Български капан: Заплатите растат, работещите бедни - също!

Синдикатите обсъждат стачни действия за по-високи надници
9 окт 2017 16:25,
137
Български капан: Заплатите растат, работещите бедни - също!
Снимка: Reuters

Намерението на правителството да увеличи заплатите в повечето бюджетни сектори е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той потвърди намерението на синдикатите да обсъдят стачни действия за по-високи доходи и цитира данни, според които успоредно с ръста на заплатите расте и броят на работещите бедни.

Финансовият министър вече обяви, че кабинетът планира да отпусне 700 млн. лв. в повече за всички бюджетни сектори за догодина. Пари щяло да има за служителите в МВР, в отбраната, образованието, за пътища и др.

"Въпреки че расте заплатата, работещите бедни също растат - все повече хора се трудят, но остават бедни, а трудът трябва да те вади от капана на бедността", обясни Димитров. Той цитира данни от последните няколко тримесечия, които сочат, че делът на работещите бедни се е увеличил от 7, 8 на сто на 11, 6 на сто.

Още по темата

Синдикатите са с нагласата да протестират и срещу лидерите на работодателските организации. Пламен Димитров се възмути, че те атакуват не само добавката за стаж, но и всички добавки в Кодекса на труда и нарече това скандално.

"Кадрите са проблемът на България и около това трябва да са дебатите, а не за отнемането на добавките, каза още Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Синдикалният лидер обясни, че на пазара на труда най-устойчиви са хората над 45 години. Най-мобилни са по-младите, които напускат държавата. Те са и по-голямата част от тези 33-35 хиляди души, които всяка година изтичат от пазара на труда в България.

"Тези над 45 години имат т.нар. клас прослужено време и ако искаме да не ги бутаме и те да отидат навън, не трябва да се маха добавката" категоричен е лидерът на КНСБ.

Димитров разкритикува обещаното увеличение на заплатите със 700 млн. лв. Според него за да се вдигнат достойно възнагражденията са нужни 920 милиона лева.

"В левове равностойността е около 100 и малко повече. В някои сфери като домовете за възрастни хора, за хора с увреждания заплатите са изключително ниски - под 500 лева и там увеличението трябва да е по-голямо", обясни още синдикалистът.

Националните стачни комитети на двата синдиката днес се събират по темата за доходите.

"Ние не искаме да дестабилизираме икономиката, защото тя в момента върви нагоре, нито искаме да дестабилизираме политическата среда, защото тя обуславя растежа и ни е важна от гледна точка на европредседателството, но това не означава, че хората нямат право да искат по-високи доходи", беше категоричен президентът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** демокрацията ли ти е виновна бе де.биле!!! Хааааахахахахаа.Ми бегай във венецуела, руслямистан или северна корея, там ще те оценят по достойнство! Пфуууу смрад на партенки
46
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
43 - ти разбираш ли че сам си противоречиш? по твоята логика всички трябав до един да отидем на Запад и тук да не остане никой. Заплатите тук са нереално ниски и затова много хора не са мотивирани да работят. същевременно ако напуснеш работа дори да си много добър специалист, нямаш гаранции че ще те вземат пак на работа. познавам много хора, които напуснаха работа, на старата си работа работеха за двама - на новата за трима, и получават ПО-МАЛКО ПАРИ.
45
11
 
24
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Вижте сега, при демокрацията в България е така - мизерни заплати и те спукват от работа. Защо протестирате - нали за такава мизерия подрипвахте и ревяхте по площадите след 1989-та година - Кой не скача е .... не иска мизерия. Е, мизерията я искахте вие, получихме я всички.
44
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
глад за кадри...може ама в кои бранш? на прависти се преситихме. не всеки може да е софтуерен инжинер.Глад за стругари или миньори сигурно има ама какви са заплатитите и колко е тежкъ трудът?
43
6
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
до 36Не си прав! С висше образование съм, с 34 г. трудов стаж, с допълнителни квалифкации, сега трябващше да започна на 460 лв., за да не умра от глад!
42
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ето и аз това казвам - тоя "компютърджия" е ставал за нещо, оценявал е реално знанията и уменията си и си е намерил работа, която отговаря на очакванията му.Обаче ти и другите "висшисти", дето имате виШу от библиотекарския или друг подобен ще виете срещу луната за 1000 лева, щото се знаето че не ставате и за *** на зеле навън. :)))))
41
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 37 - това може да го каже само човек който не е ходил във Провинцията -я се разходи по Враца, по Видин, по Сливен, по Кърджали..... над 40 -50-60-процента от населението гладуват. София, Варна, Пловдив, Търново са изключения. Не всеки град е София или Варна
40
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ти се вдига, ако и ти вдигаш полезността си за фирмата, иначе ще си вдигаш...чукалата.
39
4
 
29
 
! Отговори
Суджукларев преди 6 години
И с колко растели били заплатие? С по лъжизка на мандат ли?Заплатите от 10г. са във фризера, и от време на време говорим за увеличение което повечето не го и виждат къде е. Така трябва да се действа за да разбере електората, че квото ние кажем, това ще става.
38
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 33 - не, не е нормално защото същите висшисти, като отидат в чужбина изкарват в пъти повече.Познавам компютърджия, оправяше ни софтуера, не му даваха и 800 лева заплата, а ми бе казал, че таванът на заплатата в България е 2000 лева, а на запад стартираш с 6000 евро. Сега отиде в Германия и получава добри пари. ето така изтичат мозъци.
37
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нормалните страни ти пише в трудовия договор с колко процента и през какво време ще ти се вдига заплатата.
36
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента има адски ГЛАД за кадри. НИКАКВА безработица няма....е освен за клатикурци.Но се иска да ЗНАЕШ нещо...и то не как да шиеш или продаваш *** на сергията.
35
16
 
6
 
! Отговори
До 27 преди 6 години
Щом получаваш колкото чистачката, значи си толкова полезен за организацията в която работиш колкото нея.
34
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
при положение че безбработицата в България е една от най-високите в ЕВропа много лесно се говори - намери си работа.В България работа се намира само с дебели връзки, всички които се конкурират с теб са мамини синчета. За една и съща позиция съм работил с човек, дошъл години след СЛЕД мен, той не рабоит абсолютно нищо, и получава в пъти повече защото е нечии син.
33
3
 
48
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Много е лесно да кажеш, намери си друга работа! В провинцията няма предлагане и работодателите тук явно си имат картел, да не дават повече от 460 лв. И ние се съгласяваме, за да не умрем от глад! Всички не можем да отидем в чужбина!
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При над 50 "ВУЗ"-а е нормално около 90% от "всишистите" бълвани от тях да получават и по-малко от чистачката.
31
1
 
54
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
Заплатите ще започнат да растат, когато овцете спрем да работим за жълти стотинки. Като не могат да си намерят ко да им работи, ще започнат да вдигат заплатите. Както е навсякъде по света.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Чичко Гугъл до 14Според тоето гениално определение, в България бедни не съществуват.
29
5
 
39
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Хаха - Гербавите назначиха цялата си рода до 9-то коляно на държавна служба и сега ще вдигат заплатите - това само за хора на Делян или за всички ще бъде?-Какво работиш?-А нищо, съученик съм на Делян...
28
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако чистачката получава, колкото висшиСта, то е защото "висшиста" очевидно не става и за чистач.