Пенсиите ни гарантирани до 2040 г. А след това?

Достъпът до системата ще става все по-труден със скока на възрастта
57
Пенсиите ни гарантирани до 2040 г. А след това?
Снимка: Булфото, архив

До 2040 години пенсионната система ще е стабилна, но след това ще е нужна реформа, защото положението ще се влоши. За това предупреди социалният министър Бисер Петков по повод информацията, че работещите в момента на около 40 години ще останат без пенсии заради демографската криза.

Още по темата

Системата е базирана на солидарността между поколенията, тези които работят сега плащат пенсиите на възрастните хора, а тези които ще навлязат след няколко години ще са ангажирани с пенсиите на следващите поколения.

Когато се променя съотношението между тези, които получават пенсии и тези, които внасят пари в системата, се стига до напрежение в системата, защото вноските, които се плащат са по-малко от нужното, обясни министърът пред bTV.

Той напомни, че до 2037 г. постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените и достъпът до системата ще е все по-труден. Така че искат или не на възрастните хора ще им се наложи да работят повече.

Към момента средната възраст на българина е 43 години и се оказа, че сме втората страна, след Германия, по застаряване.

Една от особеностите на българския трудов пазар е, че ромите ще бъдат все повече от хората, които трябва да бъдат наемани и заради това сега един от приоритетите на правителството е образованието им.

Относно ниската безработица у нас Петков коментира, че основният проблем на пазара на труда е липсата на квалифицирани работници.

Във връзка с това се взимат мерки срещу отпадането на ученици, както и да се стимулират майките да се върнат по-рано на работа след раждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
Минавам преди 6 години
Бисер Петков е лъжец, долен мръсен лъжец, не му вярвайте. Няма държава, която да не е в състояние да плаща пенсиите на осигурявалите се хора. Освен когато такива като Бисер Петков ги крадат. Има бюджет, има данъци има хиляди начини за осигуряване на хората, само че в случая причината е друга - тук умъртвяват всички хора, които не им снасят пари. Тук управлява мафията, тук на власт са убийците, защото няма мъже да им счупят престъпните кратуни!
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото по нормалните държави пенсионните дружества инвестират парите и така става че има пари за пенсии а не се разчита че някой работи за да плаща пенсията на друг. Така е било в България и преди девети. Но сега няма кой да му дойде до плиткия акъл да го направи. Или поне да почне да го прави. Тия в министерството на финансите си бъркат в носа и гледат как да си изкарат заплатките без да мислят
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига писахте глупости. Националният осигурителен институт /НОИ/ е държавен. Ще фалира само когато държавата фалира. А това няма как да стане. И ако не се плащате осигуровките, пенсии ще има, но ще останат ниски и ще го духате та стари години.
51
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
а как може да не ти дават пенсията при навършени години за пенсиониране защото си нямал пълен трудов стаж.В чужбина щом навършиш годините за пенсиониране ти дават ако ще и 20 евро да си изработил.НА ТОВА МУ СЕ ВИКА ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ!
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че кой ти пречи - внасяй си и по 1000 лв., открий си сметка в някоя банка и си внасяй.Осигуровките към НОЙ не са само за пенсии, а и за изплащане на болничните, майчинските и пр.Откъде мислиш, че ти плащаш, когато си вземеш фалшив болничен лист, за да си правиш ремонта?
49
3
 
5
 
! Отговори
DS преди 6 години
БЪлгария е фалирала държава.След само една година няма да може да плаща и сегашните ПЕНСИИ. ТАКА ЧЕ СЕ СПАСЯВАЙТЕ ПО ЕДИНИЧНО.
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как става тая работа? Живее в тристаен апартамент и има вила, а всеки вторник и четвъртък по обяд в градинката се реди за купичка супа, защото пенсията била малка. И като нищо веднъж хвърли през балкона 15 хиляди лева.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно това , че неможе индивидуални партиди. В момента осигуряването е около 300 + лв на месец. Ако внасяш по 200лв по индивидуална парти да за 35 години ще внесеш около 90 000 лв. След пенсиониране живота е около 15 години идва пенсия 500 лв на месец. Това е при 200 лв вноска. За 35 години. Ако увеличиш годините и вноските на 300 лв. Пенсията и партида та ти ще натрупат доста капитали.
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След това, без пенсии ! Нали НЕ искат шум по курортите и градовете. Няма туризъм , няма пари. Следователно няма и пенсии. То неможе да говориш , без да мислиш , а накрая да искаш и пари :))
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои искат индивидуални партиди?! И колко мислите че ще се натрупат и по колко примерно ще трябвя дя внясяте,за да можете да получавате напр. 600 лв. месечна пенсия?Особено при сегашните нива ва лихвите,които са почти отрицателни,а и се удържат по 8% от тях!
44
0
 
10
 
! Отговори
До 36, продълж. преди 6 години
Щяха да мизерстват, ако нямаха други вложения и ако не бяха купили няколко имота на Ривиерата.С други думи, всякакви солидарни фондове крият рискове, защото може да попаднат в ръцете на мошеници или ако леви правителства се задържат по-дълго време на власт, първо тях ще опразнят или обезценят.
43
0
 
13
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
тези мои близки, които живеят във Франция, са работили и двамата - и мъжът, и жената. Но тя е правила вноски само в един фонд (там им казват "каси"), а съпругът - в три такива фонда ("каси"), за три пенсии. Там това е възможно - един човек да си направи такива вноски, че да получава няколко пенсии от няколко пенсионни фонда.И какво стана? Социалистите на Митеран дестабилизираха тези фондове и в резултат, едната от трите пенсии на мъжа се равняваше на стойността на 10 кг месо! Щяха да мизерстват
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се изравним с европейските държави. Ние в България си имаме собствени жилища, е, вече няма да имаме, ще сме принудени да си ги изядем и после да живеем под наем като всички по света. В Германия не дават социални помощи на хора които имат собствено жилище, а тук притежаващите имоти за хиляди лева получават помощи от държавата, за енергия, за храна, за обучение за транспорт, за какво ли не.
41
1
 
11
 
! Отговори
До 36. Звучи добре преди 6 години
на теория, но на практика на кой наш частен пенсионен фонд имаш доверие?В чужбина също така не всичко е 100% гарантирано. Когато Митеран и неговите социалисти бяха на власт, съсипаха много неща, включително и пенсионните фондове. Имам близки, които са заминали за Франция преди повече от 40 г. и "забравили" да се върнат. Там обаче им е провървяло. сега са добре, защото навремето са влагали пари така, че сега те им носят добри доходи.Относно пенсионните им перипетии ще напиша отделно.
40
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрацията е хубаво нещо, но само за хора които искат да живеят демократично.В древна Елада, люлката на демокрацията, са изгонвали завинаги тези които не живеят според правилата. Ако не са подлежали на по-тежко наказание.Това е - който не иска да живее като другите да се маха!
39
1
 
20
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Точно така е.Проблемът е там, че те ще се изнесат от България едва тогава, когато вече няма да е възможно да живеят тук на чужд гръб.Значи трябва да намерим решение и да ги спрем, преди да са ошушкали социалния бюджет до дъно.Как да стане това?Ще стане само по един начин. Чрез строги закони и тяхното прилагане да бъдат заставени да работят и да не им се дава абсолютно нищо, ако не са го заплатили. Дори и да бъде въведена мярката принудителен труд.Ако не им харесва, ще се изнесат още сега.
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще дойде времето когато ромите ще трябва да ви хранят и плащат пенсии! А това звучи страшно на фона на все по затъващата в мизерия територия. Ромите в момента са над 10 % от населението като имате предвид че са все млади. При тях до дълбока старост не се стига умират между 50 и 60 годишни в редки случай достигат 70 години и то тези които са родени по бай Тошово време. Нещата вървят от зле на по зле! Но това сами си го докарахте. Младите бягат в чужбина заради ниските заплати в БГ!
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайската система е добра. Там със закон задължават децата да се грижат за родителите си. Който има деца ще бъде обгрижен, който няма ще си отделя пари за старини. И като знаем, че след 23 години няма да има пари за пенсии защо да си плащаме осигуровките?
36
13
 
5
 
! Отговори
без_име преди 6 години
нищо гарантирано няма, а огромна част от бг пенсионерите не са нищо повече от обикновени ***, които точат джоба на работещите. пари за пенсии може да няма още от следващия месец, особено ако бякой случайно ги насочи към родилните отделенияпредлагам бартер с ЕС - да вземат пенсионерите и на тяхно място да върнем младите, които те изгониха.заколи бабичка-обеси достоевски-спаси света.
35
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина е мързелив и крадлив, така го научи комунизма. И да не бачкаш пак вземаш пари ... ама това свърши!Затова си правете частни пенсионни вноски, не в НОИ.Западния свят отдавна е организирал своите планове за пенсионерите.Но там не е минал комунизма и затова са добре...