Крибул, тайнственият камък и Баба Юлия – пътят към магическото изцеление

Легендите разказват, че скалната арка лекува всички болести
16 авг 2017 15:00,
55

Високо, някъде в западните Родопи, една жена е поела по тежък път. По стъпките й ходят хиляди хора с надеждата да намерят лек. Последната им спирка е тайнственият камък, чиято магическа сила остава неразгадана и до днес.

Крибул е малкото село на голямата надежда. От години селището е известно с местността "Скрибина" и с камъка. Легендите разказват, че той лекува всички болести, стига достатъчно силно да вярваме.

Случило се е и на Юлия Земеделска. Преди 10 години се разболява тежко и оцелява благодарение на скалната арка. Тогава 74-годишната жена дава обет - да помага на хората докато е жива.

Вече 10 години баба Юлия върви към трудния път на изцелението и всеки ден поема мъката на стотици хора.

"Аз не ги лекувам хората. Само им лея куршум и ги водя на камъка. Вярата ги лекува. Аз не съм по-нагоре от лекаря", споделя Земеделска пред репортера на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова.

Всяка сутрин възрастната жена тръгва към камъка. Доскоро е изминавала 6-те километра от дома си до скалния масив сама или на магаре. Но тежестта на годините я принуждава да стига до мистичното място с джип.

Сам-сама, с една торба в ръка, баба Юлия си проправя път през гъстата гора осеяна с дрехи. Всяка от тях символично носи частица от болката на стотиците хора, тръгнали да търсят изцеление от камъка.

Едва когато човек е изпълнен със силна вяра, чудесата започват да се случват, твърди лечителката. Казва още, че през годините е станала свидетелка на неща, които и тя самата не може да си обясни. И говори с уважение към змията - пазителката на камъка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
ММ преди 5 години
*** народ, слаба държава.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не пишете глупости отидете и вижте за какво става дума.Вълшебно място вълшебна жена.Поклон
47
9
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
поредните хаховци :)всичко е от ДНК-то
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Лекар с богат опит Ами като почти всички станахте търговци със здравето на хората и очите ви са само в парите и много малка помощ получават от вас какво да правят, остана ни едната вяра в чудеса?
45
12
 
5
 
! Отговори
емир преди 6 години
Щом изцелението е от Аллах/Бог, защо ходят да се молят на камъка *** помакиньо просто.Това си е съдружаване с Всевишния и те изкарва от религията, вярно си шаманка, а не мюсюлманка.Иначе нашите по-възрастни турци и помаци що годе мога да разбера, наивни и простички, но чий го дирят софиянците с джиповете не мога да проумея.
44
1
 
7
 
! Отговори
Чърчил преди 6 години
До Лекар с богат опитС вяра без вяра с лекарства без лекарства едно е сигурно че всички един ден ще пукнем кой по рано кой по късно за това яжте пийте и си носете новите дрехи...и т.н.
43
5
 
7
 
! Отговори
абе всички тука преди 6 години
Като толкоз вярвате в камъни и дърве, що ходите по доктори и натоварвате здравната каса, а не оставите средствата за нас, дето вярваме само в медицината, а не в баба Гюла? Ходете си по вили и могили и това е. Бас ловя, че нещо ако ви заболи/ тук философстващите/, на мига ще отидете на преглед и с радост ще си купите лекарствата.
42
1
 
4
 
! Отговори
любопитен преди 6 години
До ААА А защо ходиш на лекар, като видиш зора, а? Тичай при бабата. И добре запомни какво си писал тука. Спомни си го и следващия път като извикаш лекар или бърза помощ. Не предизвиквай съдбата, че да не тичаш до болницата!!!
41
12
 
4
 
! Отговори
Лекар с богат опит преди 6 години
НИЩО не минава само с вяра. От мен да го знаете.
40
2
 
16
 
! Отговори
Младши преди 6 години
Интересно е,хареса ми- бабата определено е добра жена,дано нещата вървят добре и да се помага на хората.
39
4
 
15
 
! Отговори
Мемет Али от Гостун преди 6 години
Нали това село ми е наблизо, та да ви кажа, че нашите ( помаците) там може да са прости и неуки, но няколко фамилии от това село яко лапачка му удариха, и манипулация вкараха в играта..! Някои хора са си родени факири да правят от нищо пари- ей това, с този камък е доказателството: от камък злато правят хората, и не се срамуват да те лъжат в очите! Балъците идват от далеч даже, да ги скубят... Ех живот, живот...това е само мое лично мнение
38
0
 
5
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 6 години
До А защо...За Европейците Ориента започва от Будапеща такаче не сЪ праи на Лондончанка нема нужда....
37
1
 
16
 
! Отговори
Антрополог преди 6 години
На една могила на един приятел подобна баба му излекува епилепсията.
36
6
 
9
 
! Отговори
Валерката преди 6 години
Касов апарат има ли на камъка ?
35
2
 
10
 
! Отговори
А защо... преди 6 години
насред западните Родопи ни пускате такава ориенталска анадолска музика и за десерт "Селям Алейкум"?
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм човек, който тачи плацебо ефекта. Но има някои случаи, в които буквално се озоваваш на ръба на трапа и там нямаш време за нищо друго, освен моментално вливане на лекарство, за да се стабилизираш и да прескочиш трапа. Лично на мене ми се е налагало на 2 пъти. Когато обаче болестта ти позволява луксът "време", тогава трябва да пробваш всичко- лекари, баячки, хомеопатия, отчаяните времена изискват отчаяни мерки. Химия, баене, природа, трябва да пробваш всичко, ако положението го изисква.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да,Плацебо ефекта е известен. Но помага ли на всеки? Не разбира се!"Всеки човек има различна степен на вяра в действието на нещо. Когато обаче човек с бяла престилка ти предложи нещо, ти си склонен да му вярваш, че това ще те излекува. Плацебото се активира посредством психологически стимулант, в описният от мен случай- лекарят.
32
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има хора които вярват на тези неща. За мен си е пълна глупост. Два камъка се изтърколили преди милиони години, появила се дупка и как е станала вълшебна? Никак. Да,Плацебо ефекта е известен. Но помага ли на всеки? Не разбира се!
31
4
 
11
 
! Отговори
ААА преди 6 години
До аз тамСамо това е --- самолечение на самия организъм! Лекарствата, предписани от лекарите, не лекуват! Те или подтискат дадена функция на организъма, или я разбитват, за да започне вътрешното самолечение! Като в добавка повлияват лошо на други здрави функции/органи, като ги влошават.
30
2
 
23
 
! Отговори
аз там преди 6 години
Ефектът "плацебо" не е измама както някой смятат, а метод за активиране на функциите на самолечение в мозъка. При подходящи условия мозъкът реагира с нервни реакции и така както реагира с отдръпване при допир до печка, така реагира с удоволствие при целувка, така може да унищожи ракова клетка. Това, че не знаем как и предпочитаме рязането, не значи да отричаме. Та кротко с "измамата" плацебо. Да напомня и че удоволствието от гледане на секс по телевизията също може да бъде наречено така.