Български капан: Заплатите растат, работещите бедни - също!

Синдикатите обсъждат стачни действия за по-високи надници
9 окт 2017 16:25,
137
Български капан: Заплатите растат, работещите бедни - също!
Снимка: Reuters

Намерението на правителството да увеличи заплатите в повечето бюджетни сектори е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той потвърди намерението на синдикатите да обсъдят стачни действия за по-високи доходи и цитира данни, според които успоредно с ръста на заплатите расте и броят на работещите бедни.

Финансовият министър вече обяви, че кабинетът планира да отпусне 700 млн. лв. в повече за всички бюджетни сектори за догодина. Пари щяло да има за служителите в МВР, в отбраната, образованието, за пътища и др.

"Въпреки че расте заплатата, работещите бедни също растат - все повече хора се трудят, но остават бедни, а трудът трябва да те вади от капана на бедността", обясни Димитров. Той цитира данни от последните няколко тримесечия, които сочат, че делът на работещите бедни се е увеличил от 7, 8 на сто на 11, 6 на сто.

Още по темата

Синдикатите са с нагласата да протестират и срещу лидерите на работодателските организации. Пламен Димитров се възмути, че те атакуват не само добавката за стаж, но и всички добавки в Кодекса на труда и нарече това скандално.

"Кадрите са проблемът на България и около това трябва да са дебатите, а не за отнемането на добавките, каза още Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Синдикалният лидер обясни, че на пазара на труда най-устойчиви са хората над 45 години. Най-мобилни са по-младите, които напускат държавата. Те са и по-голямата част от тези 33-35 хиляди души, които всяка година изтичат от пазара на труда в България.

"Тези над 45 години имат т.нар. клас прослужено време и ако искаме да не ги бутаме и те да отидат навън, не трябва да се маха добавката" категоричен е лидерът на КНСБ.

Димитров разкритикува обещаното увеличение на заплатите със 700 млн. лв. Според него за да се вдигнат достойно възнагражденията са нужни 920 милиона лева.

"В левове равностойността е около 100 и малко повече. В някои сфери като домовете за възрастни хора, за хора с увреждания заплатите са изключително ниски - под 500 лева и там увеличението трябва да е по-голямо", обясни още синдикалистът.

Националните стачни комитети на двата синдиката днес се събират по темата за доходите.

"Ние не искаме да дестабилизираме икономиката, защото тя в момента върви нагоре, нито искаме да дестабилизираме политическата среда, защото тя обуславя растежа и ни е важна от гледна точка на европредседателството, но това не означава, че хората нямат право да искат по-високи доходи", беше категоричен президентът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Laji nama 200 lv pensia nama minim.saplata 600 simionov e lajez ne vi mi e sram 300 na 200 lv koi v eu strani vsima pensia 100 eur sled 35 g staj tap bg narod mal4i unijen
66
1
 
46
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
Българинът е тъпкан и унижаван от така наре4ените "бизнесмени" и разни те му там ени4ари-меринджей из чужди фирми и фирми4ки вече 25 години. Оправия няма, няма и да има, защото ние сме едно продажно и робско племе...спомнете си приказката за казана, тя много добре показва какво представляваме. Ние се обединяваме само по негативни поводи - как да напокастим на някого, как да му направим мръсно, но не и да се обединим за някаква добра кауза...и така лека полека кадърните ве4е са навън.
65
2
 
30
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
Възмущават се че атакуват КТно не се възмущава че десетки хиляди осигуряващи се по чл.69отКСО взимат пенсия и заплата .не освобождават работни места увеличават безработицата и младите с основание бягат навън .Въпреки че МВР са с най голям бюджет и социални придобивки отново се предвиждат пак пари за полицаите и в знак на благодарност продължават да протестират .
64
25
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки народ си заслужава съдбата. Прoстият българин- също. Потърсете вината, че сте бедни, някъде в себе си. Стига сте обвинявали държава, връзкари, работодатели. Вие сте виновни! Вие укривате данъците си, за да вземете 50лв. повече месечно без да осъзнавате, че това вреди на вас самите. Вие сте дребни тарикати, а ревете, че управляващите крадяли. В Европа бачкаторът си знае мястото и знае защо е беден. Разберете го и вие. Сами сте си виновни.
63
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В провинцията има Картел.Местните работодатели са се разбрали какви пари да дават,и те са малки.Така че работниците там живеят бедно за сметка на босовете.На хубавите места на държавна работа са все близки на управляващите.На тях сега ще им вдигнат заплатите.Така че,хайде тук някакви да не ни обясняват,че така видите ли работел свободния пазар!
62
46
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айдее, пак започна лаенето на българската необразована и нископлатена ***. Едно разберете- от вас нищо не става. Където и да живеете по света, ще ринете тинята и ще сте обслужваща класа, която няма да има пари за нов автомобил, няма да има пари за жилище. Стига сте ревали, че връзкарите имали високи заплати, а разберете едно- с нулев капацитет сте. Ходете и зидайте в UK и се самозалъгвайте колко сте добре. Един умен и креативен човек намира правилния път винаги. Вие не сте такива.
61
35
 
16
 
! Отговори
Пич преди 6 години
Че има ли нещо по-естествено от това цените и заплатите да растат?! Не нам кога точно на синдикатите ще им стане ясно, че няма как да се вдигат заплати ако няма реална икономика, която да подкрепи това повишаване. Ако всички взимат по 1000 лева от утре, то тогава доматите ще станат по 10 лева килото и ще сте си също толкова бедни. Това се нарича инфлация - обезценяване на парите. Получава се при механично повишаване на доходите, известно още като раздаване на "пари на калпак".
60
4
 
29
 
! Отговори
fb преди 6 години
Няма по-големи бандити от тези измамници "профсъюзи"-КНСБ и КТ "Подкрепа"!Тотални лъжци, труат милиони годишно от членския внос на заблудените хорица, които се изкривяват от бачкане!! Ако знаете какви банкети и тийм билдинги си спретват, само в яки 5-звездни хотелчета...То не са конференцийки, симпозиуми, оргийки...руски бани и всички екстри. Иначе само лаят и нищо не допринасят за обикновения работник, освен да го лъжат да стачкува-а реалния им принос за хората е голяма 0-трябва да ги затворят
59
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви вишисти в БГ бе - и децата знаят че тук дипломите се купуват при това за почти без пари.Висишист може да се нарече само този, който е завършил на Запад.То за това като отиде Бай *** с диплома за ВисшУ никъде по цивилизования свят не му я признават.
58
0
 
50
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До suncho82Нарочно измислят такива норми, за да не могат да ги изпълняват работниците и да им режат заплатите.Ако не са нормите, ще измислят нещо друго и пак няма да дадат цяла заплата. Тях сън не ги лови, ако не прекарат подчинените си.
57
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРЕЙЙЙЙЙ РАСТЕЛИ ЗАПЛАТИТЕ..... АЗ ОСВЕН ПОЛИТИЦИ И БИЗНЕСМЕНИ НЕ ВИЖДАМ МНОГО ЩАСТЛИВИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ.....С ПО КОЛКО ЛЕВА РАСТАТ ЗАПЛАТИТЕ ИМ ? ? ? НА ФОНА НА ЛАКОМИЯТА НА ПОЛИТИЦИТЕ....
56
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ли да има Печки от Албания и измислената държава Македония , а да няма от България питам аз?какво произвеждаме ние - задача за един милион?
55
3
 
44
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименТрудовият договор в Бг не значи нищо за чорбаджията.Там пише едни пари, ама ти ги режат всеки месец, пише 8 часов раб. ден, ама работиш 12 часа, пише 5 дневна раб. седмица,ама работиш 6 дена. Работиш и по празници. Почиваш само на 1 януари. Пише 30 дневно предизвестие- подаваш предизвестие, работиш 30 дена, накрай те освобождават по преценка на работодателя нарочно, за да не те вземат на работа на друго място.А 30 дена предизвестие може да ти ги направи 60 или 90 дена, да ти е гадно
54
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли че България е ЕДНИСТВЕНАТА ДЪРЖАВА НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУСТРОВ КОЯТО НЕ ПРОИЗЕВЖЕЖДА НИЩО? влезен в един магазин за бяла или черна техника - има бойлери, перални, и какво ли не от Сърбия, АЛБАНИЯ, черна гора, Македония, румъния, турция, гърция...има от Полша и Китай - от България няма.
53
7
 
29
 
! Отговори
Каталунски суджук преди 6 години
Парадокс гърците бачкат по малко ама вземат доста по вече то не става само с бачкане трябва и нещо друго , кой разбрал разбрал щото мутрес умря и гръцките банки избягаха и ЕС фалира.
52
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И НА ФОНА НА ТАЯ СМАХНАТА НОВИНА СТЕ СЛОЖИЛИ ШИВАЧКИ ,
51
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50 - рядко съм чувал нещо по-малоумно. когато 8 милиона души отидат на запад, фирмите до една ще фалират, защото тук ще останат само роми и държавата ще се закрие тотално.
50
3
 
49
 
! Отговори
suncho82 преди 6 години
В Плевен има един германски завод за кабели. Заплатите са от 450 до 600 лв(ако си изпълниш нормата,която почти никой не може да направи. 108 инсталации за 8 часа). Какво би казал ББ по този въпрос ?
49
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така, всички трябва да "отидем на запад". Това е решението. Тогава за седмица-две, всички които не плащат заплати, които да задържат персонала им, ще изпофалират и ще останат само "западноплащащи" фирми. :)))
48
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 46 - може би защото не живеем в демокрация. Румъния например е добър пример, да съседна държава която бързо ни изпревари. ЕСтония - също. Да не говорим за държави като Унгария или Полша. Навсякъде има развита демокрация в Европа, само у нас - не. у нас има олигархия.