Манолова препоръча: Да спрем езика на омразата!

Реакцията е след пост на учител в социалните мрежи
13 сеп 2017 10:05, Петя Славова
26

Омбудсманът на Република България Мая Манолова се застъпи за децата със специални потребности. Тя изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, като настоява да бъдат предприети мерки за пресичане на езика на омразата, използван спрямо децата със специални образователни потребности и представянето им по дискриминационен начин.
Още по темата

"В демократичните страни, сред които се нарежда и България, терминът "деца със специални образователни потребности" отдавна е отречен. Той е заменен с "допълнителна подкрепа", която да компенсира някакъв вид дефицит у тях. Не е задължително децата да бъдат с увреждания. Става въпрос за всяко дете, което среща някакви образователни или интеграционни трудности", обясни в студиото на "България сутрин" зам.-шефът на дирекция "Национален превантивен механизъм и основни права на човека" към омбудсмана Ева Жечева.

Реакцията на Манолова дойде след дискриминационното отношение на учителката Христина Шиндова от Варна, която определи децата със специални образователни потребности като "зверски опасни", посочи още бившият председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Изказването на Шиндова бе по повод 15-годишният Иван, който уби 11-годишната Никол.

На страницата си във Facebook Христина Шиндова написа: "Вие давате ли си сметка за какво става въпрос? Колко много деца и хора със СОП има, които се "интегрират" и си ходят без проблем сред нас. А ако тия хора не са достатъчно изследвани и не се занимават достатъчно с тях, те са зверски опасни! Спрете с "приобщаващото образование"! Върнете специалните градини и училища и пансиони за тези деца! Това е опасно за бъдещето на тази планета! Осъзнайте се!"

Според омбудсмана подобни мнения за децата със специални образователни потребности и оспорване на правото им на образование са опасни и обезпокоителни, още повече, когато са изказани от учител.

Тя призова Красимир Вълчев да изрази позиция по случая, от която обществото да разбере, че министерството реално работи за развитие на приобщаващото образование и за преодоляване на предизвикателствата.

Пред Bulgaria ON AIR Ева Жечева допълни още, че е необходимо компетентните институции да създадат подходяща и дружелюбна образователна среда за българските деца, която да покаже, че цени и развива техните таланти и личности качества.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има дете да го пусне с тия СОП-аджии на даскало друго ще говори.