На Шипка побеждават българите... Свободата през детските очи

Започват националните чествания на 140 г. от Шипченската епопея
23 авг 2017 10:45, Петя Славова
108

Започват националните чествания на 140 години от Шипченската епопея. Слоганът на събитието тази година е "Свободата през погледа на детските очи".

"Децата са нашето бъдеще, трябва да знаят и почитат своето минало. Искаме честванията да са своеобразен мост между поколенията", каза областният управител на Габрово Невена Петкова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че 25 август изцяло е посветен на децата, като са планирани различни състезания и уроци по история. На 26 август е кулминацията на тържества. В 8 часа ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в боевете при Шипка, след което е ред на четирите лъча на походите към върха.

За 12 е насрочена официалната част, а след това ще бъде направена възстановка на боевете. Около 13:30 часа трябва да стартира голямо хоро, което е символ на вечения кръговрат на живота и обединението ни. То ще се вие от Паметника на Свободата до паркинга на връх Шипка.

"Каним всички габровци, зрители и всички, които се чувстват свободни по дух, да дойдат да празнуват свободата с нас и да се хванат на най-дългото хоро", каза още Невена Петкова.

В студиото бе и 6-годишният Калоян Кънчев, който също ще вземе участие в честванията.

"Турците са владяли България много години и са отвличали синове, превърнали са ги във войници и са убивали българи. На връх Шипка побеждават българите", показа своите знания Калоян.

Признава, че в момента свободата за него е да си играе и твърдо е решил да отиде до връх Шипка с колело.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми спри да лижeш, и уважавай руснаците, че ако не са били те, сега щеше да подмиваш турските седалки с ибрика.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено че побеждават Българите вместо да се репчите турчлята и да се правите на много велики що не отворите един атлас да видите каква дребна плюнка на картата сте.
83
2
 
1
 
! Отговори
човече колко си зле преди 6 години
До възпоменаниеТи по история сигурно си имал лекарска забрана да влизаш в час.На кавказкия фронт се решава съдбата на баба ти.Падне ли България ,всичко приключва.А защо не пишеш с какво оръжие е въоръжена турската армия,къде се подготвят турските паши и как цяла Европа седи зад *** им.
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 150 годишен очевидецХаресва ли ни или не войната се решава на кавказкия фронт където са основните боеве.------Ами добре, да си празнуват тогава в Кавказ.
81
6
 
4
 
! Отговори
Гооолем праз... преди 6 години
Ердоган си е много добър за народа си!!!А, ДАЛИ Е ДЖАМИЯ ИЛИ ЦЪРКВА ......БОЛИ МЕ КУ""....!РЕЛИГИЯТА Е -----ЛИЧНО ВИЖДАНЕ ЗА СВЕТА!!!!САМО ПРО.СТА.ЦИТЕ --ПРАВЯТ ОТ РЕЛИГИЯТА , ПОЛИТИКА....!!!!/..като комунистите.../
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До факт (90)Това твоето не е "факт", а полудeбилно умозаключение, плод на партийна митология, липса на елементарно образование, нисък интелект и никаква обща култура.
79
7
 
7
 
! Отговори
факт преди 6 години
Ако не беше Русия да ни освободи - сега президент щеше да ни бъде смахнатия Ердоган и във форума щяхме да пишем на турски. А през прозорците щяхте да виждате джамия до джамията. А по улиците щеше да марширува турската армия.
78
6
 
6
 
! Отговори
АКО ИДВА ПУТИН... преди 6 години
....ЩЕ ГО ПОСРЕЩНЕМ СЪС ЛИКА НА СТ.СТАМБОЛОВ ----ЗА ДА СИ СПОМНИ ЗА ОПИТА ДА НИ НАПРАВЯТ---- "КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ НА РУСИЯ"!/...сиреч--наистина роби.../ЗАКЛЕВАМ СЕ ---ДА ГО НАПРАВИМ!!!!!!
77
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИКОЙ НИЩО НЕ Е "ОСВОБОДИЛ"-----просто са дошли , за да ни включат в РУСКАТА ИМПЕРИЯ --като "КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ"!!!РУСИЯ ПРАВИ ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ , СЛЕД ТОВА ----АМА СТЕФАН СТАМБОЛОВ , ИЗКОЛВА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!!ЗАТОВА--РУСНАЦИ И КОМУНИСТИ ---МРАЗЯТ СТ.СТАМБАЛОВ!!!!!!ТОЙ --Е ИСТИНСКИЯ ПАТРИОТ И БЪЛГАРИН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
76
4
 
4
 
! Отговори
възпоменание преди 6 години
С чужда пита - помен прави.Възпоменание за това как Русия заграбва Молдова и обезщетява Румъния със Северна Добруджа.
75
4
 
5
 
! Отговори
възпоменание преди 6 години
На 5 Септември СССР нахлува вероломно в България с цел да я постави на масата на преговорите като победена държава. Най-подло независимо от приноса на българите живеещи на териториите южно от Москва са изселени като са им заповядано да вземат ръчен багаж и храна за три дни. След това са натирени в пустоща без вода, храна и покрив. Това сега е Татарстан.
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У дома -никой никого не е мразил ,до момента , когато НАРОДНАТА ВЛАСТ , ни взе имота , къщата и парите от банката.Напротив ,съседите ни беха турци и си играехме като деца , от сутрин до вечер!БЕДНОТИЯТА И НЕМОТИЯТА НА КОМУНИЗъМА ---СМРАЗИ ХОРАТА!!/...за всичко --трябваха връзки и да стоиш на опашка с часове.--дори и за най-обикновенни чорапи..../
73
8
 
5
 
! Отговори
150 годишен очевидец преди 6 години
Историята е врата в полето.Дайте по примера на Полшада напишем в учебниците че са ни освободили Украинци,Фини и Поляци щото и такива е имало в царската армия а за останалите 90% руснаци,татари,калмики и др. да забравим.Само Шипка ще честваме,една незначителна за хода на войната битка,а за всичко друго омерта.В Шипка е вложена цялата ни селяния.Сами си набиваме в главите че сме голяма работа.Харесва ли ни или не войната се решава на кавказкия фронт където са основните боеве.
72
3
 
4
 
! Отговори
Ариец преди 6 години
Българите сме си Арийци и не се налага Хитлер да ни признава за такива.
71
5
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Руско-турската война освен това с нищо не ме задължава към сегашната им черкезко-бурятска власт. Прадядовците на Кадиров са воювали на страната на турците, а тези на Шойгу са били още в родово-общинния строй.
70
5
 
6
 
! Отговори
Младеж преди 6 години
Не знам, но моя пра дядо мразеше Англия и турция, най-много. Обичаше Русия, срещу Германия нямаше нищо против, със сигурност е имало причина, да изпитва подобни чувства. Поне това ми е останало от детските спомени.
69
4
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До Записвай сиДа, дадени са ни да ги управляваме.Това е било важно, за да се прекрати политиката на асимилация от гърци и сърби.Много по-важно, отколкото да ти дадат нотариален акт за територията, русофилски про стако.Загубата на територия е точно по време на съветската окупация.Дори да се хващате за сламки, пак истината не е на ваша страна.Само лъжи и манипулации от вас, слугите на Москва, затова и са ви чистили като ***.
68
0
 
3
 
! Отговори
..ЗА 76... преди 6 години
ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ИСТАМБУЛ--НЕ ВЛИЗА В РАЙЩАДСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ОТ 8.07.1876Г.РУСИЯ --ВЗИМА РАЗРЕШЕНИЕ ОТ КАЙЗЕРА ,ЗА ДА ВЛЕЗЕ В БЪЛГАРИЯ!!
67
2
 
3
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ! преди 6 години
"ДАДЕНА ДА Я УПРАВЛЯВАМЕ"........НЕМА ТАКИВА ПОНЯТИЯ!!!!!!!В МАКЕДОНИЯ СТРОИМЕ ЖЕЛЕЗОПЪТНИ ЛИНИИ!!!!В ГЪРЦИЯ ---КУПУВАМЕ ФАБРИКИ И ЗЕМЯ!ФЮРЕРА НИ ДАДЕ ВСИЧКО ДАРОМ , ЗАЕДНО С ДОБРУЖА-----РУСНАЦИТЕ НИ ГО ВЗЕХА И ХАРИЗАХА НА СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ!ФЮРЕРА НИ БЕШЕ ПРИЗНАЛ ЗА АРИЙСКА РАСА И НАСЛЕДНИЦИ НА ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ!!!!МАЙКА МИ ИМАШЕ ТАКЪВ ДОКУМЕНТ----- ЗА ДА УЧИ В ГЕРМАНИЯ!!!
66
2
 
1
 
! Отговори
Шопе шопе преди 6 години
До ШопЗагубата на територия е единствено, когато България е била царство.