Захариева не е против база на НАТО на Черно море

Външният ни министър се обяви за прагматични отношения с Русия
29 сеп 2017 11:37,
257
Захариева не е против база на НАТО на Черно море
Снимка: БТА, архив

Министърът на външните работи Екатерина Захариева не е против на брега на Черно море в България да бъде разположена база на НАТО. Тя уточни, че на този етап такова нещо не стои на дневен ред и няма непосредствена нужда от това. Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси каза вчера във Варна, че има нужда от военноморска база на Алианса на българския бряг.

"Нямам против да имаме база на НАТО на брега на Черно море. Ситуацията в света в момента не е много мирна и стабилна", заяви Захариева по Нова телевизия.

"Виждате ситуацията със Северна Корея, с Близкия изток, със Северна Африка. Като съюзник в НАТО, не дай си Боже, да има война, ние сме на външната линия с държава, която не е съюзник на Алианса", коментира външният министър и допълни, че се надява да не се стигне до това.

"НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност. Нека да не бъркаме нещата. Целта му не е да предизвиква военни действия", заяви първият ни дипломат. И заяви, че цялата международна общност работи за това да има мир и стабилност.

Захариева обаче не изключи, ако все пак се стигне до война, руски ракети да бъдат насочени към бази на НАТО.

"Това е реалността. Ние сме съюзник на НАТО, Русия не е. Това членство е и гаранция за нашата сигурност. С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения", каза Екатерина Захариева.

На въпрос дали Русия е заплаха за националната сигурност на България, Захариева заяви, че докладът на правителството се интерпретира погрешно и никъде не пише, че Руската федерация е заплаха за нас.

По нейните думи само част от действията на Русия в Европа представляват заплаха, но това са действията по отношение на информационните технологии. "Част от действията на Русия представляват заплаха, но самата Русия не представлява заплаха", добави тя.

България не е лобист на Кремъл в Европейския съюз. "България трябва да е лобист на себе си. България винаги е имала позиция за санкциите срещу Русия. Ние сме се присъединили към санкциите, които са срещу определени лица в Русия, а не срещу Русия", допълни първият ни дипломат.

Тя каза, че основните теми при посещението й в САЩ тези дни са били борбата с тероризма, незаконната миграция, бежанската вълна, ситуацията в Северна Корея.

"Получихме поздравления, че България е изключително фокусирана върху сигурността в нашия район", каза Захариева.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Ако един народ е почтен и миролюбив, никой няма право да си търси извинения да го напада само, задето е част от военен съюз. Народите не могат да бъдат обезличени и сведени до военни бази. Народът означава собствена воля и култура, която трябва и във времената на глобализация да се зачита. Никой от двамата големи не би бил прав да третира който и да е народ, нито като враг, нито като подчинен съюзник. Народите имат стойност, която далеч надвишава как ги вижда някой международен договор.
175
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Само това оставаше, руснаците и американците да си разрешават конфликтите на наша територия. Има си далекобойни оръжия, като ще се плашите, не намесвайте горките малки държави, които мачкате от години в периферията си. Достатъчно малки народи са страдали заради мегаломански проекти на велики сили. Може да сме военни блокове, но това не значи, че ако Путин има проблем с Тръмп, трябва да цели нашите бази или да бъдем плацдарм на Тръмп. Не може да спрем да гледаме на народите, като индивидуалности!
174
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е в ЕС и НАТО.Въпросът е затворен.
173
0
 
11
 
! Отговори
Оня преди 6 години
"НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност. Нека да не бъркаме нещата. Целта му не е да предизвиква военни действия"ХАХАХАХАХАХАХ СТИГА БЕ ВЕРНО ЛИ .....
172
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО не са нахалните америкаци, т"по животно. НАТО са обединена Европа.
171
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 182Добре, че научи за волжките българи! Че и поробени били! Знаеш ли, че познавам пет (5) от тях и всички са на престижни позиции в Москва и СПб. Добри колеги и приятели!Никой от тях не се чувстваше роб! Един от тях беше Ректор на голям ВУЗ. Знаеш ли, че Казан е един от най-хубавите градове в РФ? С университети, театри, опера, библиотеки, филхармония, стадиони, заводи за високотехнологични изделия? Че в Татарстан са КАМАЗ, ВАЗ, авиационни заводи, корабостроителницата в Зеленый дол?
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 179"Вижте сами цифрите - в този бизнес са заети около 18% от работоспособното население на страната, а дела в БВП е едва 11%. Изводите са ясни, нали?"................И ти какви изводи направи, микроцефалче? Че е малко всеки пети да работи в този бизнес, а 1/10 от БВП да идва от него? Кажи си, умничкото на мама!
169
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази бърза като пърле пред майка се! Да ме е питала мен - Суверена? Да е питала вас -Суверените искате ли да ***, разпрашени на атоми? Тази дама да ходи другаде да показва коленцата си! На това място е опасна за съществуванието на нацията! Вън!
168
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умните политици мислят как да се избегне война, а нашите заемат страна в нея. Браво бе. *** с ***.
167
0
 
15
 
! Отговори
emiliaaaa преди 6 години
АЗ НЕ РАЗБРАХ - БОМБИТЕ НАД СОФИЯ през 1943г. КОИ ГИ ПУСНА????????????????????
166
0
 
14
 
! Отговори
emiliaaaa преди 6 години
САМО ЧЕ АЗ - БЪЛГАРКА СЪМ ПРОТИВ !!!!!!
165
0
 
9
 
! Отговори
до 188 преди 6 години
Май нямаш желание да посрещнеш коледа и нова година ? ....
164
0
 
8
 
! Отговори
къде преди 6 години
е държ. глава,главнокомандващия да изкаже мнение по въпроса?нали с тази измислена дипломатка наскоро се поразходиха из великата страна зад Океана!да не би там хамериканските им приятели да са им спуснали опорни точки.иначе все едно и също бръщолевят:с Русия трябва да имаме прагматични взаимоо-я.нека да види и Нинова голямата си гордост от последните през. избори!а полуевреина е ясен- винаги е работил против нац. ни интерес!
163
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФaктЕдинствено задунайските полурусначета сте братя с руските ***, ние българите нямаме нищо общо с варягите. С украинците и с беларусите сме братя.
162
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Далеч от Русия = хубав живот !
161
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
рускиОт тиранин е уплашен
160
1
 
25
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
Захариева не е против база на НАТО на Черно море...kakva e tazi ...., ce da preotstupva bulgarska zemia na vsakakvi proshliaci...???
159
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за Волжка България, вън руския поробител !
158
1
 
25
 
! Отговори
Калина до 168 преди 6 години
САЩ издържат около 800 военни бази извън своята територия. Втората световна война завърши преди 70 г., а Корейската преди 62 г., но, по данни на Пентагона, в Германия продължават да функционират 172 бази, 113 са в Япония и 83 са в Южна Корея. Още стотици гарнизони и структури са разпръснати из 80 страни в света, включително в Австралия, България, Колумбия, Катар и Кения. Други въпроси?
157
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съпругът на министър Екатерина Захариева Ангел Захариев е архитект на музей за 22 млн. лв., който е финансиран от небезизвестната фондация "Халваджията за бозаджията" , разбирай Америка за България. Така че на България не й трябват никакви бази и провокации в Черно море, но участието в политиката си е печеливш бизнес за такива като Соломончо, които добре се продават.