ОмбудсМая ще се бори срещу ЕС за стандарта при храните

Манолова настоява за промяна в европейското законодателство
Обновена: 18 сеп 2017 14:42 | 18 сеп 2017 14:30, Анисия Иванова
13

Двойният стандарт в качеството на храните от Европейския съюз е не само дискриминация, а и обида за българските граждани и подкопава идеята на ЕС, каза омбудсманът Мая Манолова при откриване на дискусия, посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа.

Идеята на дискусията е да се набележат решения за предотвратяване на проблема с двойния стандарт при храните от една и съща марка с различни съставки и различна цена, което дискриминира потребителите от Източна Европа.

Най-често потърпевшите у нас са децата и подрастващите. На българските граждани трябва да се даде отговор на въпросите какви точно са разликите в стандартите и как влияят те върху здравето.

Изправени сме пред заплахата към "Европа на две скорости" да се добави "Европа на два стандарта", смята тя.

"За това изготвихме едно опростено потребителско проучване как стоки под един и същ бранд се предлагат в три европейски столици – Берлин, Виена и София. Изследваме и сравняваме съставките, посочени в етикетите, и цените, като продуктите са закупени от магазините на една и съща верига. Това потребителско проучване показа, че има храни, включително такива за деца, които в София са с доста по-висока цена. Например едно конкретно детско пюре в София се предлага с по-високо ниво на съдържание на различно олио  (3,4%, за сравнение - на Запад е 0,9%) и по-висока цена от тази в Берлин и Виена. Най-популярната газирана напитка пък в страните на Запад се произвежда със захар, а в България с фруктозо-глюкозен сироп.", обясни тя.

Същото важи за детски шоколади, плодови и газирани напитки, в които много от съставките са подменени с такива с по-лошо качество.

Манолова е категорична, че е нужна промяна в европейското законодателство.

Първо, да се забрани продаването на стоки с една и съща марка, но с различно съдържание в различни точки на Европа. Второ, да има ясен механизъм за контрол. И трето - сериозни санкции срещу нарушителите.

На участниците на форума бе предложен проект на декларация, която призовава европейските институции да приемат законодателство срещу двойния стандарт. Документът ще бъде внесен в Европейския парламент по време на изслушване по темата в края на септември, уточни омбудсманът.

Предложението на омбудсмана подкрепи в конферентна видеовръзка и еврокомисарят Мария Габриел. В дискусията участваха български евродепутати, посланици на държавите-членки на ЕС, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, депутати и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
0
 
! Отговори
Me преди 6 години
Е нали ги изследваха сумати лаборатории и не откриха разлики в качеството!!!За какво по деволите говори таз кака? Некое пиленце (чайка) така и е казало сигурно: )
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тая се справи с монополистите с частните съдебни изпълнители та тръгна да оправя и храните! Абе другарко що не си одиш на село да си пасеш кравите а не да мучиш по телевизиите?
8
4
 
0
 
! Отговори
Oshaf преди 6 години
Kot si proizvedete, tva sha iadete...Kat si proizvedete dolno bg kachestvo mliako, dolno bg kachestvo mliako sha iadete...Germanska, italianska, frenska smetana...samo na kartinki sha gledate...stom ne mojete da si proizvejdate na sofiiskite paveta....
7
5
 
2
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
И тая ще лекува грипа с обезболяващи! Не е луд, кой яде баницата...
6
8
 
1
 
! Отговори
Fidl преди 6 години
Taz mrasna klevetnica ne visi li na besilkata do Pavlova?
5
5
 
8
 
! Отговори
Xaxaxa преди 6 години
Браво на г-жа Манолова! Въпреки, че почти винаги ме е дразнила с поведението си, стъпките които предприема за явни несправедливости , за които всички си затварят очите и ушите, са похвални!Така институцията на Омбудсмана наистина е действаща!
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мая излезе много сериозна жена. Не съм очквал да го кажа, но от бивши и настоящи политици, няма такъв, който да работи колкото нея.
3
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предната хибридка от червената Мая.
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е - хранят ни с изкуствени *** . химии, овкусители, бои, ароматизатори и всякакви други вредни истории
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ще се бори с вятърни мелници, но успех!