Бойко Борисов пак е №1, напоследък Радев и Нинова губят доверие

ГЕРБ има доверието на 25.1% от избирателите, пред БСП (19.3%)
129
Бойко Борисов пак е №1, напоследък Радев и Нинова губят доверие
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Половин година след предсрочните избори за 44- то Народно събрание съотношението на силите между основните парламентарни партии остава без съществени промени, сочат данните от проучване на "Алфа рисърч".

През септември ГЕРБ се радва на доверието на 25.1% от избирателите, което е електорална преднина от 6% пред БСП (19.3%).

Така че при нови избори днес, двете партии биха разполагали с приблизително настоящия си брой депутати, пресмятат анализаторите.

Премиерът Бойко Борисов запазва 32% одобрение, но в сравнение с юни нараства и делът на критиците му - от 35% на 39%.

Въпреки активното настъпателното поведение на червената шефка Корнелия Нинова по редица въпроси, БСП не съумява да уплътни опозиционната си роля, което коства 3% от личния рейтинг на лидера й (от 27% до 24%), както и лек ръст в негативните оценки, посочват социолозите.

Доверието в Обединените патриоти също спада в сравнение с юни  - от 7.2% на 5.9%.

Военният министър Красимир Каракачанов обаче запазва високия си партиен рейтинг от 29% одобрение. Вицепремиерът Валери Симеонов повишава с 1% привържениците си до 14 на сто, но генерира и сериозен ръст на неодобрението.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров остава на 5% одобрение и с едни от най-високите нива на неодобрение.

През септември правителството запазва положителните си оценки почти без промяна (21%). Те обаче са съпроводени от по-съществен ръст в дела на неговите противници: от 33% до 38%. Твърдо зад кабинета застават единствено привържениците на ГЕРБ (49%).

Доста по-различна е картината сред избирателите на коалиционния партньор "Обединени патриоти" – едва 13% от тях изказват одобрение за работата на кабинета, срещу 41% неодобрение.

Половината от министрите, предимно ангажирани с оценявани като успешни ресори, имат положителен индекс за дейността си. Във второ поредно проучване най-одобряван е вицепремиерът Томислав Дончев. Той се ползва с доверието на 19,4% от анкетираните.

Следван е от военния министър Красимир Каракачанов - 16,1%, спортния Красен Кралев – 13,3%.

След тях с по-ниски, но преобладаващо положителни оценки са министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова 13,2%, финансовият Владислав Горанов – 9,8%, външният Екатерина Захариева – 9%, министърът на туризма Николина Ангелкова – 9%.

Тройката в дъното на таблицата попълват министри, чиято работа през първите месеци на мандата бе съпътствана от скандали със силен обществен отзвук: екоминистъра Нено Димов – 1,6%, икономическия Емил Караниколов – 1,8%, правосъдния Цецка Цачева 3,8%.

"Липсата на адекватни политики в най-критично оценяваните ресори от дейността на кабинета е потенциален риск за неговата стабилност, но към момента този риск отстъпва на заден план пред притесненията от ескалацията на напрежението в света", коментират от  "Алфа рисърч".

В съотношение 38% към 62% анкетираните възприемат ситуацията в България като спокойна и стабилна, докато във външно-политически план тревогите са много по-високи – 20%:79%.

Като резултат, въпреки критиките, цялостното желание за нормализиране на ситуацията у нас доминира над  стремежа към засилване на политическата конфронтация и заради това  61% от българите искат настоящото правителство да изкара пълния си четиригодишен мандат, вместо да се стигне до нови избори.

Оценката за дейността на институциите потвърждава констатациите от предишни проучвания: преобладаващо доверие към президента и доминиращо недоверие към законодателната и съдебна власти.

Президентът Румен Радев продължава да се ползва с одобрението на мнозинството от българските граждани (54% срещу 13% неодобрение). След месеци на постепенен ръст обаче, мониторингът на обществените нагласи регистрира първи негативни индикации: от юни до септември положителните оценки за дейността му спадат от 57% на 54%, като следващите месеци ще покажат какъв ще бъде развоя в персоналния му рейтинг.

Подкрепата си за президента започват да оттеглят предимно десни избиратели, дали му кредит на доверие при встъпването в длъжност.

Първите действия на парламента за есенния политически сезон задълбочават критиката към неговата работа.

Положителните оценки за 44-то НС спадат от 15% до 12%, а отрицателните нарастват от 39% до 44%. Малко по-високо е доверието към неговия председател Димитър Главчев - 17% положителни срещу 33% отрицателни оценки.

Установеният преди месеци положителен тренд в оценката за работата на полицията също спира развитието си.

Въпреки, че остава с по-висок кредит на доверие от съда и прокуратурата, одобрението за работата й спада от 26% на 22%, срещу 38% отрицателни оценки.

Както и в предишни месеци, дейността на правосъдната система е съпътствана с най-висока обществена критика. Тя преобладава както за работата на съда (10% положителни срещу 58% отрицателни оценки), така и за тази на обвинението в лицето на главния прокурор Сотир Цацаров (9% положителни срещу 49% отрицателни оценки).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
4
 
! Отговори
Долна лъжа. преди 6 години
Колкото повече спада доверието към Борисов,толкова повече журналюгите и неговите социологически агенции се втурват да го хвалят. Хората около мен ,органически не го понасят.Колкото повече го хвалят,това показва,че доверието към него стремглаво пада и трябва да го спасяват.
92
1
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Поредното манипулативно заглавие. Премиерът Бойко Борисов запазва 32% одобрение, но в сравнение с юни нараства и делът на критиците му - от 35% на 39%. Президентът Румен Радев продължава да се ползва с одобрението на мнозинството от българските граждани (54% срещу 13% неодобрение).Е, кой е политик номер едно и кой губи доверие?
91
0
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ винаги са №1 преди 6 години
Имало някакъв Прокурор от Италия за борба с Мафията срещнал се с Фандъкова..А Фандъкова що Не му показа нещо по сметката..Бюджетът на София събира се от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИпрез 2010 година ще бъде 1.2 милиарда леваза 2011 г. 1,3 млрд. лева.за 2012-г. 1,272 млрд. лвза 2013 г. 1.190 млрдза 2014 г. 1,465 млрд. лева.за 2015г 1.49 млрд. лвза 2016г. 1.26 млрд. леваВноската за Евросъюза е от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИМетрото е на 80-85% БЕЗВЪЗМЕЗДНО от Еврофондове!!!
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Одобрение:Б. Борисов-32%Р. Радев -54%Както се вижда Радев заема почетното 2-ро място. Борисов е предпоследен.Класацията на Алфа Рисърч горе долу е толкова безсмислена.
89
0
 
8
 
! Отговори
ИЗМИСЛЕНИ ПРОЦЕНТИ преди 6 години
ТОВА КОЕТО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КАЛИНКИТЕ НЕ МОЖЕ ДА СВЪРШИ, ПОРАДИ ТЕЖКАТА КОРУПЦИЯ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, МЕДИЙНИЯ И Т.НАР. СОЦИОЛОГИЧЕСКИ СЛУГИНАЖ ГО ПРЕДСТАВЯ КАТО БЕЗСПОРЕН УСПЕХ!? НО СЪЩИТЕ ТЕЗИ СЛУГИ НА ДЯВОЛА НЕ ГОВОРЯТ ЗА ЗАДУШАВАЩАТА КОРУПЦИЯ, НЕПРЕКЪСНАТО РАСТЯЩИ ЦЕНИ НА ХРАНИТЕ, ТОКА УСЛУГИТЕ, БЕЗУМИЯТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,ОБРАЗОВАНИЕТО, МВР. С ПРАВО МИСЛЕЩИТЕ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ СЕ ПИТАТ В ИЗМИСЛЕНАТА ДЪРЖАВА НА БОКО ЛИ ЖИВЕЯТ ИЛИ В ЕДНА ДРУГА, ИСТИНСКА РЕАЛНОСТ??
88
0
 
3
 
! Отговори
х преди 6 години
КАТО ПАРТИЯ СА ГО ИЗГУБИЛИ,РАЗБИРА СЕ...
87
1
 
3
 
! Отговори
x преди 6 години
НАПОСЛЕДЪК ГУБЕЛИ БИЛИ.../ВЖ.ЗАГЛАВИЕТО/. ТЕ СА ГО ИЗГУБИЛИ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ,БЕ ЧЕЛОВЕЦИ... НЕ Я КАРАЙТЕ С МЕКИЯ БРУС!!! ДАВАЙТЕ С БРУСА С ТВЪРДИЯ АБРАЗИВ...
86
1
 
13
 
! Отговори
АЛФАЛЪЖАТ ЕСТЕСТВЕНО преди 6 години
АЛФА РИСЪРЧ Е ПЛАТЕНА НА БОКО "СОЦИОЛОГИЧЕСКА АГЕНЦИЯ". НЯКОЙ ДА Е ОЧАКВАЛ ДРУГ РЕЗУЛТАТ? АКО НАИСТИНА ТИКВАТА Е 1, ЖАЛКО ЗА НАРОДА. СЛЕД КАТО НИ УПРАВЛЯВА МУТРА И БАНДИТ, СЛОЖЕНА НА ВЛАСТ ОТ СЪЩИЯ ТОЗИ НАРОД, СЛЕД КАТО ТАЗИ МУТРА НАРЕЧЕ НАРОДА ЛОШ МАТР'ЯЛ, ***, КУЧЕ, КОЕТО ТРЯБВА ДА ДЪРЖИ НА КЪС СИНДЖИР, СКАНДАЛ СЪС СУДЖУЦИ И ЕДНИ 50 МИЛИОНА ДОЛАРА ИСКАНИ КАТО ПОДКУП ОТ ТУРСКА ФИРМА, ПЪЛНА СЪСИПИЯ И БЕДНОСТ И ВЪПРЕКИ ТОВА Е 1,ЗНАЧИ НЕЩО НЕ Е НАРЕД,А ЖУР НАЛЯТА МУ СЛУГУВАТ И УПРАВЛЯВАТ.
85
1
 
5
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Всичко започнало от Меркел. Тя казала на Макарон, че такъв чип лакей не е виждала никога - нито в Комсомола, нито в Демокрацията! Макарон го е раздрънкал навсякъде. - Ние когато го назначавахме - казва Синедриона, - не очаквахме че е толкоз талантлив?! Мислехме го за болезнено скромен и по гойски не обича парите. Даже кодовото му име дадено му от нас е БББIIIБ, - цар на България Бойко Борисофф III Безсребърникът! - за златната мина отказа двайсетте полагаеми му се сребърника от скромност???
84
15
 
7
 
! Отговори
Курнелия нагла преди 6 години
Мале, мале, БСП щели да се борят с паралелната държава - ами тя цялата е в редиците на БСП, бе Курнелио. Около теб ли са Г.Гергов(свинарят), Кирчо Добрев(хванат на границата 1996г. с куфарче с долари), Р.Овчаров(дългият инкасатор), Бригадир Аспарухов(милионер пенсионер), ***(милионерка), Весела Лечева и много други другари-милионери и мошеници. Няма такава наглост
83
3
 
18
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ПО-ДОБРЕ АЛИ БАБА И 40-ТЕ РАЗБОЙНИЦИ ОТКОЛКОТО БОКО СУДЖУКА И ГЕРБ КРАДЦИТЕ!!!
82
2
 
12
 
! Отговори
афера преди 6 години
Да направим референдум за отделяне от Мутристан
81
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и от цифрите на Алфа Ридърч не се вижда Бойко да е номер 1. Явно на джурналиста така му се иска или така му е платено!
80
3
 
21
 
! Отговори
Ot London преди 6 години
Това означава че и последните умни хора са напуснали блатото.Простащината върви с пълна пара напред.
79
3
 
22
 
! Отговори
А преди 6 години
То и тук и по новините казаха че всъщност процентите одобрение спрямо процентите неодобрение за Борисов са ПО МАЛКО но някак излиза N1 Хаха кого лъжете ? Да си ходи Борисов те повечето не го одобряват. Да станем президентска държава по добре. Поне си имаме Мъж за президент
78
2
 
24
 
! Отговори
свинско със зеле преди 6 години
Според Алфа рисърч 2 % от българите хапват свинско, останалите 98 % от тях ядат постно зеле. Или статистически 100 % ядат свинско със зеле.
77
2
 
22
 
! Отговори
вярвещ преди 6 години
ОЛЛЕ БОЖЕ, ПАК СТЪКМИСТИКА.
76
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не познавам НИТО ЕДИН човек, който е гласувал за Винету.Всички мои приятели са гласували за НФСБ.
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОСТИТЕ ХОРА СИ ХАРЕСВАТ ПРОСТИТЕ ЛИДЕРИ.НИКОЙ НЕ ОБИЧА ДА ГО УПРАВЛЯВА НЯКОЙ ПО-УМЕН ОТ НЕГО.
74
1
 
12
 
! Отговори
Тъжно преди 6 години
28 години по-късно отново има партия-държава...и резултатите и естествено ще се подобряват...за това ли скачахте?