Дефекти в системата: Лична трагедия стана повод за проверки в болниците

Заради трагедията със Спас Добрев здравният министър прекъсна отпуската си?
27 сеп 2017 20:32,
62
Дефекти в системата: Лична трагедия стана повод за проверки в болниците
Евелина със съпруга си Спас Снимка: 24 часа

Личната трагедия на едно семейство стана причина за проверки и поредните дискусии за многото трески за дялане на Бързата помощ. Евелина Добрева разказа в социалните мрежи за абсурдът в борбата да получи помощ за мъжа си, който в крайна сметка си отива нелепо от този свят. 74-годишният мъж Спас Добрев умира, след като чака линейка повече от час, а след това лекари от две големи български болници отказват да го приемат.

Здравният министър проф. Николай Петров прекрати своя болничен в понеделник, за да се види със съпругата на Спас.

Още по темата

"Аз нямам Facebook, приятел ми препрати историята, публикувана от Евелина Добрева. Той беше притеснен, притесних се и аз, като прочетох. Издирихме телефона на жената и я поканих на разговор. Тя разказа и още неща, извън написаното в писмото. Всичко говори за големи дефекти в системата", обясни здравният министър проф. Николай Петров пред "24 часа".

След срещата понеделник той възложи на Изпълнителната агенция за медицински одит проверка на спешната помощ в болниците "Пирогов" и "Александровска".

На 16 септември 2017 г. Спас Добрев получил криза, която затруднила дишането му. Подобна криза през 2011 г. довела до сърдечна недостатъчност. Предполагаемата му диагноза е била миелодиспластичен синдром - сериозно заболяване на кръвта, а от октомври 2016 г. почти всеки месец му е преливана кръв в университетската болница "Св. Иван Рилски", като последното е било на 14 септември. На 16 септември мъжът получил кризата следобед.

"В 16,20 се обадих на телефон 112, обясних, че съпругът ми не може да диша, казах, че кръвното му е ниско и помолих възможно най- бързо да изпратят линейка. Съпругът ми се бореше за всяка глътка въздух. След 20 минути позвъних отново на 112. Отговориха ми, че е предадено на Бърза помощ и те ще решат кога да изпратят екип", разказва Добрева.

Следват още 4 обаждания до 112. На две от тях жената получава отговор, че центърът няма връзка с Бърза помощ. След няколко молби да ѝ бъде предоставен телефон на медицинско лице, на което да обясни състоянието на съпруга си, Евелина е препратена да звъни в "Пирогов". Болницата обаче не разполага с линейка за домашни посещения. Последното позвъняване на спешния телефон е в 17:30 ч, когато Добрева е уведомена, че линейката тръгва към тях.

"Лекарката веднага разбра колко сериозно е положението. Измери кръвното, опита се на няколко пъти да му сложи венозна инжекция, но не успяваше. Каза ми да викам хора да го смъкнем от третия етаж. Обади се на шофьора да дойде да помага. В крайна сметка той доведе хора отвън, качихме го, но линейката не беше оборудвана за реанимация", пише Евелина.

Семейството живее в столичния квартал "Лагера" и екипът на линейката преценява, че най-близкото лечебно заведение е "Пирогов". В кардиологичния кабинет на спешната болница обаче преценяват, че случаят не е за тях. Препоръчват да се търси болница "Св. Иван Рилски", където Спас е бил на кръвопреливане два дни по-рано.

След отказания прием линейката със Спас отива в спешното отделение на Александровска болница

"И там не искаха да направят нищо. След много молби и увещания от страна на лекарката от Бърза помощ започнаха реанимация или каквото е нужно. Не след дълго медицинска сестра излезе и каза на екипа на Бърза помощ: "Е, спасихте още един живот, има пулс и дишане, може да си тръгвате, а ние го качваме в реанимацията на втора хирургия", продължава откритото писмо на Добрева до министъра.

Евелина и дъщеря ѝ били заведени до реанимацията, където освен Спас нямало друг пациент. Медсестра обаче ги изгонила и ги пратила да търсят друг вход. Жените се забавили, докато го намерят.

"Чакахме. По едно време край нас в чакалнята някой тичешком вкара в отделението апарат на колела, чухме името на съпруга ми. След това излезе лекар, който изказа съболезнования, а на въпроса ми:  "От какво?", той отговори: "Не знам, може би от емболия", завършва разказът на Добрева.

Жената благодари на здравния министър за човечността и съдействието. Разговорът между тях продължил повече от час. Професор Петров уверил Евелина, че ще бъде информирана за всяко развитие от разследването. Засега опечалената жене смята да завежда дело. Директорите на двете болници са възложили проверка за действията на своите подчинени от 17 септември 2017 г.

"Както има пациенти, които бият лекари, така има и колеги медици, които не са за тази професия", сподели многозначително шеф на едно от проверяваните болнични заведения.

"Идеална здравна система няма, винаги някои ще са недоволни. Някои неща обаче могат да се подобрят организационно. Полезно е да се водят такива разговори, защото можеш да видиш много неща отстрани, през погледа на хората", каза още проф. Петров. На въпрос от в. "24 часа" не е ли притеснително, че все още има необорудвани линейки в спешната помощ и пациентите често ги чакат твърде дълго, проф. Петров потвърди, че това е факт.

"Част от линейките са добре оборудвани, включително и за реанимация, други са донякъде оборудвани, а в трети оборудването липсва. Работа на диспечера в спешния център е да прецени нужен ли е реанимобил при получаването на дадено повикване. Надяваме се и на проекта за модернизация на спешната помощ, за който все още се борим, за обновяване на линейките", обясни здравният министър.

"Злополучният ден е бил натоварен за екипите на Бърза помощ. За цялата смяна от 8 сутринта до 8 вечерта са постъпили 275 сигнала, което означава, че на всеки 2,5 минути е падал по един адрес, а екипите са били дванадесет. На всеки час всеки един от тези 12 лекари е преглеждал", обясни пред Bulgaria ON AIR по случая Катя Сунгарска, говорител на Центъра по спешна медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
33
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
До Даме те пак протестират "сладкишите" ,че са уволнили колегите им...професионалисти!!
49
2
 
34
 
! Отговори
Баламосват ни преди 6 години
от 08 до 20ч. са 12 часа. 275 обаждания за 12 екипа за този ден правят по 23 обаждания за екип. За 12 часа тези 23 обаждания за екип ПРАВЯТ ПО 55 МИН за АДРЕС!!!!СМЯТАЙТЕ КАКВО Е ЗДРАВЕ....в бг!!!!!
48
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако починалият беше ром сигурен съм, че в случая щеше да има бой над лекарите и то с право. когато казваме, че някои лекари разбират само от бой се надига огромно възмущение. А кажете ми сега в случая какво трябва да се направи? Уволнили са ги? Голяма работа - ще отидат в друга болница и от там ще продължат да издевателствот над хората.
47
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България има много бразилци и всичките са не осигурени. И всяка година стават все повече. Системата ги обслужва с приоритет. На всякъде по държавните болници е пълно с тях. Не смеят да им кажат нищо за да не станат ексцесии. А ние плащаме и умираме. Интересно ми е само коя точно година системата ще колапсира напълно.
46
0
 
40
 
! Отговори
тайна преди 6 години
Всеизвестна тайна е, че екипите на бърза помощ не откликват бързо за хора в напреднала възраст. Това не е единичен случай, нека не се заблуждаваме. Знам и за други случаи, колко дълго се чака линейка! Човек може да си помисли, че е целева политика. Да пази Господ да сме участници в такава ситуация.
45
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи няма достатъчно линейки, за София 12 екипа, това е капка в морето. Има ли правителсство тогава?
44
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полицаи ще пазят лекарите от побойници, а нас кой ще ни пази от безчовечността лекарите?
43
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полека лека се превръщаме в същества точно като комунистите и поклонниците на Ким -абсолютната човеконенавист.
42
0
 
48
 
! Отговори
@ преди 6 години
Да беше само здравеопазването проблемно...Кое ни е наред?Мнозинството са с пенсии от 200-300лв, как да живеят, да са добре, да не се притесняват и разболяват? Как да гледаме деца като онзи ден жената даде по 79лв допълнително на дете за спомагателни материали в училище?Как да живеем спокойно като заплатата ми не е индексирана дори за инфлация от 10 години? И това важи за 90% от работещите българи.Управляващи се возят в бронирани коли за 1.5 милиона лева, а линейки няма. И то за столицата.
41
3
 
40
 
! Отговори
Дам преди 6 години
Значи, като напляскат някой "лекар" и веднага на протести, а като човек си замине заради тия щи се наричат лекари - тогава проверка и административно наказание?!? Еми а дано по-често сте на митинги, вашта.....
40
2
 
46
 
! Отговори
Зори преди 6 години
Лекарите в Пазарджик убиха баща ми за 10 дни м.март. Счупен крак, операция и последвало лечение с медикаменти, противопоказни за други две придружаващи заболявания. Три пъти го качвахме с одеяло до дома ни, два пъти го свалихме с предизвикан кръвоизлив в стомаха и отказали да работят органи, след "лечението" в болницата. Те не са лекари, не са и хора, не знам как да ги нарека, но да - бих ги ударила, за двама от тях и това е малко. Няма кадри, а наличните са в голяма степен незнаещи и неможещи.
39
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарите са станали като бакали в бакалия. Нагло и мазно те оглеждат, да разберат имаш ли кинти и колко мигат да излетят от болния. Има изключения но са ужасно малко! Предлагам да се постъпва така, поискат ли пари и те оставят да умирГаш, да е разрешено да бъдат бити по желание на близките на болния. Бити толкова и така, колкото беди са докарали на нуждаещите се от медицинска помощ. Да има някакво равновесие.
38
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяха наляли 2 милиарда лева за съветски атомни самовари, дето никой не ги е виждал още, а за здравеопазване - нямаше да умират така хората!
37
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чета коментарите разбирам, малко ги бият дофторите. А трябва повече!
36
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия можеш да осъдиш лекар или лице отказали медицинска помощ.В Германия това е подсъдимо и се счита за престъпление.А у нас?
35
5
 
48
 
! Отговори
погнусен преди 6 години
Тези пак бърза помощ е дошла. На мен ми казаха за баща ми че имал старчески болести и не дойдоха. А след като с 300 зора го откарах в болницата се оказа, че има проблем с бъбреците и кръвта се натравя и реално моментното ошашкване е от това. Обаче според медицинското лице на бърза помощ имал старчески проблеми. Независимо че обясних, че не е имало история. От тогава за бърза помощ и болници не искам да чуя. И да ги закрият няма да се усети разликата!
34
7
 
43
 
! Отговори
Тая простачка преди 6 години
иска пари!
33
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медицинсклото ни съсловие има проблем, а медицинската ни администрация го задълбочава в пъти. Терминът "отказ на медицинска помощ", особено за инциденти и спешни случаи, е нещо повече от оксиморон. Това си е престъпление. Човек, дал хипократова клетва, няма право да отказва помощ по какъвто и да било повод. Иска висока заплата? Добре, нека я търси. Заслужава я. Но има ли някой нужда от помощ, трябва да спре да мисли за каквото и да е друго освен за това как да помогне. Ако не е престъпник.
32
6
 
54
 
! Отговори
Хипокрация преди 6 години
От коментарите и гласуването си личи, че има един (1), дето или не е наясно какво се случва по българските болници и защитава бялата мафия от мало.мие или е един от тях. Само че достатъчно хора са ходили по мъките, за да се знае какво представляват тия с "най-хуманната професия".
31
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...Та такова е здравната с-*** тук (само да вметна,че се осигурявам на максимума 2600лв.+ доп.здравна застраховка) Такава е и съдебната с-***.Такава е и образователната.Човек трябва да се оправя сам,не може да разчита за нищо на държавата.