Замърсителят ще плаща! НС одобри варианти за такса смет

Предвижда се промените да влязат в сила от 2019 г.
13 сеп 2017 16:18, Екип на Investor.bg
25
Замърсителят ще плаща! НС одобри варианти за такса смет
Снимка: архив, БулФото

След бурни дебати депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от кабинета, които въвеждат принципа "замърсителят плаща" при определяне размера на таксата за битови отпадъци.

112 народни представители гласуваха "за", 38 бяха против, а 33 се въздържаха.

Още по темата
Според законопроекта общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални "торбички“ - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.

Предлага се водеща основа за определяне таксата да бъде количеството на битовите отпадъци.
Така, както е внесен в парламента, проектът предвижда новите правила да действат от 2019 г. Миналата седмица обаче представители на общините призоваха за отсрочка от една година, т. е. промяната да влезе в сила през 2020 г.

От БСП гласуваха "въздържал се", защото според социалистите новите промени ще доведат до повишаване на такса смет за гражданите.

"Чух, че кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти", коментира Дора Янкова от левицата. Тя припомни на управляващите, че са обещали да не вдигат налози и добави, че общините изобщо не са готови за промените.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова обаче бе категорична, че местната власт трябва да бъде по-гъвкава. "Никой не задължава общинните да приемат само една основа за изчисляване на такса смет, тя може да бъде и комбинация. Необходима е сериозна подготовка на общините, в законопроекта е предвидена 1 година", посочи Стоянова.

Опитите да бъде въведен принципът "замърсителят да плаща" започнаха още през 2013 г.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Сега ще искам личен контейнер.Или това не може щото пак са започнали законите от ***.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние не изхвърляме смет, а вторични суровини. Който предава най-много суровини на фирмите събирачи, които печелят от тях, на него трябва да му се плаща най-много, или да има най-малка такса смет. Сбъркана е философията и концепсията на закона. Законът е лобистки в полза на бизнеса, дето все гледа да не плаща нещо и да го прехвърли върху населението. Лобистите са взели пари да го прокарат, това е ясно. Но все отлагат, защото са наясно, че ще предизвика смрад и мръсотия в градовете.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей ! Въртят сучат и пак измислят как да гушат кинти от народа а народа ако изобщо има такъв , гледа и мълчи като добиче.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не вдигайте такса смет,вдигнете глобите ако щете и десетократно на тези които замърсяват и изхвърлят отпадъци където си искат ,защото България се е превърнала в клоака
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селенджаците,да си ходят на село! Дойдоха в градовете и окензаха всичко!
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато спите и умувате крадливите управници ще ви ограбят.От *** се извличат и преработват много суровини за много пари.Таксите трябва да са символични.Но от *** народ нищо не може да се очаква.Ако обиждам някой предварително се извинявам но това е действителността.
17
0
 
13
 
! Отговори
А,разбрах! преди 6 години
робето/послушния народ Ще плаща Всичко !бизнеса ,който е държавата/олигархията няма да плаща Нищо !и както винаги "социално" слабите многодетни деца и те Нищо!
16
0
 
14
 
! Отговори
ДА преди 6 години
А гласувахте ли промяна в закона,като не живееш в апартамента,но си собственик -да НЕ плащаш такса смет!?Защото сега цакате двойно,ако жилището не ти е "основно"!!Някой изобщо това отразява ли го!?
15
0
 
5
 
! Отговори
Г преди 6 години
Нашата улица има един контейнер ,който е общ за всичките 7 къщи.Как ще се плаща в този случай?Или ще измислят отново нещо,което ще бъде в ущърб на хората и пак ,ще е "от нас да мине" и да плащаме за работа,която я има само на документи.
14
0
 
8
 
! Отговори
Чичо Митко преди 6 години
Огледайте се! Хубаво се огледайте! Който е пътувал с кола из Европа знае и е видял на връщане след Ниш към Драгоман се разбира че влизаме в България.И в цялата ни хубава страна е така- ***,измислени сметища,потрошени контейнери,автомобили в градинките,въобще ,,Столипиновска гледка" но иначе в интернет всички сте чистници и ,,аристократи" Запомнете ,така е по света- Колкото е по мръсно,толкова е по висок данъкът!!!Опомнете се хора,а вие тинейджъри спрете да хвърляте обвивки и бутилки навсякъ
13
1
 
6
 
! Отговори
Проучихте ли преди 6 години
как е в ЕС? Тук най-малкото трябва да е НА ЧЛЕН от смейство или нЯКОЙ да държи сметка КОЙ изхвърля разбити панели, кофражи, стари мебели, чували с разбита мазилка, мокети и ВСИЧКО, което може да се изхвърли след изтърбушване на панелен апртамент след смърт, продажба- за основен ремонт.ТОВА са тон и повече ***- оставени край кофите.На СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПРИНЦИП( като кучетата)"аз ги изоставям"- ВСИЧКИ да плащат заради мен!!( да ми хранят кучето и то да лежи в парковете, по улиците.."та и ***
12
0
 
10
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
И пак идва въпроса как точно ще се изчислява кой колко е изхвърлил?!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На комунистите като им е скъпо, да не изхвърлят ***. Като нямат пари за стоки и *** няма да генерират. Който получава услуга (извозване) трябва да плаща според количеството. Все едно едни да потребяват ток за 15 лв. другите за 100, но всички да плащат по 35. Не е справедливо и насърчава правенето на ***.
10
1
 
15
 
! Отговори
Коло ще плащам? преди 6 години
Имам вила до София. Събират сметта веднъж седмично. Аз съд за смет нямам, съседите имат, защото си живеят постоянно там. Сега аз плащам и не ползвам, с тази новост какво ще стане? Най-вероятно ще ме задължат да закупувам някакъв минимум торбички за смет, които няма да използвам. В София колко ще плащам? В един апартамент в блока са регистрирани около 50 човека, а дали наистина някой живее там не знам. При мен са регистрирани още 4 човека, които от 10 години не са идвали в България. Колко ще плащ
9
1
 
6
 
! Отговори
Ели преди 6 години
Такса смет е момента е изчислена абсурдно. Живущите в центъра цапат много, в жк. Обеля в пъти по-малко, а по селата едва ли не не правят ***...
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен тези три начина нямат нищо общо със "замърсителя плаща", а само имитират, че се прави нещо, а то е едно голямо нищо. Според мен за София и големите градове може да се плаща само според квадратурата на жилището и имота като цяло или както беше досега, по данъчната оценка. Това, което се предлага сега е невъзможно за прилагане на практика. Много ми е интересно, как на мен в центъра на София ще ми смъкнат таксата 100 пъти, а на онези в гетото ще я вдигнат 100 пъти.
7
1
 
13
 
! Отговори
Не става така преди 6 години
Брой живеещи на адрес. И откъде ще изкопаят тази информация? Примерно в София, на улица Искър на един адрес има регистрирани няколкостотин души, а сградата отдавна я няма, като преди това беше необитаема. Знае се, защото там трябваше да има избирателна секция и т.н. Второ, как ще се плаща, когато хората през лятото живеят някъде си (на село, във вила), а през останалото време са да кажем в големият град? Н асело ще плащат с торбичка, а в града ще плащат и за времето когато ги няма, нали така.
6
0
 
18
 
! Отговори
??? преди 6 години
Нито един от тези три "принципа" не е приложим в София или в големите градове в България, както и в отделни части на средните и малките градове. Второ, така и не се дефинира какво е количество *** - по тегло ли се мери, по обем ли. Един който изхвърли малко метален къс тежащ 1 кг, повече *** ли изхвърля в сравнение с друг, който изхвърля много празни кашони, с общо тегло по-малко от 1 кг?Остава открит въпросът и как ще плащат фирмите, които очевидно изхвърлят най-много отпадъци.
5
1
 
23
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Ако наистина трябва тези "специални" торбички да се закупуват от общината, съм напълно съгласен, че ще стане по-голяма свинщина и от сега, защото колко от хората имат възможност да отидат в общината в работно време, да се редят на безумни опашки, за да си купят пликчета?!?!?!?!!?!? Тия вече тотално превъртяха играта!! А "специална" тоалетна хартия няма ли да пуснат, за да има още повече приходи, от които да крадът и тогава с ръка на сърце да могат да кажат "Избърсахме си задните чати с народа"!
4
0
 
14
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа то такса смет добре, но в моя роден град събирачката за смет минава веднъж,два пъти на месец а понякога и по-рядко! Сега в началото майка ми и баща ми писаха до общината обаждаха се, *** се разбра, че то по-добре да се оплачат на арменския поп! Решението беше сами да си изхвърлят ***, къде и кога еми...! Сега виждам, че ако се вдигне таксата смет може да се получи така, че събирачката да минава веднъж на 3 месеца и тогава ще се наложи още пари за бензин да дава баща ми!