Замърсителят ще плаща! НС одобри варианти за такса смет

Предвижда се промените да влязат в сила от 2019 г.
13 сеп 2017 16:18, Екип на Investor.bg
25
Замърсителят ще плаща! НС одобри варианти за такса смет
Снимка: архив, БулФото

След бурни дебати депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от кабинета, които въвеждат принципа "замърсителят плаща" при определяне размера на таксата за битови отпадъци.

112 народни представители гласуваха "за", 38 бяха против, а 33 се въздържаха.

Още по темата
Според законопроекта общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални "торбички“ - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.

Предлага се водеща основа за определяне таксата да бъде количеството на битовите отпадъци.
Така, както е внесен в парламента, проектът предвижда новите правила да действат от 2019 г. Миналата седмица обаче представители на общините призоваха за отсрочка от една година, т. е. промяната да влезе в сила през 2020 г.

От БСП гласуваха "въздържал се", защото според социалистите новите промени ще доведат до повишаване на такса смет за гражданите.

"Чух, че кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти", коментира Дора Янкова от левицата. Тя припомни на управляващите, че са обещали да не вдигат налози и добави, че общините изобщо не са готови за промените.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова обаче бе категорична, че местната власт трябва да бъде по-гъвкава. "Никой не задължава общинните да приемат само една основа за изчисляване на такса смет, тя може да бъде и комбинация. Необходима е сериозна подготовка на общините, в законопроекта е предвидена 1 година", посочи Стоянова.

Опитите да бъде въведен принципът "замърсителят да плаща" започнаха още през 2013 г.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
21
 
! Отговори
шменти капели преди 6 години
...Предлага се водеща основа за определяне таксата да бъде количеството на битовите отпадъци....сега Столипиново го закъсА....изплашиха ги много.
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дора Янкова от левицата..."Чух, че кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти".И къде го чу-у трамвая една жена каза...
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ ВЯРВАМ НЯКОЙ ДА СИ КУПУВА ТОРБИЧКИ ОТ ОБЩИНАТА И ТАКА ДА ПЛАЩА ТАКСА СМЕТ. МАСОВО ЩЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯ ДАЖЕ И БЕЗ КАКВИТО И ДА Е ТОРБИЧКИ.