Внимавайте с домашната ракия! Първакът е силна отрова

може да lr вкара в гроба от 2 до 10 часа след консумация
Обновена: 13 авг 2017 07:30 | 13 авг 2017 07:30, Камелия Цветанова
150
Внимавайте с домашната ракия! Първакът е силна отрова
Снимка: Булфото, архив

Първакът от казана е отровен. Той може да вкара в гроба от 2 до 10 часа след консумация, предупреждават токсиколози, цитирани от "Монитор".

Първият потекъл алкохол при варенето довежда до неврологични увреждания, ако е поет в малки количества. Той е вреден дори за разтривки, тъй като отровата му прониква през кожата.

Симптомите на отравяне с първак са гадене, повръщане, падане на кръвното налягане, възможна е и кома.
Не само въпросният първак, но и ракията може да бъде опасна, ако стопанинът на казана е решил да спести от хубавия материал и сложи в него изгнили плодове, каквито вече има в изобилие след дъждовете, да прибави стари компоти и мухлясали сладка, както и плодове с костилките. Причината е, че при ферментацията костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина, която блокира дишането.

Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. Освен това всеки алкохол над 40 градуса крие рискове.

Освен това домашните казани нямат т.нар. степен на разделяне, която максимално да отдели метиловия спирт и тежките алкохоли от ферментацията. Тези алкохоли, погълнати в по-голямо количество, създават опиянение, близко до наркотичното, но могат и да имат много по-тежки прояви, като невропатологични и невротоксични действия.

Метиловият спирт пък може да повреди очния и слуховия нерв, да порази мозъка и дори да причини смърт.

Проблемен е етилацетатът, който се получава, когато произвoдителят пропусне момента на варене и остави плодове да ферментират повече време, при което те се превръщат в оцет. Така при варенето на джибрите оцетната киселина се свързва с етиловия спирт до получаването на въпросния етилацетат.

Това вещество се абсорбира в черния дроб и нарушава мастния обмен на организма, което в крайна сметка води до цироза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: ракияпървак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говорим за продукти за ядене и пиене.
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно някой да хвали града, че е по-модерен за живеене от селото. Ама на село има спокойствие, чист въздух, дворче, асма, земя.
17
1
 
40
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Незнам какво става!На село цялата махла дядовци и бабички цял живот са бухали свинско и ракия и умират на по 80-90 години а сега масово хора умират на по 45-50-55-60 от инфаркти,инсулти,рак !!!
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе все едно сега да има статия "Не си правете домашно вино, не си правете домашно кисело мляко и сирене, не си правете домашна лютеница, не си правете салата с домашни домати, не си правете омлет с домашни яйца и т.н."за всички е ясно, че домашното е 1000 по-вкусно, по полезно, по-добро, по-качествено.А не "щастливи кокошки, прасета и т.н.".
15
8
 
4
 
! Отговори
Къркач преди 6 години
Пием секва гмеж, която е под 2 лева литъра. Нема ми нищо. Без къркане нямам муза за Джавата.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миналата седмица сварих 20л кайсиева, няма такъв елекзир. Преди години пиех само твърд алкохол - не става хора от него се умира. Сигурно съм поел отрова за 100г напред. В петък в една кручма на нашето прочуто черноморие ми сервираха една чаша бяло наливно вино и в събота щях да пукна. Сега пия само вино от доказани произвозители и ми е ОК. Домашната я варя от асмалъка и плодните дръвчета в къщи. Правя си я като за мен, но не мога да я пия. Много рядко по 50г за обезаразяване :)
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и домашна ракия голям ***, зависи коя я прави.Купувал съм си кофти домашна и съм я изливал в мивката.Но купешкият алкохол не трува.
12
3
 
19
 
! Отговори
До 31 преди 6 години
Е казвам ти, че пиех само качествено уиски и накая имах проблем с дебелото черво, и докторът изрично ми забрани да пия. И 2 г. не пиех, при един опит да близна купешки алкохол веднага ме заболя пак стомаха и се отказах. Но след 2 г. реших да опитам нещо домашно, но не какво да е, а правено от познат, който е от провинцията в едно селце в планината, той я прави ракията за себе си сливова два пъти преварена. И леко започнах с големи опасения, но се оказа, че тази ракия не ми вреди.
11
4
 
19
 
! Отговори
маке преди 6 години
темата за домашния алкохол ме обижда лично некем да кръкам от отровите от магазина коко и да ревете за паре я съм си копал лойзето я ке си кръкам винцето и ракийката
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бирата е вредна, вдига кръвното.А вино българско хубаво в магазина не знам дали има. Най-добре е пак домашно.
9
2
 
34
 
! Отговори
До 23 преди 6 години
Няма да ни впечатлиш с обидите. Който има възможност да си вари ракията, нека го прави. Също както и домашната лютеница, няма нищо общо с купешката, ако ще и да имат най скъпата реклама.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нашия град има модерен казан за ракия, който веднага отделя вредните съставки на ракията и излиза готова за пиене на момента. НО! Какъвто и материал да сложиш, излиза една и съща ракия. Няма го ароматът на слива или на гроздето. Жив спирт на 43 градуса.
7
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не може да се сравни с домашното, това важи и за ракията и виното, но трябва да е правено не за продаване, а за себе си, да е хубаво и човекът, който го прави да разбира. То както не от всеки става готвач, и не от всеки става човек, дето да може да прави ракия и вино.А всичко вече по света качеството му спадна. Докато ракията си е същата качествена. Няма как да се сравни *** ако ще да струва 200 лв. със домашното. Домашното си е домашно.
6
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ракия никога не съм правил, взимам от познати, но домашната, ако е правена от майстор е 1000 пъти по-хубва от всеки купен алкохол.Бях минал на скъпо уиски и пиех само това, но накрая щях да се озова в болница. Докторът ми каза да не пия никакъв алкохол. и като минаха 2 години минах на домашна ракия от един познат, страшен майстор, сливова два пъти преварена. И от 2 г. съм на нея. Нямам никакви проблеми със здравето, причинени от ракията. Не близвам купешко, вредно е.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм познавач на ракиите, и не мога да направя никаква разлика във вкуса и на най скъпата ракия в онези тънки шишета, и на онази с меката топлина. Нека някой разбирач да обясни има ли разлика.
4
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудно как българите не са загинали през вековете, след като е нямало частни винпроми, които да са загрижени за здравето му.
3
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ейй статия против домашната ракия. От много години пия домашна ракия и досега проблеми съм нямал. Ама нали трябва да се купува купешкия *** и да напишат една статия. Тия журналисти понякога за нищо не стават. Знаем че първакът е отровен, знаем че и костилките отделят токсини аз не ги слагам.
2
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната платена от винпромите статия за вредата от домашната ракия. Вредата е единствено за винпромите, чиито приходи се намаляват от домашнярката. А за първака всеки знае, че става само за разтриване. Сега ще последват статиите за тежките метали в ракията и прочие.
1
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ял краставици и пил ракия е умрял! Даа....Краставиците са опасно нещо !