Московски: Председателството ни – национална кауза!

Министърът представи приоритетите в областта на транспорта
23
Московски: Председателството ни – национална кауза!
Снимка: БТА

Приемаме председателството на Съвета на Европейския съюз като национална кауза.

Това каза днес транспортният министър Ивайло Московски при откриване на форум за представяне на приоритетите на България за предстоящото председателство в областта на транспорта и телекомуникациите.

Министър Московски заедно със заместник-министрите Велик Занчев, Ангел Попов и Димитър Геновски представи проекта на програма в двата сектора.

Акцентът в нея е поставен върху мултимодалните превози, конкурентоспособността, постигане на напредък по законодателните предложения и т.нар. автомобилен пакет, посочи транспортният министър и пожела на форума консенсус върху предлаганите общи позиции по време на общественото обсъждане.

В немалка степен разглеждаме развитието на единен цифров пазар като източник на растеж и конкурентоспособност, отбеляза Московски, цитиран от БТА. По думите му друг приоритет е осигуряването на сигурността на личните данни и цифровото пространство.

Ивайло Московски изтъкна факта, че еврокомисарят Мария Габриел е поела темата за развитието на дигитална Европа и цифров пазар.

Предстои приоритетите да бъдат представени за обсъждане и парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации.

Зам.-министър Велик Занчев представи приоритетите за развитието на въздушния транспорт. Той изтъкна, че над 1,450 млрд. пътници заминават или пристигат на европейските летища годишно. Проучванията показвали, че инвестиция от 1 евро в сектора на въздушния транспорт дават почти 3 евро добавена стойност на икономиката като цяло. По думите на Занчев едно работно място създавало повече от три работни места в други сектори на икономиката.

"Поради липсата на международна рамка, която да определя условията за конкуренция на въздушните превозвачи, е възможно да възникват практики за различно третиране на превозвачите в различните държави. В рамките на ЕС това не е възможно. Има правила, които гарантират на всички превозвачи еднакви права и възможности за достъп до въздушноплавателните услуги", посочи още зам.-министър Занчев.

Той увери, че по време на българското председателство ще продължи работата по предложението на Европейската комисия за изготвяне на регламент за защита на конкуренцията в областта на въздушния транспорт.

По думите на Занчев борбата с нелоялната конкуренция засяга предимно авиокомпаниите на трети страни, извън ЕС, където съответните законодателства позволяват дотиране, несъвместимо с правилата на ЕС. По този начин се позволява изкривяване на пазара, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: МТИТСИвайло Московски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Национална кауза е доброто бъдеще на българите, а не председателсвото натоя скапан и разпадащ се ЕС.Московски нямаше ли намерение да дава летище София на концесия на една турска фирма?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой от народа го интерисува тва председателство. Слезте в низините и се ослушайте.
17
1
 
1
 
! Отговори
Chtung преди 6 години
Vnimavai...vlaka za kirkovo i madan ne raboti... ama besilkata e 24 chasa activna...
16
0
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Тея черни кръгове около очите ме са от пиене на козе мляко. Чевермета, диво, руйно вино, люта ракия, и т.н
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква кауза напълно излишен харч на пари да храним и поим европейците дето и след това пак ще ни инат за хора трето качество
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, ... сега разбрах защо им требваше на тия 17 тона суджук!Ми те са го искали за "Националната кауза" бе!Да нааранят "Началниците" от Европата, та дано не им обръщат внимание на простотията.
13
0
 
8
 
! Отговори
Дам преди 6 години
Московски: Предателството ни - национална кауза!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 60 години във Франция и Германия бързи влакове са се движели с 200 км/ч, а министърът утре ще открива влак "стрела" за 160км/ч. Нещо изоставаме доста май.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви циркаджии са тези *** само?!?Вместо национална кауза да им е масовата бедност, вместо национална кауза да им е подобряване на отвратителното здравеопазване, вместо национална кауза да им е отвратителното образование, вместо национална кауза да им е борбата с престъпността и т.н. ... критични проблеми на Българя, на ГРОБ им е национална кауза да се натягат на Европейските чиновници?!?
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тоя ЦРЪН бугарин фамилия като Мурдаров или ЛапниУ.. би мо отивала много повече.
9
0
 
14
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Председателството не може да бъде национална кауза, а само средство за защитаване на българския национален интерес.
8
0
 
9
 
! Отговори
:):) преди 6 години
хаха национална, като с боновите книжки преди години. Всички в играта за определени парата.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думата "кауза" явно е девалвирала
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Московски ..........добре, ама какво казва Панагюрски??А Зелков??Ами Тиквов??Българа*ците вече сте толкова СМЕШНИ че на простият *** му се плаче от мизерия.П.П. Един човек 2009 каза "Здравейте СМЕШНИЦИ."Считайте го за обръщение към цялата нация.
5
0
 
22
 
! Отговори
баста преди 6 години
Национална кауза може да бъде единствено добруването на българина.Това с председателстването на съвета ЕС е единствено ...на гол тумбак, чифте пищови и е само начин продажните ни политикани да правят метани на брукселските зелки за лична изгода.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искали от Румъния да си оправи жп линията към Букурещ, но пък от нашата страна бързите влакове Варна - Русе се движат под 60км/ч
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Местя за председателството ви. За вас е отличен източник за дебел комисион. За нас е поредният дебел ... разход, който ще ни набиете.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви ... на председателството!!! Значи не е кауза вдигането на доходите примерно? Или образованието, или здравеопазването, или сигурността...кауза ви е нещо, което въобще не засяга обществото?!?!? Г.ниди мръсни!!!
1
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че вече имаме стабилно правителство! Ако беше още Орешарски на власт, щеше да окепази Председателството, гаранция!