Борисов ще говори с Порошенко за българския език: Много сме ги подкрепяли!

Министрите притеснени от приетия в Украйна Закон за образованието
100
Борисов ще говори с Порошенко за българския език: Много сме ги подкрепяли!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и на образованието да разговарят с украинските си колеги и да изразят притесненията на България относно приетия Закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата в Украйна да изучават майчиния си език.
 
"Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически да ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение", коментира министър-председателят, според стенограмата.
 
Темата е била обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет по искане на вицепремиера Красимир Каракачанов.

По думите му това е един проблем, по който България не може да бъде безучастна, тъй като имаме голяма диаспора в Украйна. Според този закон образованието на роден език на малцинствата се ограничава само до детските градини и до началното образование, което на практика нарушава правата на българската общност.

Екатерина Захариева казва, че се подготвя съвместно писмо с държавите, които най-много са засегнати от този въпрос - Унгария, Румъния, Полша, Гърция.

"Ще ни засегне, защото ние сме развили наистина уникална мрежа, която сега ще покаже, че работи, с над 54 неделни училища, плюс факта, че българският език се изучава в украински училища, като предмет, който е като чужд език", уточнява тя.

Премиерът Борисов нарежда Захариева да разговаря с външния министър на Украйна.

"Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик", казва той, а Захариева отговаря, че той е в отпуск, но е разговаряла с него по телефона.

"Днес да се търсят, най-късно до утре и да ми се докладва, за да може до петък да искам разговор с Петро Порошенко", нарежда Борисов от министрите си.


100
Още от Общество
По летните ни курорти: Работа без договор, без пари...
Напиши коментар Коментари
39
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като сме толкова отворени, да изискваме и даваме акъл на украйнците, нека да бъдем пример за тях. Като за начало ще дадем право на власи, арменци, руснаци, каракачани, и др., да си образоват децата на майчиния език, както и в детските градини лелките да говорят на децата им на майчин език. Не ви изнася?.. .е не го изисквайте и от украйнците.
38
6
 
5
 
! Отговори
Василев преди 1 седмица
Редно е когато става въпрос за национални интереси и за езикови разногласия с прозападни съюзни страни страни, васалите да се допитат до центъра и метрополията във Вашингтон!!!
Агент Лорд Уейн Кънингам!ЦРУ!!!
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Селяндурски ще ти затворя
сайтчето много лесно.
Окей?
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
33, България не заплашва Украйна с окупация и никога не я е заплашвала. Докато Турция е тотална заплаха за България. Докато това е така в България ще има само един официален език. Прекалено нагло се държи Турция към България и затова - никакви екстри. Преди избори българският посланик в Украйна не обикаля държавата и не казва на българите там за кого да гласуват.
35
3
 
7
 
! Отговори
ЛЯВ преди 1 седмица
радвахме се когато отстраняваха руски спортисти за недоказана употреба на допинг ... е ще видим реакцията на Бойко и лебералистите като отменят рекорда на Стефка Костадинова
34
2
 
11
 
! Отговори
ЛЯВ преди 1 седмица
- почти четири години си мълчим за забраната и потискането на руския език ... евроатлантинчески ценности - за едни малцинства може за други не ... сега скачаме за българското ( пак не за другите ) малцинство. "което на практика нарушава правата на българската общност."
- проблема не е в нарушените права а в това "Толкова много подкрепа са получавали от нас"
33
3
 
9
 
! Отговори
768787 преди 1 седмица
Не знам , сигурно Порошенко ще се пукне от смях , ББ щял да му се накара - ужас
32
12
 
5
 
! Отговори
Василев преди 1 седмица
Селяни прости, да ви кажа нещо под секрет, българското малцинство в Украйна подкрепя проруските сепаратисти, и за това е ударено през кръста!!!
Сега се примерете, отворете си една биричка, и спокойно се отпуснете на дивана!!!
Такъв е живота селяни прости, има един филм, който се казва Ответен удар!!!
Да вземе Бати Бойко да затегне малко гайките, защото материала/целокупния български народ/ само иска и реве за повече пари, а нищо не дава на държавата!!!
Агент Джеремая Дженкинс!ЦРУ!!!
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички тези държави, където скочиха на Украйна за езиковата реформа в училищата, дали дават тези права на свойте малцинства, които искат от украйнците. По интересувайте се преди да пишете против сувереното право на държавата Украйна да налага украйнския в обществото.
30
0
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 1 седмица
"интересите на малцинствата да бъдат спазвани" - Бойко не се сеща. че това ще означава да се спазват правата и на рускоезичното малцинство. А това не устройва американците. Ще му теглят ушите на Бойко от Вашингтон.
29
7
 
6
 
! Отговори
Василев преди 1 седмица
Селяни прости, ами да вземе Бати Бойко да помоли турските имами да се изтеглят от джамиите, след като подкрепяме и се застъпваме за Ердоган и Турция пред Меркел и ЕС!!!!
Селяни прости, къде си мислете че отивате, всяка държава си има национални интереси, такива каквито ние нямаме и за това никой не се дърли на нашите политици!!!
Българската национална доктрина се базира на няколко принципа, първия от които е да не разсърдим някого и да сме добри приятели и съседи с всички!
Няма такъв филм!
ЦРУ!!
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АМА МУТРО ПРОДАЖНА И ПРОТИВНА ТОЧНО ,ТИ ЛИ ЩЕ СЕ ОПИТВАШ ДА СЕ(ОПЪВАШ) НА ЕВРЮХИТЕ ОКУПИРАЛИ НЕЗАКОННО ВЛАСТТА В КИЕВ,СЛЕД КАТО ТОЧНО ТИ БОЦЕ И ТВОЕТО СМЕШНО ПРАВИТЕЛСТВО ТЕЗИ ДНИ РАЗРЕШИХТЕ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА-ИЗРАЕЛ НЕЙНИ ВОЕННИ САМОЛЕТИ ДА СИ ХВЪРКАТ НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ ОТ НИКОГО НАД БЪЛГАРИЯ И ЕВРЕИ ДА (ПАЗЕЛИ) НАШЕТО ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО.
27
1
 
19
 
! Отговори
ГЕРБЕРАСТ- помияр преди 1 седмица
Тия от правителството СУДЖУЦИТЕ 3 бих ги нарекъл "Клоуни", но нека да не обиждаме цирковите артисти....
26
0
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 1 седмица
Докато беше жив украинеца Брежнев бяха добре нещата.
После фалит.
Тия двете чиффутски слуги са Шменти Капели.
25
5
 
22
 
! Отговори
Смешко преди 1 седмица
Той, наш Бойко " парлеву франсе ". :-) Голям полиглот е. :-)
Аз на цирк не ходя, защото той ме забавлява ежедневно. :-)
24
1
 
14
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 седмица
Повече украински туристи да докара.
Видяхме, че се отървават от апартаментите вече.
23
19
 
6
 
! Отговори
Василев преди 1 седмица
Украйна държи България, Русия и половин Европа в ръцете си, защото пътя на газа минава през нейна територия!!!
Русия е на колене!!!
Агент Джеси Уорлик!ЦРУ!!!
22
0
 
18
 
! Отговори
само да питам преди 1 седмица
Защо ще се вдига такса смет?
Вярно ли е за тревата около ндк 18 Милиона?
21
1
 
28
 
! Отговори
Гюнтер преди 1 седмица
Днес видях магнитче с пбраза на тоя Оли Го Френ неграмотен..а преди седмица биографията му по лаФфките..Мисля че това вече е дъното.Бог да ни прости
20
1
 
31
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 седмица
Закона в Украйна е приет на 05 .09.2017 .Унгария и Румъния реагираха светкавично с дипломатически ноти..Българското правителство се спотайваше и като се раздухаха нещата сега винету се прави на мъж.А да ве видим какво ще направите. Порошенко е от бившето обкръжение на Янукович но станал сега ,,проамериканец''.Б.Борисов е от бившето обкръжение на Т.Живков,но станал сега ,,проамериканец'' значи от един цирк са ,ще се разберат ама в ущърб на българите в Украйна.ЖАЛКО.