Братушките и България – неверни митове и вярна статистика

Избираме по-често ЕС, сочи статистиката. Но не винаги изглежда така
29 авг 2017 18:00,
702
Братушките и България – неверни митове и вярна статистика
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Свикнали сме да живеем с мита за особената близост и обвързаност "от векове за векове" между българи и руснаци. Лесно е да останем в капана на този мит, ако следим най-актуалните теми в медии и социални мрежи. Идват ли руските туристи? Отиват ли си руските туристи? Колко руснаци живеят в България? На честването на 140-годишнината от боевете на Шипка пък едни хора опънали знаме на проруските сепаратисти от Донбас. Нещо особено ще трябва да има между България и Русия, че да се вдига толкова много шум. Може и да е имало, но цифрите сочат, че днес вече не е така, пише Иван Бедров в "Дойче Веле".

България и българите все повече се интегрират в Европейския съюз, а Русия и руснаците заемат все по-малко място в живота ни. Това не е лозунг, а суха статистика. Националният статистически институт публикува данните за месец юли за пътуванията на българи в чужбина и на чужди граждани в България. И последните цифри и тенденциите зад тях водят поне до три извода.

Посоката е ясна: към ЕС

Първо: българите пътуват предимно към държави от Европейския съюз, а най-много от идващите в България чужденци са отново граждани на страните от ЕС. Второ: все по-малко българи пътуват към Русия и все по-малко руснаци пътуват към България. Трето: туристите от бившите социалистически страни, с които днес сме заедно в ЕС и НАТО, са общо поне два пъти повече от туристите от Руската федерация.

Националната статистика разделя пътуванията на три вида: малко над 40% са туристическите, толкова са и пътуванията зад граница за гостуване на близки, обучение, лечение и т.н. Най-малко са служебните пътувания – малко над 17 на сто. Т.е. огромният дял от отчетените от статистиката пътувания се дължат на личен избор – човек сам избира къде да похарчи парите си през ваканцията или къде да се лекува, семействата сами избират къде да учат децата им, а други сами са избрали къде да живеят, за да им ходят близките на гости.

През най-активния месец на лятото 665 713 българи са пътували извън страната, като две трети от тях са били в страни от ЕС. Повечето от пътувалите извън ЕС са посетили Турция, а Русия е била дестинация едва за 6896 българи – това е малко над 1%. И докато летният избор може да бъде обяснен с климатичните особености - Русия все пак е на север от България, то и идващите руснаци са под 10% от чуждестранните туристи в страната. За месец юли малко над 2 милиона чужденци са дошли в България, от които над 60% са от ЕС. Картината е ясна - българите пътуват в Европа, а европейците идват в България.

Черноморието не зависи само от руснаците

Данните за месец юли не са изключение. Те се вписват в тенденцията, която отдалечава българите от Русия и намалява дела на пътуващите руснаци към България. През цялата 2016 пътуванията на българи в страни от ЕС са близо 3 милиона и 2 хиляди – това число се увеличава с всяка изминала година. Само преди 5 години пътуванията на българи към ЕС са били под 2 милиона годишно. Към Русия обаче тенденцията е обратната – малко над 46 хиляди пътувания през миналата година при над 55 хиляди преди няколко години. Броят на идващите в България чужденци нараства, най-много от ЕС. Идващите от Русия пък намаляват – 589 хиляди през миналата година при почти 700 хиляди през 2013. Противопоставянето между Москва и Запада след анексирането на Крим е фактор, но не достатъчен, за да обясни тази тенденция – все пак продажбата на туристически пакети не е включена в санкциите.

Цифрите не потвърждават и следния мит: че туристическият сезон в България зависел единствено и основно от руснаците. През юли само с цел туризъм у нас са пристигнали 691 хиляди граждани на ЕС и 145 хиляди от Русия. Само от Полша туристите са били почти 100 хиляди. Като се добавят избралите България за почивката си граждани на Румъния, Чехия, Словакия, Унгария и други бивши социалистически страни, общият брой на туристите от тези страни става двойно колкото дошлите граждани на Руската федерация. Всички тези числа не са повод нито за мъка, нито за радост. Това са просто факти, които не потвърждават някои от най-устойчивите митове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


702
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
3
 
1
 
! Отговори
ОХРИДСКИ преди 6 години
Прочетете внимателно българската история и разберете ,че наи-големия враг на България през последните 400 г е била Русия. Руснаците не могат да ни бъдат братя. Защото едни варвари ,не могат да се сравняват с нас трако-българите ,сиреч наследниците на великите траки ,оставили огромна култура ,писменост ,научни постижения ,и дали цивилизация на всички еврапеиски народи вкл. и на русо-татарите.ние дадохме буквите на слепите руснаци ,за да прогледнат ,ние ги направихме християни.Не сме им длъжни.2
459
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братя с пияни северни роми - никога!Изгониха от ги от Скандинавието в степите защото нищо не става от русите!Те са угро-фински племе, не са братя с нас!
458
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България винаги е била, е и ще бъде братска страна с Русия. Пет платени драскача не представляват българската общност.
457
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРусофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи, камо ли пък нормални.
456
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На фона на чужди платени агенти-Бедров, анти български медии DW не се учудвам на пропагандата която ни залива! Но все пак аз мога да мисля и няма как да ми натрапят тяхното мнение! Но определно дразни нормалните българи! Факт е че българите 85% са русофили.Останалите 10% са малцинства и другите 5% са българи които са се продали за пари за да изразяват чуждо мнение! Статистиката я има в соц.проучване на Галъп! Който иска да провери!
455
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците обичат Русия, но искат да живеят по-далеч от нея - в ЕС, Щатите, Канада, Австралия... ;)
454
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия изобщо не гледа доброто на своите граждани, иначе нямаше да ги избива с милиони в Сибир, ГУЛАГ, с Боярищник и антифриз!Кремъл не е Русия.
453
12
 
27
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Ако България беше с Русия, а Русия е дружка с Турция, щяхме да преживеем отново едно "по-модерно" робство. Русия гледа само собствения си интерес и интереса на гражданите си, ние трябва да правим същото.
452
22
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-далече от руския ботуш - по-добре!
451
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедров и ДВ биха ли ни информирали дали щяхме да отбелязваме някаква годишнина от боевете на Шипка, ако чакахме западните "велики" държави и по-точно Велика Британия, която винаги е подкрепяла Османската империя да си мръднат пръста за нас?!
450
12
 
16
 
! Отговори
Поръчкова статия преди 6 години
Много тенденциозно написана статия, проблема с руските туристи и защо Българите не ходим в Русия е във визите. Защо няма тук тълпи от американски туристи и както няма тълпи от Български туристи в САЩ, отговора е същия заради визите. Ако си изправен пред избор къде да отидеш, въобще няма да ти мине през главата да се редиш на опашка пред двете посолства, а направо ще отидеш на летището и ще хванеш първия самолет за ЕС.
449
20
 
7
 
! Отговори
Second hаnd преди 6 години
До Анонимен"Членството на България в ЕС и НАТО не подлежи на ревизия ":))Напротив, не само подлежи на ревизия, но и ревизията вече ви я направиха господарите на ЕС. Вече българите са втора скорост, втора ръка. Ти в кой ЕС членуваш? Вече В този, който е втора ръка. И членството в НАТО го ревизира Микрон, който иска да прави европейски отбранителен съюз, т.е. въпросът е или в НАТО или в Европейския отбранителен съюз. Отидоха ви по дяволите евро-атлантическите "ценности".
448
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Говновоз" - руски химн за красивия живот в Русия!Гледайте клипа в Ютуб, американски видеоканал, гледан през американски интернет, през американска технология - компютър...Само ужасната песен е руска, и това е добре.
447
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТУК 7/8 ЧОВЕКА СА НАПИСАЛИ НАД 600 ПОСТА- ИМА ОТПУСНАТИ СЕЩАТЕ СЕ КАКВО И КОЙ ЩЕ НАПИШЕ ТОЛКОВА ПОСТОВЕ АКО НЕ СЕ ЗАПЛАЩА- ЧАСТ ОТ ПРОПАГАНДАТА ТОВА Е ЯСНО - ДА СЕ ОСЪДИ.
446
13
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Кой почива на нашето черно море?Пияни,нискобюджетни ЕС дъртаци,които ритат персонала и ЕС тинейджъри, дошли да изпият завода на цар киро.Какъв продукт предлагаме тук? 20евро празен стол,денонощна чалга......Българите не почиват в Бг. а искате руснаци да ви дойдат.
445
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опашката в Москва, пред Посолството на САЩ- 7 км. Чакат за американски визи. Щото ежмного лошо в Щатите да се живее.Никой не отива да живее в Русия.Има снимки, проверете.
444
13
 
12
 
! Отговори
Крали Марко преди 6 години
Мястото в ада е за.сащ. Извършил убийства и геноцид на много народи по света. Също и хората които им се възхищават. Тяхната полиция избива по хиляда човека на година ,тяхно граждани а понякога и туристи без да бъдат наказвани. Това го няма никъде другаде.40 милиона бездомници. Два пъти по толкова икономически роби ,сто милиона здравно неосигурените. Живеят в къщи от гипсокартон за половин милион долара. Тероризират слабите по цялият свят. Сатанинска страна. Но и се вижда края. ЕС е хубаво нещо.
443
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са братушки русите!Алкашки са!
442
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците да си почиват в Крим. 2 метра под тревата...
441
19
 
19
 
! Отговори
Одеколон Тройной преди 6 години
Абе народ дето пие антифриз и лосион за вана Изобщо не ми го хвалете!Вечно са пияни за да не гледат че живеят в Ад!Кой нормален човек пие всякаква течност замо за да е пиян постоянно - само руснаците!Тези ли ми давате за пример...?Това е утайката на човешкото общество!Дали на света Концлагерите и двете Световни Войни!