Борисов ще говори с Порошенко за българския език: Много сме ги подкрепяли!

Министрите притеснени от приетия в Украйна Закон за образованието
100
Борисов ще говори с Порошенко за българския език: Много сме ги подкрепяли!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и на образованието да разговарят с украинските си колеги и да изразят притесненията на България относно приетия Закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата в Украйна да изучават майчиния си език.
 
"Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически да ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение", коментира министър-председателят, според стенограмата.
 
Темата е била обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет по искане на вицепремиера Красимир Каракачанов.

По думите му това е един проблем, по който България не може да бъде безучастна, тъй като имаме голяма диаспора в Украйна. Според този закон образованието на роден език на малцинствата се ограничава само до детските градини и до началното образование, което на практика нарушава правата на българската общност.

Екатерина Захариева казва, че се подготвя съвместно писмо с държавите, които най-много са засегнати от този въпрос - Унгария, Румъния, Полша, Гърция.

"Ще ни засегне, защото ние сме развили наистина уникална мрежа, която сега ще покаже, че работи, с над 54 неделни училища, плюс факта, че българският език се изучава в украински училища, като предмет, който е като чужд език", уточнява тя.

Премиерът Борисов нарежда Захариева да разговаря с външния министър на Украйна.

"Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик", казва той, а Захариева отговаря, че той е в отпуск, но е разговаряла с него по телефона.

"Днес да се търсят, най-късно до утре и да ми се докладва, за да може до петък да искам разговор с Петро Порошенко", нарежда Борисов от министрите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Битите карти сами се намират.Много ми е интересно двамата аутсайдери за какво ще си говорат.
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като го гледам той май е доволен, че Порошенко го хвали. На повечето места премиерите биха се засрамили.
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 58 Навсякъде където има области с малцинства в Украйна тоест в Севрена Буковина, така наречената от Румъния Транснистрия, Задкарпатието, Западна Украйна, в тези области има и украйнско население, което на повече места е мнозинство от населението и точно затова областите са дадени на Украйна, а съседите може само да си мечтаят, да отхапят нещо от Украйна.
41
2
 
9
 
! Отговори
А преди 6 години
Селяни, четете внимателно Василев!
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен...пограничното румънско население в Сев. Буковина и Транснистрия което е към 400 хиляди, същите домогвания ги имат Унгария за Задкарпатието, и Полша за Западна Украйна...Източна Украйна пък с руско или рускоезично неселение. Само централна е украиноговореща.Сега разбрахте ли какво е Украйна - Сталинов сбироток.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лу----дницата в почивен ден ли е??????
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Америка е пред разпарчетосване.Приятелче ще трябва да се биешс оръжие в ръка и да защитавашгосподарите *** в Америка.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички босфорски слугиса си свалили гащичкитеи са готови за S&M парти.
36
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние подкрепяме Русия. Украйнае временна държава. Долументето Борисоф -- това е Босфорско слугинче. Целтаму е да закопава Българияколкото и докогато може.
35
2
 
12
 
! Отговори
до анонимен 45 преди 6 години
Истината е, че нито на Прашинко и компания, нито на така наречения Опозиционен блок им пука за 404 и за бъдещето на населението населяващо тази територия!Единственото което реално ги вълнува са парите които могат да измъкнат от МВФ и други световни финансови организации обещавайки им всичко което пожелаят, а кой ще връща заемите - на тях не им пука!!!!!
34
2
 
7
 
! Отговори
tres1 преди 6 години
До АнонименМного си светнат брей ! Украйна е била в рамките на една от великите Българии и потомците й ще да са в голяма степен българи, а не турци, арменци, гърци и др. А тези малцинствени групи у нас с исканията си за езиково обучение да отиват където е тяхната вайка родина и ако това е България да научат български, след това разни деалекти и т.н. Онези които не знаят какво превставлява отоманската империя, да понаучат малко история и да разберат колко общо има тя с т.н. турнсска държава и ез
33
24
 
3
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЙНА преди 6 години
Истината е в Украйна ! Истинската държава, не ментето Русия !
32
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой си мислят, че закона е насочен главно срещу руснаците, което не е точно. Истината е, че Румъния и Молдова си кроят планове за пограничното румънско население в Сев. Буковина и Транснистрия което е към 400 хиляди, същите домогвания ги имат Унгария за Задкарпатието, и Полша за Западна Украйна. Само незнам Ние, къде се бутаме и какво искаме? След като малцинството ни е признато и езикът ще продължава да се изучава.
31
13
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво!Железен премиер!Браво!
30
2
 
29
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
"Много сме ги подкрепяли!"И май се гордее с това. Че от мое име подкрепяли терористи, неонацисти и военнопрестъпници. Гaдни жалки чеpвеи...
29
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като сме толкова отворени, да изискваме и даваме акъл на украйнците, нека да бъдем пример за тях. Като за начало ще дадем право на власи, арменци, руснаци, каракачани, и др., да си образоват децата на майчиния език, както и в детските градини лелките да говорят на децата им на майчин език. Не ви изнася?.. .е не го изисквайте и от украйнците.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяндурски ще ти затворясайтчето много лесно.Окей?
27
3
 
8
 
! Отговори
ЛЯВ преди 6 години
радвахме се когато отстраняваха руски спортисти за недоказана употреба на допинг ... е ще видим реакцията на Бойко и лебералистите като отменят рекорда на Стефка Костадинова
26
2
 
12
 
! Отговори
ЛЯВ преди 6 години
- почти четири години си мълчим за забраната и потискането на руския език ... евроатлантинчески ценности - за едни малцинства може за други не ... сега скачаме за българското ( пак не за другите ) малцинство. "което на практика нарушава правата на българската общност."- проблема не е в нарушените права а в това "Толкова много подкрепа са получавали от нас"
25
3
 
10
 
! Отговори
768787 преди 6 години
Не знам , сигурно Порошенко ще се пукне от смях , ББ щял да му се накара - ужас