Мерките за сигурност в Европа – слаби от 15 години

Терористите ще удрят все повече туристическите градове
12
Мерките за сигурност в Европа – слаби от 15 години
Снимка: Reuters

Терористичната атака в Барселона е трагична, но не е неочаквана, смята експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

"В края на февруари миналата година от Европол заявиха, че от анализите им личи, че следващата година ще се характеризира със сериозни атентати в големите европейски градове", обясни той.

Барселона е един от най-посещаваните градове от туристи особено през лятото.

Засегнатите хора при нападението вчера са от 28 националности и според него това означава, че терористите са постигнали целта си, тъй като атаката в Барселона получава много голям международен отзвук.

"Целта е паниката да е колкото се може по-широка в международен аспект", коментира той пред bTV.

Още по темата

Според Радулов Европа има сериозен проблем с мерките за сигурност, особено в последните 10-15 години, когато се е смятало, че няма толкова голяма опасност за хората от стария континент.

"Само че в Ислямска държава не са толкова глупави, много добре знаят как се прави разузнаване и контраразузнаване и как да привлекат на своя страна хора в Европа", отсече експертът.

"Много години говорим за оръжията и как автомат Калашников е най-произвежданото и опасно оръжие, което съществува и се използва, но терористите напоследък се насочват към общодостъпни средства, към автомобили", допъли Радулов.

Той коментира, че закупуването или наемането на автомобил не предизвиква подозрение, което терористите много добре използват в своя полза.

"След всички подобни атентати в Европа установихме, че полицията е недостатъчна на места. Включително и в Лондон. Хората искат повече сигурност", каза още Радулов.

На въпрос дали нашите служби могат да се справят с атентат от този тип у нас, Радулов каза, че трябва да се надяваме.

"Публичният образ на службите е доста опорочен", смята той и даде пример с последния скандал, при който мъж беше разпитван от ГДБОП заради заплахи срещу премиера Бойко Борисов в социалните мрежи.

"Това значи, че службите не работят по сериозни сигнали и това, което вършат, е показно", смята Радулов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми слаби защото по едно време живеехме в 21 век преди Германия да ни върне в 15...
10
0
 
7
 
! Отговори
goso преди 6 години
дано не съм лош пророк, но ако бях на кметство София или полицията, бих веднага подредил тежки бетонни саксии в началото на Витошка до Алабин напряко пред Макдоналдс-а, който знае това място и има очи за тия неща ще разбере, горе откъм патриарха също
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът не е в мерките за сигурност. Проблемът е в това, че т.нар. "международна общност", НАТО, ЕС, ООН, САЩ допуснаха създаването на ИД, в продължение на години гледаха безучастно как ИД се разраства и не направиха нищо, за да я спрат.Проблемът е и в това, че САЩ раздаде демокрация на страни в Северна Африка и Близкият изток, което беше предпоставка за възникването на терористични организации. Свалиха талибаните, Садам Хюсеин и Муамар Кадафи, че били диктатори. Какво дойде на тяхно място?
8
2
 
6
 
! Отговори
Нане преди 6 години
Важното е мечета да има. Ще бием терористите по главите с тях, много ефикасно оръжие, ние ги бием а те припадат от смях, и така ги елиминираме.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей този "1984" се чудихте как да го измислите и накрая просто с тъпотия успяхте! Плюинко няма ли да излезе да каже нещо за хибридни войни дето не му дават шанс на фирмите да печелят пари по проекти.Колко килограма сигурност трябва да се произведе тази година в колониална маййммуунузирана Европа?
6
2
 
1
 
! Отговори
ИМА видео терор преди 6 години
точно същите увреждания на зениците се виждат и след актовете срещу Ница..Да с е докладва веднага производители на камери и екрани сканиращи терористични табла и подобни монтирани нагло престъпно в градовете пострадали от подобни манипулации и в други градове.У нас подобна се внедрява с НАГЛА КОРУПЦИЯ Техниката с е виждала от космоса къде е монтирана по увредени обеми около нея
5
2
 
1
 
! Отговори
Срочно сравнете преди 6 години
Зениците на всички са тежко трайно увредени от НОВА МАЗНА ТЕЖКО ТЕРОРИСТиЧНА ВИДЕО ТЕХНИКА МОНтирана през 2017 година..Техниката с е контролира от МАСОВИ тип пред Black dead убиици чрез черни холограми нарочно вградени..Внедрява се чрез видео пси препрограмирани престъпници на власт ..ЕКсперти веднага да намерят подобна техника в ПАриж,Брюксел и Лондон
4
2
 
1
 
! Отговори
ИМАло ВИДЕО ТЕРОР преди 6 години
Зениците на всички са тежко трайно увредени от НОВА МАЗНА ТЕЖКО ТЕРОРИСТиЧНА ВИДЕО ТЕХНИКА МОНтирана през 2017 година..Техниката с е контролира от МАСОВИ тип пред Black dead убиици чрез черни холограми нарочно вградени..Внедрява се чрез видео пси препрограмирани престъпници на власт ..
3
0
 
19
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Проблема се решава много лесно: всички тъмни и брадати се връщат откъдето са дошли. Толерантност хубаво, ама всичко си има граници.
2
0
 
22
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Мерките не са слаби, населението не е същото, каквото ти е населението такава ти е държавата. Вкара маймуни 30г и си пренесоха проблемите от африка и бл изток тук. Екстрадация и забрана на исляма
1
3
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Като гледам ,у нас експертите по тероризъм от времето на бай Тошо и експертите по антитероризъм сега, са едни и същи.