алкохол!Това в селския казан за ракия на бай Танас няма как да стане!
48
1
 
11
 
! Отговори
ПорЦелан преди 6 години
Да сме живи и здрави след час карам бидона с кайсии и зарязали на казана. Тази година от всяка пъпка имаше по три-четири плода. Пък ще гледаме да не се натровим. Аз не пия де, не ме кефи ама жената обича, тя да му мисли. :)
47
12
 
31
 
! Отговори
Най-голямата преди 6 години
глупост е варенето на домашна ракия?!От N броя години пия само уиски.За Коледа,Нова година,имен ден,рожден ден или друг повод,по-едно малко,чаша вино или чаша бира колкото за здраве?!По-думите на доктора,това не било пиене?!Да,може и да не е,но на 60 години,нямам кръвно,болно сърце,холестерол,кръвна захар и други такива.Работя активно,чувствам се добре,гледам си семейството-жената и децата,и се радвам на живота?!Така,че момчета,умната и от мен запомнете,че от алкохола файда ЙОК!!!
46
0
 
5
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
До шматка. Не беше ли чувал за водка "Цар Самуил"? :)))
45
0
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 102Аааа те компотите са еликсир.ххххВиждал съм как варят от магарешки тръни.Честно
44
1
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 61Утепа коча с лопататаХахаха
43
0
 
5
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Пак ви препоръчвам дегустация, защото както ми се струва, сега не се уважавате достатъчно. Като му засегнете на маса с достатъчно материал за дегустация и мезе-ще дойде и взаимното уважение. :)
42
0
 
12
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Къде е тая ракия по 3лв. литъра бе, дай да я взема ако е над 40-градуса!!?
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО MaйMyнaтaВсичко е от мозъка. Имаш мозък - боли те глава, нямаш мозък - какво да те боли?
40
3
 
11
 
! Отговори
бърбън ли? ХА-ХА преди 6 години
Тези всичките, дето пили това или онова, всъщност не са стигнали по-далеч от гроздова менте по 3 лева литъра.