10 хил. българи облякоха народни носии в Жеравна

Традиционна българска сватба очаква гостите днес
19 авг 2017 15:34, Анисия Иванова
18

За десети юбилеен път "машината на времето" върна хиляди българи в годините, когато нашите предци са ходели със сукмани и потури, украсени с гайтанени елечета.

Облечени така, както са били бабите и дядовците им, 10 хил. души се стекоха вчера вечерта край Жеравна за началото на традиционния Фестивал на народната носия.

За първи път пред публика оживява постановка на Шипченската епопея по повод 140 години от героичната битка, а днес предстои да бъде изиграна традиционна българска сватба, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Радвам се, че през всичките тези години, когато съм идвал, виждам нови хора, много деца, облечени в носии", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Полина Господинова преди 6 години
Уважаеми г-н/г-жо ОМГ /много обичаме да даваме коментари и да се изказваме "компетентно" за всичко, ама да си застанем с името зад думите...липсва ни мъжество!/,Да, вярно е, че има вход от 25 лв.! Както е вярно, че три дни има оркестри, певци, възстановка на боевете на Шипка, охрана, хора, които да поддържат чистотата и т.н. Много е лесно да сипеш обиди и да пишеш по форумите с *** псевдоними. Заповядай догодина на фестивала да видим какво ще пишеш после. А входа ще ти го платя аз.
9
1
 
0
 
! Отговори
омг преди 6 години
Вярно ли е че входа е бил 25 лв? Тоя фестивал се прави на поляна нали и защо трогава вход 25 лв ,за какво по точно ? Да не са поканели Мадона да пее ? Даже паркинга бил 10 лв ,аве това не е фестивал ,а заведение !
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я , и Цвъкито е там вееееее!!!!Лолззззз.
7
0
 
5
 
! Отговори
Браво ! преди 6 години
Така се прави в Норвегия, на всеки официален или личен праздник всички, от най-малките деца до възрастните, се обличат в носията на региона си.Никой не ги принуждава, това е традиция която се спазва от всички с удоволствие!
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Toновете отпадъци, повръщано и фекалии....И те ли са чат от "тържеството на българщината"?Или пак са били марсиянците?
5
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цецо Апартамента се радва, че вижда нови хора, облечени в народни носии.Я им раздайте и по една значка, календарче с образа на Вожда за да е пълна радостта. Имаше и фенерчета, с които като светнеш към стената и Неговия Образ изгрява.Гербаджииска, по комсомолски фалшива иницатива, направо казано - евтин маскарад.Тия хиляди , дошли там да се отъркат малко около властниците от ГЕРБ, сякаш това ще ги направи по-значими.Няма - за тях винаги ще сте материал.
4
4
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До И.Д.И какво от това? Къде учат децата ти? Къде плащаш данъци? След 10 години децата ти няма да знаят български.А ти лично, какво направи за страната си, или смяташ, че изпращайки някое евро или долар на родителите ти с 60 ЕВРО пенсия, или гласувайки от далече за най -убедително лъжещия, си помогнал? Какво направи ти, тук да са същите условия, както там? Пред кого го поиска? пред клавиатурата, или в кварталното заведение , с Българското знаме?Иначе по-добре гледайте "Време разделно" онлайн.
3
6
 
10
 
! Отговори
И.Д. преди 6 години
До ХАХ:Не е позьорщина. За българите в чужбина това е сгряващо душата и сърцето пламъче.
2
5
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
И какво от това? Кактое тръгнало, България ще е само географско понятие.....Скоро един селски свещенник ми каза, знаеш ли кои са най-редовно на църква? Освем разни очукани от живота вдовици, баби и старци, които си личат от далече, на църква ходят най-голямите к-ви и най голямите бандюги, и то-показно, за да ги видят всичките, колко са праведни.Тук поне 80% са такива, или търсят емоции.После-терминала, самоблетчето и чужбина, или преклонена главица в офиса на "инвеститора" от чужбина...
1
14
 
23
 
! Отговори
Хах преди 6 години
Сега може да ме нападнете , но си мисля ,че това връщане назад към "българското " , което се забелязва по събори, сватби ,абитуриенски балове с обличане на носиите , си е чиста проба позьорщина.