Дом, работа, спокойствие... Устина приюти изгонените сирийци от Елин Пелин

Семейството вече имат приятели в малкото пловдивско село
Обновена: 7 сеп 2017 11:15 | 7 сеп 2017 10:45, Камелия Цветанова
69
Дом, работа, спокойствие... Устина приюти изгонените сирийци от Елин Пелин
Снимка: Кадър bTV

Ново начало за сирийското семейство, което беше посрещнато с протести в Елин Пелин и в крайна сметка така беше принудено да напусне града.

Смейство Джабер обаче не се отказа да търси щастието си отново в България и край Пловдив в родопското село Устина то намери късмета си.

Още по темата

Преди два месеца напускат Елин Пелин, след като чакаха половин година за документите си, и заживяват в новия си дом.

Фахим Джабер признава, че със семейството му са били предпазливи, защото дошли в непознат район.

"Но останахме приятно изненадани от хората, на които попаднахме. Тук усетихме, че има демокрация. Хората са прекрасни. Не усещаме никаква дискриминация", споделя Фахим Джабер пред bTV.

След като половин година чакаха да получат лични документи от община Елин Пелин, днес болката и обидата от отношението на местните са останали зад гърба им. Фатима признава, че най-накрая се чувства спокойна.

"Може би имахме лош късмет. Не мога да си обясня защо трябваше да чакаме толкова за документи. В Елин Пелин се чувствах несигурна. Бях затворена вкъщи. Спомням си как срещнах един човек на улицата, който бързаше за някъде, а аз си помислих, че ще се опита да ме нападне. Тук всичко е наред. Хората са много дружелюбни. Не сме видели даже нито един, който да ни гледа с лошо око", посочи Фатима.

В село Устина живеят над 2000 души -  както мюсюлмани, така и християни. Но за първи път се заселват бежанци. Така се оказва, че Светла Ботева има нови съседи - семейство Джабер. Приема новината с изненада и притеснение.

"Когато разбрах, че са сирийци бях малко стресирана. В рамките на седмица ги опознах тези хора и ми станаха любимци. Всяка вечер се събираме тук на нашата маса. Говорим си до късно и много свикнахме едни с други", казва тя.

Да се запознае с новите жители на Устина дойде и кметът на селото Нели Бундева. Вярва и се надява, че събитията от Елин Пелин няма да се повторят.

"В момента няма никакви оплаквания. Съседите също ги приемат добре и казват, че са много добри хора. Надявам се да се впишат хората, всичко да бъде нормално", коментира кметът.

Дом и работа на семейство Джабер намира Кемал Тинев. Разбира за тяхната съдба от медиите. След като вижда негативното отношение на жителите на Елин Пелин към сирийското семейство, решава да им помогне.

Без колебание им предлага работа във фабриката си за обработка на дървесина.

"Не можах да го преживея това да гледам как тези хора страдат и никой не се опитва да им помогне", казва Тинев.

Той сподели, че в началото е виждал страх и уплаха в очите им, но с всеки ден стават все по-спокойни.

Във фабриката за преработка на дървесина работят около 50 души. Тук синът на Фатима и Фахим Ахмед намира нови приятели, а работата за него е сбъдната мечта.

"Имам опит, защото работих преди време в подобна фабрика, на същата машина. Работата е разнообразна. Подготвен съм и се справям добре. Бях отчаян след всичко, което се случи. Дори не очаквах да открия приятели тук", разказва той.

Ахмед вярва, че един ден ще има своя собствена фабрика. Днес обаче е решен да научи български и взима и първите уроци.

Семейството съвсем скоро ще бъде регистрирано в общината. Но и Фатима, и Фахим се надяват, че един ден войната в Сирия ще приключи и ще могат да се върнат отново там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оххххх писна ми от такива сълзливи досадни новини от типа "горките бежанци"
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2017 г. сме стига башибозуци, прости селяни
60
4
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Разбирам да приемаме бежанци, но с религия каквато е на държавта. От къде го знам този да не е клал преди това християни, пък сега се пише примерен гражданин!
59
2
 
6
 
! Отговори
Чист ариец преди 6 години
В Устина са си от техните, а в Елин Пелин шопи, от най дървените. Да са му честити на Кемал новите работници. Ще влеят малко свежа кръв, че съвсем се изродиха женейки се по роднински. Интересно на какъв език си говорят, като и едните и другите не знаят български?
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 48Или не знаеш да четеш, или не знаеш арабски да четеш в оргиналТова го пише в корана
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да ваемат да плеснат с ръце и да се прегърнат, както се казваше в едно забравено днес стихотворение .....Плъзновението и нашествието продължава, жърналистите пишат глупости , нали затова им плащат, и всеки знае, че в днешна България няма нито бездомни, нито безработни Българи
56
7
 
19
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Стига с тая пропаганда. Исляма трябва да бъде изкоренен от света инак ни очаква невиждан апокалипсис предизвикан от брадатите.
55
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами че то в Родопите освен мюсюлмани и помаци други няма! Попаднали са на точното място!
54
6
 
24
 
! Отговори
нн преди 6 години
Писах и пак ще пиша, не ни баламосвайте. Всичко е на религиозна основа. Исляма е вреден за България и трябва да се борим срещу него.
53
15
 
5
 
! Отговори
до Оруел преди 6 години
...е точно са това са добронамерени към нешастното семейство.На българина комунистите 50 год му насаждаха злоба и промиха мозъците на тези, които не блестяха с високо тегловно изражение.
52
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са добри-така се внедрява врагът, и после атакуват. Няма да се учудя ако след време гръмнат някой мол. Дано да греша
51
6
 
29
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
В Устина повечето хора не занаят български.
50
17
 
24
 
! Отговори
Чистито преди 6 години
съграждани европейци! Народът ни измира от европейската благодат, но не се отчайвайте - ще бъдете моментално заместени от араби! Да благодарим на гербавите гласоподаватели за това по-малко зло за родината ни! Никога вече соц и силна държава, отсега нататък евро слуги и бавна смърт.
49
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Mnogo e jalko da obvinqvash drugite za sobstvenite si neuspehi, osobeno hora bqgashti ot smurt i razruha. Ne gi iskame, *** sa ni vinovni, upravnicite mutri.. A vie kakvo napravihte za sebe si poslednite 5 godini? Osven che se propihte i prodrusahte neshto drugo uspqhte li da postignete? Ne sa vi vinovni horata, sami ste si vinovni za vsichko koeto ne vi e nared! Ako nqkoi moje da pomogne na BG to tova sa takiva hora, vie dragi zriteli za nishto ne stavate.
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До роко"Който принася жертви на богове, освен на едного Господа, да бъде изтребен." (Ex 22:19)Чети, ако можеш
47
14
 
16
 
! Отговори
роко преди 6 години
До 48 Абе гютверен долен не в Библията пише,че всеки неверник трябва да бъде убит ами там някъде в свещената ви книга куха лейко пробита,като искаш арабели взени си ги увас да ти опраят аналния дисконфорт гютверен грозен
46
11
 
29
 
! Отговори
роко преди 6 години
Абе тея бежанци *** що не отиват в саудитска арабия или иран,ами реват за европа!!!Там хем ще си изповядват религията спокойно хем ще са сред свой.
45
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религията разделя и насажда омраза, страх, несигурност и суеверия. Ако бяха казали, че са християни, никой нямаше и гък да каже срещу тях. Но нали религията е казала, че всеки с различна вяра/религия трябва да бъде убит (цитат от библията), затова *** и Пульо скочиха веднага... *** народ...*** до безкрайност...
44
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В това село и следващия град Кричим има много потомствени турци, останали още след Освобождението. Работливи хора са, но през последните 20 и нещо години почнаха да стават много религиозни... Почнаха да се появяват разни имами, жените да носят чаршафи. Даже .а..ните им станаха мюсюлмани. Не зная дали е добра идея да се заселват разни неизвестни пришълци. От същото село е тръгнал част от башибозука, осъществил клането в Перущица през Априлското въстание - на 3 км северо-запад. Само давам факт
43
11
 
30
 
! Отговори
ами преди 6 години
Истината е една-НЕ ГИ ИСКАМЕ! И стига реклами!Що народ избиха......и още ще има...